Acţiune exagerată a Apelor Române pe şantierul Fincogero

Zece jandarmi, un echipaj de poliţie şi 12 funcţionari de la Apele Române au descins, într-o acţiune de forţă, în mod vădit exagerată, pe şantierul companiei Fincogero din cartierul Faleză Nord. Inspectorii au dispus sistarea unor lucrări, pe motiv că nu ar fi fost avizate şi că utilajele companiei private ar fi pătruns pe domeniul administrat de DADL.

Acţiunea de control nu a fost anunţată în prealabil, iar prezenţa unui astfel de dispozitiv al forţelor de ordine, mai numeros decât în cazul unor acţiuni organizate pe linia de combatere a infracţionalităţii, ridică semne de întrebare. Sosit pe şantier pentru a discuta cu inspectorii, reprezentantul FIN.CO.GE.R.O. SpA Catania, Nunzio Romeo, a protestat faţă de întreaga situaţie.

Romeo a prezentat un biblioraft cu documente, care ar demonstra, în opinia sa, că toate intervenţiile efectuate de companie în zonă sunt autorizate de Municipiul Constanţa, în baza unor hotărâri judecătoreşti irevocabile, şi avizate de autorităţile de mediu, inclusiv de către Direcţia de Ape Dobrogea Litoral. Mai mult, reprezentantul Fincogero a spus că acţiunea intempestivă şi vădit exagerată ca aport al forţelor de ordine, ar avea legătură cu adversitatea manifestată de primarul Constanţei, Radu Mazăre, faţă de compania italiană. „Sunt sclavii lui Mazăre”, a spus Romeo cu referire la inspectorii DADL. La capătul unor discuţii în contradictoriu, inspectorii au încheiat un proces-verbal de sistare a lucrărilor şi au invitat compania italiană să se prezinte cu întreaga documentaţie la sediul DADL.

Cum au ajuns italienii să facă lucrări în Faleză Nord

Reamintim că FIN.CO.GE.R.O. SpA Catania Italia a încheiat în anul 2000 două contracte de concesiune cu Municipiul Constanţa, pentru dezvoltarea a două cartiere de locuinţe, în Faleză Nord şi Faleză-Eminescu. Potrivit cluazelor contractuale, Primăria Constanţa trebuia să realizeze infrastructura noilor cartiere. Ulterior încheierii contractelor, autoritatea locală şi primarul Radu Mazăre au refuzat să predea terenurilor, să emită certificate de urbanism şi autorizaţii de construire şi să realizeze lucrările edilitare. În anul 2000, după zece ani de procese, Primăria a eliberat autorizaţii de construire – fiind obligată de instanţă – atât pentru construcţiile civile, cât şi pentru infrastructura din Faleză Nord. Proiectele de urbanizare a zonelor publice învecinate concesiunilor, care conţin in nuce un tronson al viitoarei şosele de coastă, au fost şi ele încredinţate companiei Fincogero.

În ianuarie 2011, italienii au pornit executarea silită împotriva Municipiului Constanţa, pentru plata plata lucrărilor realizate în contul autorităţii publice, de aproximativ 15 milioane de euro. Contestaţia la executare silită depusă de Primăria Constanţa a fost respinsă de instanţele de judecată, context în care Radu Mazăre a criticat vehement justiţia şi a anunţat organizarea unui miting. Ulterior a renunţat la protest, declarând că avocaţii i-au atras atenţia că ar putea fi arestat dacă insistă în această privinţă.

Anchete în cascadă şi acţiuni de sistare în forţă

În toiul procesului, mai multe instituţii ale statului au demarat acţiuni de forţă împotriva Fincogero, iar Parchetul a deschis o anchetă penală cu scopul de a cere instanţei civile să anuleze articolele din caietele de sarcini ale licitaţiei internaţionale câştigate de italieni în 2000 şi din contractele de concesiune, potrivit cărora Primăria Constanţa este obligată la plata infrastructurii. Un alt dosar penal, deschis pentru evaziune fiscală, a urmărit obţinerea unor noi expertize asupra valorii investiţiei din Faleză Nord, însă acesta a fost blocat de Parchetul General, care a dispus în mod excepţional strămutarea cercetării la Parchetul Tribunalului Buzău.

Trebuie să mai spunem că avocaţii de la Ţucă, Zbârcea şi Asociaţii – cea mai mare casă de avocatură din România, au reuşit să câştige un proces paralel pentru administraţia Mazăre, privind eşalonarea debitului către Fincogero pe un termen de 15 ani. Însă toate aceste sume se referă la lucrările efectuate de italieni până la sfârşitul anului 2010. La momentul actual, Fincogero continuă investiţia în infrastructura publică, urmând să solicite şi decontarea noilor lucrări.

Acesta este contextul în care o duzină de inspectori de la Ape, asistaţi de jandarmi, au dispus sistarea de lucrări şi verificarea documentelor de avizare. Totuşi, fără a face vreun proces de intenţie, tindem să credem că verificările se puteau desfăşura omeneşte, cu citarea celor vizaţi la sediul instituţiei. Ca o coincidenţă bizară, în orele în care se desfăşura acţiunea de forţă în Faleză Nord, la sediul Fincogero de pe strada Avram Iancu era prezentă o echipă de control de la Fisc.

spot_img
Adrian Cârlescu
Adrian Cârlescu
Absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000), Adrian Cârlescu activează în presa locală, constănţeană, încă din anul 1998, după cum urmează: reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator și președinte la Dezvăluiri.Ro, fondator și proprietar al publicației "Ordinea.Ro" din septembrie 2015 . Este autor al lucrărilor: „Columbia – spectacolul morţii, Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, carte-document, 2014 și „O istorie a oraşului Cernavodă” alături de Dr. Sorin Marcel Colesniuc, 2015.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE