Criticul și scriitorul Nicolae Manolescu, profesor al facultății de Litere București din cadrul Universității, autor al unei opere monumentale care a redefinit critica și istoriografia literară românească în perioada postbelică, s-a stins din viață astăzi, 23 martie 2024.
Colegii și studenții din Facultatea de Litere sunt alături de familie și prieteni, de toți cei care l-au prețuit, i-au citit cărțile și cronicile și care au învățat de la el. Odihnească-se în pace!
Și Nicolae Ciucă a transmis un mesaj la moarte Președintelui Uniunii Scriitorilor din România:
“Cu durere în suflet am aflat vestea decesului marelui om de cultură Nicolae Manolescu. L-am pierdut pe cel mai important critic literar și istoric contemporan al literaturii noastre, care a îmbogățit patrimoniul cultural românesc prin cele peste 50 de volume publicate și numeroase articole în reviste consacrate precum „România Literară” și „Contemporanul”.
Academicianul a avut și o carieră politică în zona de centru-dreapta, în primul deceniu după 1989 – ca președinte al Partidului Alianței Civice și apoi, pentru doi ani, în cadrul PNL, după ce partidul nostru a absorbit PAC, în 1998. Cultura română a rămas mai săracă acum. Ne rămân lucrările lui, analizele sale profunde asupra marilor autori români și comentariile care au dat noi direcții de gândire societății în ansamblu.
Îmi va rămâne întotdeauna în minte replica sa celebră, din urmă cu 11 ani: „Cum să respecți valorile naționale dacă nu le cunoști?”. Este un îndemn care va rămâne mereu actual. Odihnească-se în pace!”

Nicolae Manolescu fusese internat vineri la Spitalul Elias din Capitală, în urma unui stop cardiac.
Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, (n. 27 noiembrie 1939, Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea) a fost un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din 2013). A activat și ca politician după Revoluția din 1989. Ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România (pentru al doilea mandat).
Manolescu este considerat, în general, ca unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii. În legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului OCL-(PAC).
Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. Este, de asemenea, directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit. Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român.
În perioada 2006-2015, Nicolae Manolescu a fost ambasador al României la UNESCO.
În anul 2012, Senatul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat prof. Nicolae Manolescu înalta distincţie de Doctor Honoris Causa al SNSPA.