Din momentul în care a devenit primar plin (atenție, nu vorbim de perioada de interimat), Decebal Făgădău a avut o misiune complicată de dus, o misiune puțin cunoscută ochiului public. Ne referim la dorința fostului viceprimar, provenit din gruparea Mazăre, de a se extrage atât pe el cât și orașul în sine, din această grupare.
Mulți au crezut că grupul infracțional Mazăre & Constantinescu n-a făcut decât să continue să acționeze, prin fostul lor viceprimar. Realitatea din spatele ușilor închise, pe care nu toți o cunosc, e departe de a fi așa cum au gândit-o constănțenii.
Făgădău a încercat, subtil, să schimbe lucrurile din mers. Devenise primar peste un sistem pe care scria Mazăre, oriunde te uitai. Făgădău a fost ales rege al furnicilor peste un mușuroi pe care dacă l-ai fi tulburat violent, toată structura s-ar fi surpat rapid.
Așa că alegerea pe care a făcut-o fostul primar, aceea de a scoate Constanța din zodia Mazăre, încet, pas cu pas, om cu om, afacere cu afacere, fără scandal și fără vendete publice, a fost una logică. Altfel nu se putea.
Constănțenii nu au știut însă războiul care se ducea în spatele ușilor închise, între Făgădău, rebelul și gruparea care se agăța cu dinții de orașul pe care-l patronase 16 ani. Cine l-ar fi crezut posibil?
Una dintre primele probleme cu care s-a confruntat Decebal Făgădău, chiar de la început de mandat, a fost moștenirea Polaris. Ani de zile, Radu Mazăre ”uitase” să indexeze tarifele companiei de salubritate astfel că la data la care viceprimarul a trecut pe scaunul de primar, instanța a decis că orașul Constanța datorează companiei Polaris peste 90 de milioane de euro.
Urât moment să devii primar. Dar Făgădău a știut s-o managerieze. A găsit căi să convingă reprezentanții firmei de salubritate să nu execute datoria stabilită de instanță, iar aceștia au acceptat. Doar că au continuat războiul în instanță și pentru penalizările aferente datoriei ce se adunase.
Primăria, condusă de Decebal Făgădău, s-a apărat cum a știut mai bine. Avocații angajați de fostul primar au pierdut prima bătălie, instanța considerând că Polaris are dreptul la despăgubiri de 28 de milioane de lei. A două bătălie din proces s-a câștigat IERI, atunci când judecătorii au decis că datoria nu se susține și trebuie anulată, complet.
Din partea Primăriei Constanța, la bară, au fost aceiași avocați, angajați pentru a susține cauza de ”fostul” Decebal Făgădău.
Este probabil clar pentru toată lumea. Procesul, integral, a fost gândit și dus de avocații lui Făgădău. Poate se aude și acolo în fund la cei cu ”Făgădău e înțeles cu Martin”.
Și la final, apare Felicia Ovanesian și ne spune că ea a câștigat procesul respectiv. Ea a fost cireașa de pe tort. Sau mai degrabă bomboana de pe colivă.
Din nou, există două variante. Ori ăștia de sunt la Primărie sunt nebuni de legat, ori ne cred pe noi nebuni de legat. Atlfel nu-ți poți explica modul în care apare doamna City Manager și confiscă munca de trei ani a unei echipe de avocați.
Oricum, procesul dintre cele două părți e departe de a se fi încheiat. Și parcă vedem cum, în eventualitatea unei victorii Polaris, vom beneficia de veșnicul ”Făgădău e de vină”, nu-i așa doamnă Felicia?