În timp ce Nicușor Constantinescu a fost umflat de procurori iar directorul RAJDP Adrian Gâmbuțeanu arestat preventiv, la Consiliul Județean domnește paranoia. Nici la Primăria Constanța situația nu este cu mult mai diferită.
Conform afirmațiilor primarului Radu Mazăre, administrația pe care o conduce este complet blocată: “Știți cât le este de frică să semneze ceva?! Sunt crispați, disperați, nu vor să semneze nimic!”
Nebunia s-a extins după perchezițiile efectuate de DNA la sediul Consiliului Județean, funcționarii fiind convinși că mascații implicați în descinderi erau de fapt ofițeri SRI sub acoperire.
În timp ce disperarea primarului atinge paroxismul, acesta ajungând să instinge public oamenii împotriva jurnaliștilor, Nicușor Constantinescu se declară grav bolnav și cere să fie sistată urmărirea penală împotriva sa, din acest considerent. Cu toate astea, nici Radu Mazăre și nici chiar Nicușor Constantinescu nu-și pun problema demisiei, ca mod de deblocare a problemelor din administrația constănțeană deși devine evident că datorită situației grave prin care trece, președintele CJ Constanța NU mai este capabil să-și îndeplinească atribuțiunile de serviciu.
15 Ianuarie – Nicușor ridicat din fața Consiliului Județean
Totul a început pe 15 Ianuarie 2014 atunci când Nicușor Constantinescu a fost ridicat de procurorii Direcție Naționale Anticorupție chiar din fața Consiliului Județean Constanța.
După audieri, câteva ore mai târziu, președintele Consiliului Județean declara că “procurorii erau de la Bucureşti, deci este o acţiune politică a DNA Bucureşti. Să vină poliţia politică să conducă ei judeţul.”
Pe de altă parte procurorii susțineau că, Nicușor se face vinovat de şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, problema de bază fiind modul în care s-au cheltuit banii județului.
În aceeași zi procurorii DNA – Serviciul teritorial Constanța au anunțat că Nicușor Constantinescu are interdicția de a părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile. Cu toate acestea, la nici 24 de ore, judecătorii anulau măsura procurorilor, Nicușor Constantinescu primind permisiunea de a părăsi țara pentru efectuarea unor investigații medicale în Statele Unite ale Americii. Toată lumea s-a întrebat imediat care sunt probleme de sănătate de care suferă președintele Consiliului Județean ?
Boala lui Nicușor, cancer de prostată?
Imediat după plimbarea forțată pe la DNA a lui Nicușor Constantinescu, prietenul său Radu Mazăre a anunțat public că “Nicușor suferă de o boală foarte gravă” ce necesită o intervenție chirurgicală pe tărâmul făgăduinței.
În mediile constănțene bine informate se discuta deja despre diagnosticul de cancer de prostată, dar nimeni n-a validat la nivel oficial informația.
Radu Mazăre: “România e condusă de securiști”
Cu prilejul evenimentelor prezentate, primarul Radu Mazăre a făcut câteva observații fulger la adresa sistemului românesc de justiție. Aparent supărat de faptul că Nicușor Constantinescu este împiedicat să se trateze unde și când dorește, Mazăre a lansat câteva rafale verbale în stilul consacrat:
“România e condusă de servicii, de securişti, ceea ce era Securitatea în timpul lui Ceauşescu e procuratura acum. Procurorii acţionează la ordinul serviciilor. Da, ne referim la SRI.”
Nicușor Constantinescu: “Toată procedura era pregătită dinainte”
După exact două luni, în dimineața zilei de 19 Martie, procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție însoțiți de trupe de la Interne au efectuat simultan trei percheziții: una la casa familie Constantinescu de pe strada Mihai Eminescu din Constanța, alta la Consiliului Județean Constanța precum și la sediul Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța (fostă direcție desprinsă din CJC).
După câteva ore, Nicușor Constantinescu și Adrian Gâmbuțeanu de la Drumuri și Poduri au fost ridicați și transportați în mare grabă la sediul DNA din București pentru audieri.
După alte 24 de ore, pe 20 Martie, cei doi au fost prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
Într-un final, instanța a decis ca Nicușor Constantinescu să fie eliberat sub control judiciar din motive medicale, în timp ce Adrian Gâmbuțeanu a fost arestat.
La ieșirea din tribunal, Constantinescu a susținut că totul face parte dintr-un plan bine pus la punct de procurori: “Vis-a-vis de această măsură abuzivă luată de DNA București, aceea de a mă percheziționa cu mascații de ieri dimineața începând de la 7:30, de a-mi da mandat de aducere cu sirene până la București, de a-mi da mandat de reținere 24 de ore aici la DNA. Deci toată procedura era pregătită dinainte atât pentru mine cât și pentru directorul de la RAJDP, Adrian Gâmbuțeanu.”
Gura păcătosului adevăr grăiește. Perechezițiile de CJ fuseseră anunțate!
Conform unor surse bine informate, apropiate Consiliului Județean, perchezițiile efectuate începând cu dimineața zilei de 19 Martie au fost organizate la sânge, mascații fiind de fapt ofițeri SRI.
Aceleași surse susțin că, percheziția era așteptată, anumiți consilieri județeni fiind avertizați din timp cu privire la intențiile anchetatorilor.
După intrarea în sediul Consiliului Județean, procurorii au solicitat de la diferite direcții în mod punctual numai anumite documente, cu număr și dată de înregistrare. Practic, anchetatorii știau foarte bine ce anume caută și i-au rugat pe angajații Consiliului Județean să identifice în arhivă toate documentele solicitate.
Dacă excludem secretarele de la cabinetul lui Nicușor Constantinescu, nimeni n-a opus rezistență, angajații CJ fiind deosebit de cooperanți.
Toată operațiunea a durat câteva ore bune, timp în care, anchetatorii lăsați de gardă s-au tot schimbat, câte unul la fiecare oră, semn că totul fusese foarte bine organizat.
Radu Mazăre: “Sistemul care ne controlează e diabolic”
Conform surselor citate, în cadrul audierilor desfășurate la DNA București, Nicușor Constantinescu ar fi aruncat întreaga vină pe angajații Consiliului Județean care ar fi făcut totul de capul lor fără ca el să știe ceva.
Cu toate acestea, procurorii l-au atenționat că la dosar există înregistrări făcute chiar în biroul său din Consiliul Județean din care se înțelege foarte clar cine dădea dispoziții și la ce manieră.
Dacă informațiile citate sunt măcar în proporție de 50% reale rezultă că, de mai bine de un an și jumătate, anchetatorii s-au pus cu serviciul pe Nicușor Constantinescu și apropiații acestuia.
O asemenea monitorizare necesită amplasarea de tehnică specială în interiorul clădirilor și infiltrarea de agenți acoperiți, motiv pentru care în acest moment în Consiliul Județean s-a cronicizat paranoia. Și astfel, afirmațiile lui Radu Mazăre par să prindă contur. Mai mult, invitat pe 25 Martie la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, edilul Constanței și-a susținut din nou părerea că țara este condusă de serviciile secrete: “În România se vorbește la ureche cum nu s-a vorbit niciodată în țara noastră. Pe vremea lui Ceaușescu nu aveau mijloace atât de sofisticate. Sistemul care ne controlează e diabolic.”
Radu Mazăre: “Starea lu’ Nicu e forte gravă. De la 1 la 10, el e la 9” Și totuși nu demisionează.
Judecătorul Raul Alexandru Nestor de la Tribunalul București a respins, săptămâna trecută, cererea DNA de arestare preventivă a președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, invocând, printre alte motive, faptul că acesta suferă de o boală gravă, chiar dacă nu există o expertiză medicală care să ateste acest lucru, ci doar o scrisoare a unui spital din SUA, a anunțat Agerpres, confirmând spusele prietenului Mazăre, de la începutul anului.
Nicușor Constantinescu a cerut deja, prin intermediul avocaților săi, încetarea urmăririi penale în primul dosar în care este implicat, datorită bolii foarte grave de care suferă, urmând ca pentru confirmarea stării medicale să fie obligat să se supună unor analize medicale în instituțiile de profil românești.
Cu toate astea, deși se declară în incapacitatea de a se prezenta la niște audieri care în mod normal nu durează mai mult de câteva ore, o dată la câteva săptămâni, Nicușor Constantinescu nu pare să-și pună problema renunțării la funcția de președinte al Consiliului Județean, un loc de muncă despre care putem spune cu siguranță că-l solicită mult prea mult în actuala situație medicală pe care o traversează.
Se bucură angajații CJ Constanța de situația lui Nicușor?
Situația lui Nicușor Constantinescu este fără îndoială foarte gravă. Și tocmai din aceste considerente credem că e normal ca președintele Consiliului Județean să renunțe la funcția sa și să se concentreze pentru a duce la bun sfârșit tratamentul necesar pentru a depăși condiția medicală gravă pe care o trăiește.
Sursele noastre din Consiliul Județean ne-au povestit că la auzul posibilei arestări a lui Nicușor, mai mulți angajați din instituția pe care o conduce s-au adunat să sărbătorească eliberarea de președintele care i-a îndrumat ani de zile către abuzuri și ilegalități. Și mai ales o eliberare de președintele care strâns cu ușa de către procurorii ar fi aruncat toată vina pe angajații săi. Nicușor Constantinescu are cu siguranță toate motivele din lume să renunțe la șefia Consiliului Județean și cu toate astea nu o face. De ce?
Radu Mazăre a instigat oamenii împotriva unei jurnaliste.
Un ultim episod menit să demonstreze faptul că Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu au intrat în zodia ”disperării” s-a petrecut ieri, atunci când edilul Constanței a încercat să instige mulțimea împotriva unei jurnaliste care îi adresa întrebări incomode. Pertinente și foarte incomode. Deși Andreea Pavel, jurnalist la ziarul Info Sud Est a întrebat cum de își permit oamenii considerați drept săraci cheltuieli de trei ori mai mari decât o chirie obișnuită, Radu Mazăre, mult mai nervos decât îl știm de obicei le-a spus oamenilor că domnișoara îi face amărâți, într-o încercare penibilă de a o face să tacă, de frica mulțimii.
Părerea noastră este că, echipa Mazăre – Constantinescu ar trebui să se retragă. Primul pentru a se pune la dispoziția procurorilor și a-și lămuri toate problemele penale, într-un gest foarte onorabil, iar al doilea, pentru a-și rezolva problemele medicale. În fond, de ce trebuie constănțenii să sufere din cauza lipsei de eficiență care se vede clar în activitatea celor doi din administrația locală în ultimele luni?
Cu siguranță, Mazăre poate reveni oricând, după ce își stabilește nevinovăția în fața lumii, iar Nicușor, care nu ezită să vorbească despre zecile de mii de voturi cu care a fost ales, va fi primit cu brațele deschise de către alegători, sănătos și gata de muncă, în 2016.
Cerem astfel demisia celor doi aleși locali, considerând că există toate argumentele necesare unei asemenea situații.