Ambrozia este cea mai răspândită buruiană care aparține genului Ambrosia. Se găsește adesea pe marginea drumurilor, pe câmpuri, în parcuri, în culturi de cereale și de floarea soarelui, în spațiile urbane periferice, nu și în zonele înalte. Este o plantă anuală, perenă, care crește spontan și care are nevoie de mult soare.
Polenizarea acestei plante începe în august și durează până la mijlocul toamnei (lunile august și septembrie sunt cele în care se înregistrează cele mai mari concentrații de polen de ambrozie în aer).
Cunoscută şi sub denumirea de „febra fânului”, alergia la ambrozie este determinată de polenul unei buruieni denumite Ambrosia artemisiifolia, care se elimină în aer.
O singură plantă de ambrozie poate elibera în atmosferă până la peste 30.000 de semințe. Grăunciorii de polen ai ambroziei pot provoca alergii sezoniere la persoanele alergice. Polenul ambroziei se poate răspândi pe suprafețe întinse și poate să reziste iernii, cu condiția ca temperaturile să nu scadă foarte mult.
În mod normal, sistemul imunitar apără organismul împotriva virusurilor și bacteriilor, pentru a îndepărta agenții infecțioși. Însă, în cazul persoanelor alergice, sistemul imunitar interpretează în mod eronat polenul ca pe o substanță periculoasă. Reacția organismului duce la manifestări iritante cum ar fi strănutul, secreția nazală apoasă, congestia nazală și mâncărimea la ochi sau iritația în gât. Alergia este puțin probabil să dispară odată ce s-a dezvoltat. Simptomele alergiei pot să difere de la o persoană la alta. Alergia la ambrozie se manifestă în mod similar cu alergia la alte tipuri de polenuri. Ambrozia poate să agraveze simptomele astmului. De asemenea, reacția alergică poate să ducă la șoc anafilactic (cea mai gravă reacție alergică care poate cauza deces prin scăderea tensiunii arteriale, obstrucția căilor aeriene). Simptomele dispar odată cu dispariția polenului (de regulă la finalul toamnei).
În general, simptomele rinitei alergice se dezvoltă la 1 din 5 copii până la vârsta de 2 – 3 ani, la aproximativ 40% din copiii cu vârsta de până la 6 ani și la 30% din adolescenți. În zona de vest a României, datele statistice din ultimii 10 ani relevă o tendință îngrijorătoare de creștere a numărului de persoane cu afecțiuni alergice cauzate de ambrozie, care poate ajunge până la 60% dintre cei cu rinoconjunctivită alergică, pacienți care dezvoltă în timp și simptome de astm. Simptomele respiratorii cauzate de polenul de ambrozie pot fi atât de severe, încât mulți dintre pacienții alergici sunt nevoiți să părăsească orașul în perioada polinică de vârf (lunile august/septembrie).
Legea privind combaterea ambroziei a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în 2023. Proprietarii de terenuri trebuie să distrugă planta în termen de 15 zile de la primirea avertismentului.
„În scopul distrugerii buruienii ambrozia şi al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităţilor publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia”, se arată în actul normativ.
Astfel că proprietarii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi azinelor piscicole pot cere efectuarea acestor lucrări de către autorităţile administraţiei publice locale. Autorităţile administraţiei publice locale vor realiza lucrările, plătite de solicitant, dacă dispun de mijloacele necesare efectuării acestora sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării dar proprietarul este obligat în continuare să distrugă buruiana.
Contravaloarea efectuării serviciilor de curățare a terenurilor cu ambrozie se stabilește de autorităţile administraţiei publice locale.
Dacă după expirarea termenului de 15 zile de la avertisment, autoritățile locală constată că proprietarii ori deținătorii de terenuri, drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole nu le-au distrus ambrozia, pot interveni pentru a curăța terenurile.
Dacă proprietarul notificat nu permite accesul pe terenul respectiv a administrației publice locale, cu scopul de a distruge planta, primarul poate cere accesul în instanță, prin ordonanţă preşedinţială, cu citarea părţilor.
De asemenea, conform Hotărârii Guvernului nr. 707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, modificată prin HG nr. 17/2021, “ Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ-teritoriale se efectuează de către autoritățile administrației publice locale, prin agenții agricoli angajați sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziție a primarului.” Verificarea nerespectării de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole a dispozițiilor legii și aplicarea sancțiunilor potrivit prevederilor legii se fac de către autoritățile administrației publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit prin dispoziție a primarului, de către polițiști locali sau de către comisari ai Gărzii Naționale de Mediu.
„Nu în ultimul rând reiterăm nivelul de sancționare pentru nerespectarea prevederile legale privind distrugerea buruienii ambrozia, care se realizează prin aplicarea unor amenzi de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”, transmite Ministerul Mediului.