După ce Dr. Adrian Bîlbă a anunța la primele ore ale dimineții o „posibilă poluare cu hidrocarburi în apele litorale ale orașului Constanța”, postarea fiind însoțită și de imagini cu Marea Neagră acoperită de o mâzgă ciudată, jurnaliștii Constanța INFO au sesizat Garda de Mediu. Comisarii Gărzii ne-a anunțat că nu au competențe în domeniu și că trebuie să ne adresăm ANR, iar răsounsul nu a întârziat să apară.
Autoritatea Navală Română a făcut o serie de precizări menite să calmeze spiritele și să lămurească situația:
„Autoritatea Navală Română dorește să clarifice și să dezmintă afirmațiile false și alarmiste lansate de domnul Adrian Bîlbă pe rețelele de socializare, referitoare la presupuse poluări în Marea Neagră.
În postarea sa pe Facebook, domnul Bîlbă a prezentat imagini și filmulețe cu ceea ce dansul a pretins a fi o poluare severă pe litoralul Mării Negre. Dorim să aducem la cunoștința publicului că aceste afirmații sunt complet nefondate și dăunătoare, reprezentând o încercare gravă de dezinformare.
Imediat după apariția acestor imagini în spațiul public, Autoritatea Navală Română, prin Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), sub coordonarea MRCC (Maritime Rescue Coordination Centre), a demarat verificări amănunțite pentru a stabili veridicitatea informațiilor prezentate. În urma acestor investigații s-a constatat că ceea ce domnul Bîlba a prezentat ca fiind poluare reprezintă posibile reziduuri de cereale. Totodată ANR a informat și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral despre această situație.
Autoritatea Navală Română își reafirmă angajamentul față de protejarea mediului marin și face un apel către toate persoanele publice și specialiștii din diverse domenii să manifeste responsabilitate și să evite răspândirea de informații eronate care pot induce panică și confuzie în rândul cetățenilor.
ANR îi îndeamnă pe toți cetățenii să colaboreze direct cu autoritățile competente în caz de observare a unor posibile urme de poluare. Este esențial ca orice suspiciune de poluare să fie raportată imediat către Autoritatea Navală Română la numărul de telefon 0800 500 100 (tasta 3- aspecte legate de siguranța navigației) sau la numărul unic de urgenta 112, pentru a se putea efectua o evaluare promptă și corectă a situației”, transmite ANR.
De asemenea, Dr. Adrian Bîlbă a revenit cu precizări după ce a analizat mostre recoltate din Marea Neagră:
„O pată ce părea a fi petrolieră, a depus la mal un material cenușiu gelatinos care la examinarea fizică și apoi microscopică ne îndreaptă spre concluzia preliminară că ar avea origine vegetală, și nu ar fi alge în descompunere ci un mucilagiu format de la pleava de cereale venită de pe vasele care așteaptă în rada portului.
În concluzie, putem fi liniștiți, nu e nici o problemă, ne spun autoritățile.
Rămâne totuși o întrebare, dacă aceasta este sau a devenit o situație normală, oare o fi și confortabilă? Oare orizontul marin, privit de dimineață așa ar trebui să arate de-acu înainte? Oare adăugarea de material organic în descompunere o fi bun, îl mănâncă peștii?”