Au rămas mai puțin de doi ani până la alegerile locale. Partidele ies la încălzire, potențialii candidați la funcția de primar, susținuți politic sau independenți, încep să devină vizibili în căutare de notorietate, credibilitate și intenție de vot.
Pentru prima dată după anul 1989, P.N.L. are o șansă istorică de a cuceri Primăria municipiului Constanța. Cu un primar P.S.D., care dezamăgește pe zi ce trece un oraș întreg, inclusiv propriul său electorat, liberalii ar putea câștiga atât fotoliul de primar al orașului capitală reședință de județ, cât și președinția Consiliul Județean. Municipiul Constanța are o pondere de 42-43% din județ, deci e lesne de înțeles că dacă ai câștigat Constanța și încă două trei orașe (Mangalia, Ovidiu, Eforie, Techirghiol), ai câștigat și Consiliul Județean.
Șansa P.N.L. este istorică, dar poate fi ratată. Se anunță o mare aglomerație de candidați ai opoziției, care nu vor face altceva decât să segmenteze dreapta astfel încât candidatul cel mai bine plasat să nu depășească 30%. Acest procent ar putea fi insuficient în fața unui candidat PSD care poate absorbi electoratul social-democrat constănțean de aproximativ 35%.
Pentru a avea o șansă, PSD este obligat să vină cu un candidat nou, care să capaciteze tot potențialul electoral al partidului și să aducă și ceva în plus. Exact cum a făcut Decebal Făgădău în anul 2016, dar care acum se va situa sub partid. Pe de o parte, P.S.D. nu are în partid un asemenea candidat, iar pe de altă parte, dacă Decebal Făgădu va dori să candideze, nimeni nu va putea să i se opună.
Pentru opoziție, cel mai bun candidat al P.S.D. este actualul primar în funcție Decebal Făgădu. Astfel, șansa de a câștiga alegerile locale se maximizează. Dar…tot nu e simplu. Pe dreapta se anunță candidați din partea: P.N.L., U.S.R., P.M.P., A.L.D.E., România Împreună, probabil și câțiva independenți, cum ar fi Vergil Chițac și Mihai Petre. Această aglomerație înseamnă segmentarea votului în cel puțin șapte bucăți, candidatul P.N.L. nu va avea de unde să obțină mai mult de 30%, motiv pentru care marea șansă a opoziției ar putea fi irosită. Să ne așteptăm ca P.S..D să încurajeze cât mai multe candidaturi, nu degeaba Decebal Făgădău l-a felicitat pe Muhamad Murad și i-a urat succes. O fi Făgădău un primar care a dezamăgit, dar prost nu este.
Și totuși, aglomerația poate fi bună, cât timp cei mai importanți candidați se unesc și merg împreună. Dintre cei enumerați mai sus, ajunge ca trei să stea la aceeași masă și să meargă în formula primar-viceprimar-viceprimar, iar P.S.D. își poate lua adio de la Primărie. Cei trei sunt: Bogdan Huțucă – primar PNL, Ion Stelian Cristian – viceprimar USR, Mihai Petre – viceprimar independent.
De ce ei trei? Pentru că sunt tineri, fiecare cu experiență în domenii diferite, dar care înglobează cam tot ce înseamnă administrația locală. În opinia noastră sunt singurii care au capacitatea de a se așeza la aceeași masă fără orgolii și care au tot ce este nevoie pentru a conduce, în echipă, un oraș aflat în declin.

Bogdan Huțucă este un bun profesionist în domeniul său, în finanțe, ceea ce reprezintă un mare plus atunci când vine vorba despre alcătuirea bugetului municipiului Constanța pe capitole de venituri și cheltuieli, este un politician care vorbește cu toată lumea, care nu are uși închise pe nicăieri și pe care nu te poți supăra, acum. Din punct de vedere politic, este tot ce a fost, dar nu mai este Decebal Făgădău, un lider popular, cu care poți vorbi oricând. Nu se bucură de o foarte mare notorietate, dar nici Vergil Chițac nu era cunoscut de nimeni la începutul anului 2016, lucru care nu l-a împiedicat să obțină cel mai mare scor din istoria P.N.L.. Cu o strategie bine pusă la punct, cu ieșiri mediatice bine țintite împotriva administrației P.S.D., cu proiecte clare pentru dezvoltarea orașului, dar mai ales susținut de o echipă credibilă, Bogdan Huțucă poate să crească în doi ani cât alții în șapte.

Mai nou în politică, avocatul Ion Stelian vine cu activitatea din Parlament prin care s-a făcut remarcat, cea de apărare a justiției în fața atacului furibund al P.S.D., dar mai ales cu lupta din municipiul Constanța pe care a dus-o și o duce, și acum, prin intermediul Asociației Verde Urban, cu haosul urbanistic. Din păcate, U.S.R. nu este un vehicul suficient de puternic pentru o candidatură cu succes la funcția de primar și nici Ion Stelian nu are nici experiența și nici anvergura necesară pentru a ocupa o astfel de funcție, cel puțin nu acum. De aceea, o înțelegere pre-electorală între P.N.L. și U.S.R., un tandem Huțucă-primar și Ion-viceprimar, ar coagula cea mai mare parte a dreptei.

În fine, Mihai Petre, fost lider al opoziției locale, actualmente consilier personal al primarului Decebal Făgădău, are acum tot ce nu are niciun alt candidat: expertiza funcționarii Primăriei. Știe cel mai bine mecanismele interne, cunoaște din interior dimensiunea dezastrului lăsat de Mazăre, ar ușura foarte mult tranziția de la P.S.D. la P.N.L. În plus, din informațiile noastre, Petre este mai incomod pentru Făgădău din primărie, decât din afara ei, motiv pentru care este mai mult izolat decât folosit. Sunt de notorietate disputele dintre Petre și apropiații primarului, în special cu Dumitru Babu. Este pentru toată lumea evident că Făgădău îl ține pe Petre consilier tocmai pentru a elimina un contracandidat periculos, lucru care s-ar putea schimba în orice moment, mai ales că Petre ar fi fost de mai multe ori în pragul demisiei. În plus, puțini sunt cei care au apelat la Mihai Petre cu o problemă și s-au întors fără soluție, sau fără un răspuns clar.
Sigur, permutări și combinații între candidați se pot face foarte multe. Dar la cum se prezintă astăzi lucrurile, două lucruri sunt certe:
- P.S.D. pierde Primăria municipiului Constanța doar dacă opoziția se unește;
- Tridentul Huțucă (primar) – Stelian (viceprimar) – Petre (viceprimar) poate câștiga detașat alegerile.