Ambasadorul Zuckerman, susținătorul lui Chițac și al exploatării gazelor din Marea Neagră, rechemat de la post

Ambasadorul american Adrian Zuckerman ne părăsește la doar un an de mandat la București. Acesta a fost rechemat de la post, urmând ca SUA să numească un nou ambasador la București.

Administrația Trump a făcut o mare greșeală numind în România un ambasador politic, aservit zonei de business, și nu un diplomat de carieră. 

Așa cum s-a putut vedea, Adrian Zuckerman s-a implicat la modul direct în campania electorală din țara noastră de anul acesta, în favoarea Partidului Național Liberal. 

Legat de Constanța, merită amintite vizitele „de lucru” ale ambasadorului care s-a fotografiat cu candidatul Vergil Chițac, dar și cu alți liberali veniți să-și susțină politic favoritul. 

„Numit politic, fără a cunoaște reguli elementare ale diplomației și curtoaziei, el s-a comportat în România într-un mod sfidător, amestecându-se în alegeri, pronunțându-se public în chestiuni de politică internă. Nu cred că l-a respectat cineva pentru atitudinea lui partizană – cu excepția lui Iohannis și, poate, a lui Dâncu” a scris fostul premier Adrian Năstase pe blogul personal

Ne amintim de exemplu de inaugurarea conductei Black Sea Oil & Gas, din 17 septembrie, atunci când Ludovic Orban l-a prezentat pe candidatul Vergil Chiţac ambasadorului american. Fotografia care surprinde momentul „prezentării” lui Chițac a ajuns rapid pe pagina de facebook a Guvernului României, probabil prin grija unora… 

Adrian Zuckerman și Vergil Chitac - 15 August 2020
Adrian Zuckerman și Vergil Chitac – 15 August 2020

La fel de reprezentativ este și setul de fotografii realizat de Ziua Marinei, tot la Constanța, unde ambasadorul Adrian Zuckerman apare alături de liberali și candidatul Chițac. 

Ce înseamnă ambasador politic?

Administrațiile prezidențiale din SUA împart lista ambasadorilor în două categorii. Unele dintre funcții ajung la membrii de lungă durată ai Departamentului de Stat, diplomați de carieră, în timp ce altele sunt rezervate unor persoane care au susținut campania electorală a președintelui, precum consilierii sau donatorii politici neplătiți, chiar dacă unii dintre aceștia nu au experiență diplomatică sau de politică externă. 

Persoanele numite politic sunt adesea repartizate în zone liniștite de pe glob, prin Europa0 și Asia, și mai rar în America Latină. Alte persoane numite politic ar putea fi, de asemenea, desemnate ca ambasadori la organizații precum NATO și UE.

Din punct de vedere istoric, administrațiile au atribuit de la un sfert, la o treime din funcțiile de ambasador numirilor politice, a explicat John Herbst, pentru Radio Europa Liberă, adăugând că procentul a crescut de-a lungul anilor. 

Administrația Trump a ales 81 de ambasadori numiți politic, echivalentul a 43% din total. Conform cercetărilor efectuate de Asociația Americană a Serviciilor Externe, acesta este cel mai mare procent al oricărei administrații, cel puțin din 1974, când Gerald Ford a devenit președinte, ca urmare a demisiei lui Richard Nixon. Datele anterioare președinției Ford nu sunt incluse în statistici.

spot_imgspot_img
spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE