Da, ați citit corect. N-am pus cuvinte în plus în titlu doar de dragul unui click. Contextul este unul deosebit de fierbinte la Ministerului Transporturilor și la nivelul guvernului în general, în condițiile în care România pierde prin deficit peste 1 Miliard de Euro în fiecare lună.
Situația bugetară dezastruoasă forțează coaliţia PSD-PNL la adoptarea unor măsuri din cele mai nepopulare. În prima fază s-au năpustit asupra mediului privat, prin creșteri de taxe în sectoare la care nu trebuia umblat, cum ar fi cel al întreprinderilor mici și mijlocii și la persoanele fizice autorizate. Din păcate ANAF-ul n-a reușit să inventeze ceva mai productiv.
Cu toate acestea, simulările arată că deficitul nu poate fi acoperit doar prin creșteri de taxe, fiind necesare reduceri masive în aparatul administrativ central și local.
“Statul român este o societate comercială care are pierdere lunară de 1 Miliard de Euro. Adică între ceea ce încasează și ceea ce cheltuiește e o diferență de 1 Miliard de Euro, care până la sfârșitul anului înseamnă 12 Miliarde de Euro. Ăștia 12 miliarde trebuie să-i ia cu împrumut.
La 12 Miliarde dacă avem o dobândă de 7 – 8%, avem încă 1 Miliard dobândă, deci 13 Miliarde. Ăsta e anul 2023. Cât o fi în 2024? Probabil că s-a uitat și Ciolacu, și a zis că dacă o ținem așa o să fie 15 Miliarde. Cât putem s-o mai ținem?” a explicat Victor Ponta, consilier al premierului Ciolacu pentru afaceri internaționale, la emisiunea Tucă Show, difuzată de Gândul, pe 2 Octombrie 2023.
Grindeanu, comasare cu jumătate de gură
Acesta fiind contextul, chiar la momentul publicării materialului nostru, la sediul Ministerului Transporturilor din București se lucrează la diverse noi organigrame prin care se urmărește “comasarea” a 53 de instituții aflate în coordonarea acestui minister.

Informația a fost lansată “printre dinți” chiar de ministrul transporturilor Sorin Grindeanu, pe 30 octombrie 2023, cu ocazia vizitării șantierului Autostrăzii Sibiu-Pitești. Evenimentul a fost organizat de premierul Marcel Ciolacu, care n-a putut rata momentul unei conferințe de presă înconjurat de muncitori în veste galbele.
A fost și prilejul așteptat de Grindeanu pentru a lansa în spațiul public tema restructurărilor din ministerul pe care-l conduce.
Astfel, după ce i-a lăudat și felicitat pe cei de la “PORR Construct” pentru calitatea lucrărilor, Grindeanu a trecut brusc de la șosele la restructurarea instituțiilor aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI).
Atunci când a fost întrebat de presă cum comentează, în contextul deficitului bugetar, acordarea de premii la CN Aeroporturi București după show-ul aviatic, în stilul său caracteristic Grindeanu a răspuns la o întrebare care nu i se adresase:
„În acest moment e în lucru o reorganizare. Sunt 53 de instituții aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor. Eu am format o echipă la nivel de minister, condusă de secretari de stat și de secretarul general, astfel încât să reducem din acest număr de instituții. Și vom fi capabili, în perioada imediat următoare, să prezentăm primului ministru această reducere pe care o facem.
Să știți că voi continua, și îi mulțumesc pentru sprijinul acordat vicepremierului Marian Neacșu, să cred că spitalele care se află în subordinea sau în coordonarea Ministerului Transporturilor trebuie să meargă ori la Ministerul Sănătății, ori la autoritățile locale, ori la universitățile de medicină.
Ministerul Transporturilor nu e Ministerul Sănătății. Toate aceste spitale le vom da, ori către autorități locale, ori către Ministerul Sănătății.
Un alt exemplu de comasări este legat de instituții care, chiar dacă se află pe domenii diferite, de control de exemplu sau certificări, fie că vorbim de naval sau de feroviar. Erau instituții diferite dar eu consider că trebuie să fie una singură.
Ținta este ca cel puțin jumătate dintre aceste instituții de care vă aminteam să fie comasate, iar o parte dintre ele transferate, așa cum vă aminteam de spitale” a declarat Sorin Grindeanu.
Pentru conformitate lăsăm mai jos secvența relevantă de la conferința ținută în mijlocul șantierului.
Autoritatea Navală absoarbe CERONAV și ARSVOM
Grindeanu n-a putut preciza și modul în care se vor întâmpla toate aceste comasări, deoarece încă se caută diferite soluții care să ofere cele mai bune rezultate din perspectiva bugetară dar și operațională. De asemenea există “factorul clientelar” de care trebuie ținut cont, și anume ce persoane urmează să fie numite la conducerea instituțiilor reorganizate.

În privința domeniului naval, care afectează la modul direct orașul și județul Constanța, s-ar fi ajuns la concluzia necesității comasării CERONAV și ARSVOM sub Autoritatea Navală Română (ANR).
Este vorba de un proces de fuziune prin absorbție, CERONAV și ARSVOM urmând să facă parte în viitor din structura ANR, subordonată mai departe tot Ministerului Transporturilor.
În fruntea acestei noi structuri nu vom mai avea director general și consiliu de conducere, ci un “președinte” peste un consiliu de administrație. Vă puteți da astfel seama cum sună, în acest moment, telefoanele la Ministerul Transporturilor. Mulți au intrat deja în vrie, iar alții urmează să intre.
Se urmărește ca, la finalul acestui proces de reorganizare, Autoritatea Navală Română să dețină mai multe direcții specializate în următoarele domenii: pregătirea personalului navigant pentru marina civilă, certificare și atestare, brevete și permise, salvare și depoluare navală, MRCC (Maritime Rescue Co-ordination Centre), investigații tehnice de specialitate privind domeniul naval și desigur actualul serviciu de inspecție Port State Control (PSC).
Dacă aruncăm o privire în spate putem observa trecutul comun al acestor instituții, toate fiind legate de Direcția Transport Naval din Ministerul Transporturilor.
În plus, chiar și-n acest moment există un anumit grad de subordonare, CERONAV fiind autidată de ANR, în timp ce ARSVOM acționează sub coordonarea serviciul MRCC din cadrul Autorității Navale.

După aceeași logică urmează ca Administrația Canalelor Navigabile (ACN) să facă parte din structura CN Administrația Porturilor Maritime (APM), în timp ce Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța, cu cele trei locații ale sale, să ajungă la Consiliul Județean Constanța sau la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Ovidius.
Organigramele care includ toate aceste comasări, absorbții, fuziuni și transferuri vor ajunge pe masa ministrului transporturilor săptămâna viitoare, urmând ca până la finalul lunii ianuarie să avem deja funcționale noile instituții.
