China face deja milioane de euro din vânzarea de teste și măști de față statelor europene și Americii. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a autorizat 102 firme chineze să livreze statelor membre KIT-uri de testare. Covid-19 devine astfel o afacere de succes pentru marea putere de la răsărit.
Având în vedere că epidemia de Coronavirus se afla în luna ianuarie în plină explozie în China, mai mulți tehnicieni s-au carantinat într-o fabrică din Nanjing, unde au produs KIT-uri pentru testarea noului Coronavirus.
Astfel, la momentul la care virusul începuse să se răspândească în Wuhan și-n întreaga Chină, mai multe prototipuri de teste pentru diagnosticarea bolii erau deja aprobate de guvernul de la Beijing.
Nu toate firmele care produc teste în China au omologare
În această cursă nebună a dezvoltării și producției KIT-urilor de testare, au intrat mai multe firme de pe întreg teritoriul Chinei, dar nu toate s-au grăbit să-și omologheze produsele:
“Nu m-am gândit să solicit aprobări în China. Omologările necesită prea mult timp. Când în sfârșit o să le primes, focarul poate fi deja stins.” a declarat Zhang Shuwen, fondatorul Nanjing Liming Bio-products Co., Ltd.
Producătorii chinezii s-au orientat încă din februarie
În China, afacerea cu teste s-a cam dus, deoarece acolo boala este deja bine controlată, situație în care nu prea se mai fac teste. În schimb, Zhang s-a orientat, alături de alte firme chineze, spre exportul de KIT-uri în restul lumii, produsele lor fiind tot mai căutate pe fondul răspândirii pandemiei.
Astfel, încă din luna februarie, perioadă în care Europa nici nu discuta despre Coronavirus, compania Nanjing Liming Bio-products Co., Ltd a cerut să fie acreditată oficial de Comisia Europeană pentru a vinde teste statelor member UE.
La începutul lunii martie, din pricina răspândirii pandemiei, CE le-a aprobat solicitarea, confirmând astfel că firma lui Zhang respectă standardele de sănătate, siguranță și mediu, stabilite de autoritățile de reglementare europene.
Din acel moment afacerile chinezului au explodat, acesta afirmând că are comenzi din Italia, Spania, Austria, Ungaria, Franța, Iran, Arabia Saudită, Japonia și Coreea de Sud:
“Avem atât de multe comenzi acum, încât lucrăm până la 9 seara, șapte zile pe săptămână. Deja ne gândim să trecem la program de 24 de ore pe zi, în trei schimburi” a explicat Zhang.
O altă companie chineză, BGI Group, producea la începutul lunii februarie 200.000 de KIT-uri pe zi la fabrica din Wuhan, iar în prezent au ajuns să facă 600.000 pe zi. BGI a devenit prima compania chineză autorizată să vândă teste PCR (polymerase chain reaction) în Statele Unite ale Americii.
Țeapa chineză. Spania și Filipine
De joia trecută, nu mai puțin de 102 firme din China au fost autorizate de CE pentru a vinde teste statelor membre, conform informațiilor furnizate de Song Haibo, președinte al Asociației Chineze de Diagnostic In Vitro.
Totuși, nu toate incursiunile chineze pe piața europeană s-au dovedit un succes. La începutul lunii martie, Spania a cumpărat din China 550 de milioane de măști de față, 5,5 milioane de truse de testare și 950 de ventilatoare, la un cost de 432 milioane EUR (481 milioane USD).
Săptămâna trecută, ziarul spaniol El País scria că echipamentele de testare antigen cumpărate de la firma Bioeasy Biotechnology din Shenzhen, au o rată de detecție de doar 30% pentru Covind-19, în condițiile în care acuratețea trebuia să fie de 80%.
În urma acestor critici preluate de presa internațională, autoritățile de la Beijing au ținut să precizeze că firma Bioeasy nu face parte din lista autorizată de Ministerul chinez al Comerțului, pentru exportul acestor materiale.
Totodată, Bioeasy a negat faptul că echipamentele furnizate au fost defecte, sugerând în schimb că medicii spanioli nu au urmat corect instrucțiunile de utilizare.
Dar Spania nu este singura victimă păcălită cu aceste KIT-uri.
O situație similară a fost raportată sâmbătă de autoritățile filipineze, care au declarat că și ei au aruncat la gunoi KIT-uri chinezilor, deoarece precizia acestora era de doar 40%.
Diferența dintre PCR și testele de anticorpi
Leo Poon, șeful laboratorului direcției de sănătate publică a Universității Hong Kong, a declarat că testarea PCR este mult mai bună decât testarea cu anticorpilor sau antigenului, pentru că acestea din urmă pot arăta prezența Coronavirusului doar după ce boala s-a instalat deja.
Din păcate, testele PCR sunt mai complexe și mai greu de dezvoltat și fabricat, și având în vedere cererea globală foarte mare, statele au preferat să meargă pe variante mai simple și mai rapide.
Câte teste pot fi produse la nivel mondial?
Săptămâna trecută, Huaxi Securities, o companie chineză de investiții, a estimat cererea globală pentru KIT-uri de testare la 700.000 de bucăți pe zi.
Totuși, indiferent de eforturile care se vor depune în zona de producție, în viitorul apropiat tot nu vor exista suficiente teste pentru întreaga planetă.
“Odată ce virusul a început să se răspândească social, nu sunt convins, idiferent de nivelul de organizare, că s-ar putea face teste la nivelul cerințelor populației” a declarat Ryan Kemp, directorul Zymo Research – o companie americană specializată în instrumente de cercetare pentru biologia moleculară.
Dacă am combina toate capacitățile de producție ale firmelor licențiate în China și Uniunea Europeană, s-ar putea realiza teste pentru 3 milioane de oameni pe zi, un amestec de PCR și teste de anticorpi, a explicat Song Haibo, președinte al Asociației Chineze de Diagnostic In Vitro.
De exemplu, compania Nanjing Liming Bio-products are azi o capacitatea de producție de 30.000 de PCR-uri pe zi, iar proprietarii plănuiesc o creșetere de până la 100.000 de unități, prin achiziționarea de noi capacități de producție.
„Este simplu să vânzi în străinătate truse pentru testarea anticorpilor, însă pentru PCR-uri doar cinci firme din toată China pot face exporturi, deoarece este obligatoriu ca temperatura pe perioada transportului să fie în medie de 20 de grade Celsius (68 de grade Fahrenheit). Pentru orice produs care necesită un lanț logistic rece de transport, costurile sunt mult mai mari” a explicat Zhang.