Miercuri, 20 februarie 2019, Întreprinderea Municipală “Parcul Urban de Autobuze” din Chișinău a semnat contractul pentru cele 31 de noi autobuze, marca ISUZU, model Citiport, adică același model cumpărat și de Primăria Constanța în vara lui 2018.

Isuzu Citiport este mai ieftin la Chișinău și Iași decât la Constanța
Cu acest prilej, presa din Republica Moldova anunță că, prețul unui autobuz Isuzu Citiport plătit de Întreprinderea Municipală “Parcul Urban de Autobuze” este de 130.000 Euro, în timp ce, în Tajikistan turcii au vândut acest model cu 85.715 Euro. Există probabil anumite diferențe legate de opțiunile incluse, și totuși merită sesizat faptul că, prețul achitat de Chișinău este aproape dublu.
Situația devine și mai interesantă dacă ne reamintim cât au achitat municipiile Iași și Constanța pentru autobuzele turcilor de la Anadolu ISUZU Otomotiv.
Astfel, conform relatărilor presei locale, Iașul a achitat aproximativ 170.000 Euro pe bucată, în timp ce, la Constanța, dacă împărțim cele 22 milioane împrumutate de la BERD la 104 unități, ne rezultă un preț de 211.000 Euro pentru fiecare autobuz!
“Epidemia” de Isuzu a lovit România, în ultimii 3 ani
Ne plac nespus aceste coincidențe bizare, context în care merită să ne reamintim că, turcii de la ISUZU au vândut în România în ultimii 2 ani, mai mult decât în toată istoria lor, după cum urmează.
În 2016, Primăria Bocșa județul Caraș-Severin a cumpărat 10 autobuze ISUZU Citibus, în 2016 Primăria Tulcea a achiziționat 4 autobuze ISUZU (trei Citibus și unul Novociti), tot în 2016 Primăria Voluntari a cumpărat 10 autobuze ISUZU Citiport pentru Serviciul de Transport, Primăria Iași a semnat în 2017 tot cu ISUZU achiziția a 88 de autobuze ISUZU Citiport, iar după, a urmat Primăria Zărnești care și-a luat un ISUZU Citiport pentru transportul local.
Tot în 2017, Primăria Hârșova a achiziționat un autobuz ISUZU Novo Ultra pentru echipa de oină a localității, după care, primăria Tulcea a revenit (în 2017) achiziționând alte două ISUZU Novocit.
Dacă lista pare deja cam lungă, aflați că, în 2018 a urmat Primăria Sibiu care i-a desemnat câștigăori tot pe turcii de la ISUZU, pentru 65 de autobuze, însă aici a ieșit scandalul cât casa, iar Curtea de Apel a stabilit ca 10 bucăți să fie livrate de firma românească BMC Truck & Bus din Ciorogârla.
După această licitație cu mare cântec a urmat Primăria Constanța, unde tot Anadolu ISUZU Otomotiv a câșticat licitația, în prezent, cele 104 autobuze Citiport fiind în curs de livrare.
Acum o lună de zile, scenariul s-a repetat la Brăila, acolo unde tot ISUZU a câștigat licitația, cu singura deosebire că, la Braicar SA urmează să fie livrate 5 autobuze marca Karsan Atak și 10 autobuze ISUZU Citiport.
În Republica Moldova, ISUZU lucrează prin offhore
Dacă în țara noastră, primăriile au semnat contractele pentru autobuzele ISUZU cu firma locală Anadolu Automobil Rom SRL, din localitatea Ciolpani, județul Ilfov, deținută de cetățeanul turc Aykol Huseyin Ulvi, în cazul Moldovei s-a procedat diferit.
Astfel, câștigătoarea licitației de la Chișinău este societatea offshore UniPay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Limited, cu sediul în Republica Turcă a Ciprului de Nord (Ciprul turcesc).
Nu discutăm despre o companie specializată în comercializarea autovehiculelor, așa cum era poate de așteptat, ci de una care se ocupă cu transferurile de bani online în Republica Georgia, UniPay fiind acreditată în acest sens de Banca Națională a Georgiei.

Cel puțin, la nivelul anului 2012, offshore-ul UniPay era deținut și administrat de persoanele fizice Kazim Erarslan (99%) şi Mehmet Gultekin (1%), în timp ce, la Chișinău, firma a fost reprezentată de un interpus, pe numele său Serghei Daradur.

Deci cam acestea au fost condițiile în care, vecinii moldoveni și-au reînnoit flota de autobuze. Întâmplător sau nu, scenariul pare copiat din România, și totuși, marele semn de întrebare rămâne în dreptul prețului. Cât să coste oare un autobuz ISUZU Citiport?