Avem cifrele! Ultimul SONDAJ DE OPINIE realizat în Constanța

Probabil toată lumea a văzut deja sau a aflat despre cele trei sondaje de opinie aruncate în spațiul public, care analizează chipurile intențiile de vot ale constănțenilor pentru alegerile locale din 27 septembrie. Pentru că am avut propriile dubii legate de situația candidaților, am contactat o companie independentă din Constanța, cu care am mai colaborat și în trecut și am efectuat propriul sondaj. Rezultatele vi le oferim astăzi.

Studiul Psyho Global Consult (grupul Avangarde)

Prima cercetare sociologică a fost dată publicității pe 25 august. Astfel, Psyho Global Consult a realizat în perioada 18.08.2020 – 24.08.2020 pe un eșantion de 1000 de persoane intervievate telefonic (o metodă care oferă în general rezultate îndoielnice), un studiu prin care ne-a servit următoarele date: Vergil Chițac (PNL) 36% urmat la doar un procent distanță de actualul primar Decebal Făgădău (PSD) care ar avea 35%.

Este de reținut că studiul a operat cu o marjă de eroare de +/- 3,2%, deci această diferență de un singur procent între cei doi candidați devine aproape irelevantă.

Prin plasarea procentelor în marja de eroare s-a încercat, considerăm noi, acreditarea ideii de egalitate între Făgădău și Chițac, situație în care cifrele livrate de Psyho Global Consult devin discutabile.

Candidatul USR-PLUS, Stelian Ion apărea cu 14%, urmat chipurile de Claudiu Iorga Palaz cu 4% și Corina Martin cu 3%. Toate aceste cifre se referă strict la intenția de vot pentru fotoliul de primar.

Totuși, atunci când au fost întrebați cât de pregătiți sunt candidații pentru a ocupa funcția de primar, cei intervievați l-au indicat în primul rând pe Decebal Făgădău cu 22%, urmat de Vergil Chițac cu 18% și Stelian Ion cu 5%. Pentru o analiză mai aprofundată Raportul este disponibil AICI.

Este util de știut că Psyho Global Consult face parte din Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde deținut de profesorul Marius Pieleanu, un mare abonat al contractelor din bani publici, studiul în cauză fiind promovat de site-ul Digi24.

Cercetarea Novel Research, București

A urmat, pe 28 august, lansarea unui nou buletin sociologic prezentat chiar de profesorul Sebastian Lăzăroiu, și el tot de la SNSPA ca și Pieleanu de la Psyho Global Consult, pe baza datelor obținute de agenția Novel Research.

Aici intenția de vot a constănțenilor pentru fotoliul de primar este prezentată total diferit: Decebal Făgădău cu 26%, iar Vergil Chițac și Stelian Ion se află la egalitate, fiecare cu câte 19%.

Cei trei sunt urmați de Nicoleta Ploscaru cu 11%, Corina Martin cu 9% și Horia Constantinescu cu 5%SURSA AICI

Novel Research este un SRL din București, înființat în decembrie 2004 și deținut de persoanele fizice: Marcu Marian Dumitru (50%) și Ghiuță Lăcrămioara Claudia (50%).

Evident, ca și la Psyho Global Consult, și-n portofoliul firmei Novel găsim contracte publice, de la comuna Mogoșoaia până la Primăria Sector 6, București.

Studiul INSCOP Research

În urmă cu doar două zile, mai exact pe 14 septembrie, cei de la Digi24 și-au făcut datoria să ne mai pună pe masă un proaspăt studiu sociologic legat de Constanța, realizat de data aceasta de INSCOP Research la “comanda PNL” (ca să nu zicem la comanda guvernului).

Din ultima filă a raportului aflăm că datele au fost culese “în perioada 2 – 9 septembrie 2020, pe un eșantion de 1.100 de respondenți cu vârsta de 18 și peste 18 ani.” Adică n-au vrut să ne zică, nici în ruptul capului, categoriile de vârstă pe care s-a făcut această cercetare.

Și dacă tot e la comanda Partidului Național Liberal, aflăm că Vergil Chițac este cel mai apreciat candidat din Constanța. Ca atare, senatorul a fost cotat cu 39,3%, urmat de Decebal Făgădău cu 31,7%, de Stelian Ion cu 15,8%, în timp ce toți ceilalți candidați NU depășesc pragul 2,7%.

Sociologic și statistic vorbind, ne aflăm evident în fața unui “fake news” cum obișnuiește să spună Vergil Chițac. Pentru a analiza datele celor de la INSCOP dați CLICK AICI

Sondajul Constanța INFO

Ne-am făcut deci datoria trecerii în revistă a tuturor aparițiilor sociologice de mare senzație din ultima perioadă.

Acum vă rugăm să ne permiteți să prezentăm și noi un sondaj, realizat chiar la comanda noastră, adică a publicației Constanța INFO, privind intenția de vot la alegerile locale din municipiul Constanța în septembrie 2020.

Eșantion de 1366 de persoane chestionate, dintre care 51,3% bărbați și 48,7 femei, cu vârste între 18 și 72 de ani, selecția fiind realizată din toate categoriile sociale și de pregătire profesională. Avem o marjă de eroare +/- 2.8% , și o acuratețe de peste 96%. Culegerea datelor din teren, prin chestionar, s-a realizat în perioada 1 – 6 septembrie 2020.

Intenția de vot pentru funcția de primar în municipiul Constanța (situație generală)

Intenția de vot pentru funcția de primar – municipiul Constanța

Cifrele ne arată că Decebal Făgădău este pe primul loc cu 31,32%, urmat de senatorul Vergil Chițac cu 25,15%, iar pe locul trei se poziționează Stelian Ion, candidatul USR-PLUS, cu 16,15%.

O apariție aproape spectaculoasă la aceste alegeri este Corina Martin care recuperează vertiginos și se plasează pe locul patru în preferințele constănțenilor, cu 7,73%, urmată la mică distanță de Horia Constantinescu cu 6,67%.

Intenția de vot pentru funcția de primar pe categorii socio-demografice

Intenția de vot în funcție de gen – BĂRBAȚI
Intenția de vot în funcție de gen – FEMEI
spot_imgspot_img
spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE