Abandonați fără curent electric și alimente pe platforma GSP Saturn

De aproape o lună de zile, doi cetățeni români supraviețuiesc în condiții mizere, fără curent electric și alimente, la bordul platformei maritime GSP Saturn (IMO: 8767666). Platforma se află în Marea Neagră, în apele bulgare, în dreptul localității Varna, de unde ar urma să fie mutată în Turcia sau la Constanța.

Cei doi angajați sunt Ghencea Robert din Constanța și Doru Urâtu din localitatea Poarta Albă. Aflați într-o stare psihică precară, aceștia au început să sune disperați la toate autoritățile din România, la Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) și, nu în ultimul rând, la reprezentanții presei constănțene. Așa am ajuns să discutăm telefonic în această dimineață cu unul dintre cei doi, ocazie cu care ne-a relatat următoarele:

„Sunt pe platforma maritimă Saturn, localizată la Varna. De 21 de zile am rămas fără curent, fără alimente și fără apă de spălat. Mă simt foarte rău și cer să fiu debarcat. Suntem două persoane, eu și domnul Urâtu, și cerem debarcarea. Ne simțim rău”, a explicat Robert Ghencea.

Poziția platformei GSP Saturn  24.11.2024
Poziția platformei GSP Saturn 24.11.2024

Platforma GSP Saturn, o relicvă construită în anul 1985 la Șantierul Naval Galați, este deținută de societatea offshore GSP Saturn Ltd, cu sediul în Malta, care este deținută mai departe de omul de afaceri Gabriel Valentin Comănescu, ca persoană fizică, și de persoana juridică GSP Drilling Ltd. Director al offshore-ului GSP Saturn Ltd este Minodora Covor, un nume fără o relevență deosebită, ca să nu-i spune „de complezență”, ce apare în mai toate societățile controlate de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

Crewing clandestin

Cei doi angajați au fost recrutați și trimiși pe platforma GSP prin intermediul societății Corona Crewing SRL, despre care am aflat că funcționează clandestin, adică fără să fie autorizată de către Autoritatea Navală Română (ANR). Din aceste considerente, în urma unor plângeri similare primite de la alți păcăliți, ANR ar fi amendat până acum de două ori societatea Corona.

Și totuși, în ciuda măsurilor amintite, această fantomatică firmă de crewing își continuă activitatea fără autorizație și înșală alți nefericiți, precum cei de pe platforma Saturn:

„Ne-au păcălit să plecăm două persoane înainte, că vin să o mute. E problemă mare cu GSP-ul. În momentul de față nu mai știm nimic. Mă simt rău cu tensiunea. Am luat pastile.”, a mai adăugat Robert Ghencea.

Platforma GSP Saturn
Platforma GSP Saturn

Sindicatul Liber al Navigatorilor se ferește de Comănescu

Robert Ghencea ne-a mai relatat că ar fi luat deja legătura cu Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din România (SLN), însă lucrurile nu par să se miște:

„De anul trecut, din luna septembrie, n-am mai primit bani. Am sunat și la domnul Mihălcioiu, care a zis că a mai pistonat. Au făcut niște mesaje de voce ca să le transmită mai departe. Zice că a vorbit și cu Cuget Liber și…“ ne-a declarat angajatul GSP.

Așa cum ne-a obișnuit, atunci când este interesat de un subiect, Adrian Mihălcioiu nu se ferește să iasă în spațiul public pentru a rupe pisica în două, asta desigur, doar în interesul entităților pe care le reprezintă.

Însă, vitejia sindicală dispare atunci când vine vorba de grupul de firme GSP (Grup Servicii Petroliere), ca să nu mai vorbim de persoana lui Gabriel Comănescu. În asemenea situații, președintele SLN devine invizibil, la fel și organele de presă din siajul sindicatului.

Un faliment neanunțat

Este deja de notorietate faptul că grupul de firme administrat de Gabriel Valentin Comănescu se află într-o situație financiară deplorabilă și, cel mai probabil, fără ieșire.

Nu mai departe de luna martie a acestui an, una dintre navele sale tehnice a fost reținută de autoritățile grecești pentru multiple nereguli, primind interdicție în toate porturile europene.

Astfel, M/V „GSP Falcon” a fost reținută în Alexandroupoli (Grecia), pe 6 martie 2024, fiind vorba de a treia reținere în 24 de luni pentru încălcarea Memorandumului de la Paris (Paris MOU).

Nava tehnică GSP Falcon
Nava tehnică GSP Falcon

În aceste împrejurări, „GSP Falcon” a primit interdicție de intrare și ancoraj, timp de 3 luni, în toate porturile europene, după cum urmează:

„Prin urmare, conform prevederilor secțiunii 4 din Memorandumul de la Paris și articolului 16 din Directiva Consiliului UE 2009/16/EC, navei i se va refuza accesul la orice port sau ancoraj din regiunea Memorandumului de la Paris, cu excepția unui port sau ancoraj din statul de pavilion al navei”, au anunțat cei de la Organizația Memorandumului de la Paris (LINK AICI)

Este necesară implicarea MAE român

Având în vedere că platformele nu sunt nave, fiind clasificate ca „unități mobile de foraj marin”, situația celor doi muncitori abandonați pe GSP Saturn nu poate fi rezolvată decât prin intervenția Ministerului Afacerilor Externe (MAE), care să le organizeze debarcarea și ulterior repatrierea.

Cât privește plata salariilor restante pe care cei doi le așteaptă încă din septembrie 2023, cel mai probabil acestea vor putea fi recuperate doar în urma unei hotărâri judecătorești.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE