A treia unitate de învățământ public modernizată prin programul România Eficientă, susținut de OMV Petrom, a fost inaugurată în Ovidiu

  • Grădinița Zig-Zag din Ovidiu, județul Constanța, a fost consolidată structural, extinsă și renovată energetic la standard nZEB
  • Contribuția totală se ridică la 1,5 milioane euro 

22 aprilie 2024. OMV Petrom și Energy Policy Group (EPG) anunță finalizarea lucrărilor de consolidare structurală, extindere și reabilitare energetică a Grădiniței Zig-Zag din localitatea Ovidiu. Aceasta este cea de-a treia unitate de învățământ din țară modernizată la standardul nZEB, consum de energie aproape zero, din cadrul programului România Eficientă. Bugetul modernizării clădirii s-a ridicat la 1,5 milioane de euro.

„Clădirile sunt responsabile pentru 40 % din consumul de energie din Uniunea Europeană. Renovarea clădirilor existente poate duce la economii semnificative de energie și la emisii mai scăzute de CO2. Prin România Eficientă ne dorim să creștem calitatea vieții, să educăm generațiile viitoare și să demonstrăm că energia poate fi consumată responsabil. Noua față a grădiniței Zig-Zag este dovada că România Eficientă poate face diferența și continuăm să o susținem, colaborând strâns cu partenerii noștri și autoritățile locale” a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

„Odată cu inaugurarea lucrărilor de renovare și modernizare a grădiniței ZigZag din Ovidiu, programul România Eficientă se află deja la a treia renovare amplă la cerințele nZEB ale școlilor din România. Complexitatea lucrării a fost de neegalat, implicând construirea unei noi clădiri racord către o fostă substație termică scoasă din funcțiune, care a fost astfel integrată în întreaga unitate de învățământ, oferind un spațiu suplimentar valoros pentru activitățile educaționale ale grădiniței”, a declarat Radu Dudău, Președinte EPG și coordonator al programului România Eficientă.

Odată cu finalizarea lucrărilor de renovare, clădirea din anii ‘50 a Grădiniței Zig-Zag a trecut din clasa energetică E în cea mai înaltă clasă de eficiență energetică, A. Consumul total anual de energie va fi diminuat cu peste 60%, iar nivelul emisiilor de carbon va fi de circa șase ori mai mic. La acest rezultat contribuie atât termoizolarea exterioară, cât și montarea tâmplăriei eficiente energetic și instalarea unui sistem centralizat de climatizare hibrid, cu pompe de căldură. De asemenea, o parte din necesarul de energie al grădiniței va proveni din surse proprii, datorită noului sistem de panouri fotovoltaice prevăzut cu invertor și smart-meter.

Lucrările realizate prin programul România Eficientă au constat în:
1. Consolidarea structurii de rezistență a clădirii
2. Realizarea unui corp de legătură între clădirea grădiniței și fostul punct termic
3. Extinderea spațiului utilizabil cu 2 noi săli de clasă
4. Izolarea termică a acoperișului, pereților exteriori și pardoselii
5. Montarea tâmplăriei exterioare și interioare performante energetic
6. Instalarea unui sistem centralizat de climatizare hibrid, cu pompe de căldură, centrală pe gaz și încălzire în pardoseală
7. Refacerea instalației de producere a apei calde menajere
8. Înlocuirea instalației electrice și montarea unui sistem de iluminat cu corpuri de tip LED
9. Instalarea unui sistem de ventilație modern, cu recuperare de căldură
10. Dotarea cu un sistem de panouri fotovoltaice prevăzut cu invertor și smart-meter
11. Instalarea parasolarelor din aluminiu, reglabile electric, la ferestrele puternic însorite.

Datorită amplului proiect realizat prin România Eficientă, Grădinița Zig-Zag va putea oferi copiilor și personalului didactic un mediu sigur, sănătos și confortabil, iar costurile de funcționare și întreținere vor fi mult diminuate. 

Programul România Eficientă, derulat de EPG și finanțat de OMV Petrom va continua cu noi proiecte de renovare energetică a unităților de învățământ din România, activități și evenimente educaționale, precum și campanii de informare subordonate obiectivului de creștere a eficienței energetice în clădiri.  Până în prezent, bugetul pentru cele trei proiecte de modernizare din cadrul programului se ridică la circa 4,1 milioane de euro.  Prima unitate renovată prin România Eficientă a fost Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, în 2022, urmată de Școala Gimnazială Liliești din Băicoi (jud. Prahova), în anul 2023.

spot_imgspot_img
spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE