Veșnicia nu s-a născut la sat, după cum credea poetul și filosoful Lucian Blaga. Din contră, veșnicia pare născută la oraș, la Universitatea Maritimă din Constanța, unde multe sunt schimbătoare, mai puțin gașca care ține cu dinții de funcțiile de conducere.
Și pentru că nu veți afla asta de pe pagina de Facebook a instituției, vă informăm noi că azi au loc alegeri pentru șefia departamentelor din Universitatea Maritimă din Constanța (UMC), scrutin ce precede alegerile pentru Senat și Rectorat.
Deși semnează condica presei locale, Cornel Panait, considerat rectorul de facto al UMC, a omis subiectul alegerilor interne de la Universitatea Maritimă. Spre deliciul publicului amator, Panait, erijat și-n purtător de vorbe, repetă cu fiecare ocazie același trei subiecte prefabricate: noua clădire de la Baza Nautică, biblioteca de la CET Palas și programul de studii “Securitate Cibernetică.”
Uită în schimb să sublinieze că s-au băgat milioane de Euro în clădiri și betoane, din bani publici, în condițiile în care numărul de studenți înscriși a scăzut în fiecare an. Asta dacă nu cumva UMC se pregătește să devină unitate turistică. La fel cum uită să “desecretizeze” raportul Corpului de Control al Ministerului Educației realizat în urma verificărilor din luna Ianuarie a acestui an.
De ce nu găsim azi pe site-ul instituției acel raport, dacă tot se laudă actuala conducere a UMC cu gradul ridicat de transparență?
Răspunsul este evident pentru orice persoană de bun simți, și totodată cunoscut în rândurile cadrelor didactice din UMC: s-au băgat atât de multe lucruri sub preș la UMC, încât nu se mai poate merge pe deasupra.
Lista rușinii, mai prezentă ca oricând
Profesorii care anul trecut erau de acord cu desființarea UMC, prin „fuziune” cu Politehnica București, candidează azi la funcții de conducere. Pentru că, după cum ne amintit, începând cu data de 8 noiembrie 2022, fără vreo prealabilă consultare publică, conducerea a UMC a anunța posibila desființare a acestei instituții de învățământ:
„Discutând despre brand-ul UMC, care nu va mai fi, dar nu va mai fi nici brand-ul Universitatea Politehnică București, se desființează. Nu va mai fi nici brand-ul Universitatea din Pitești, se desființează și aceea, care are zece mii de studenți. Deci noi discutăm despre o nouă universitate” susținea Prof. Cornel Panait, pe 14 noiembrie 2022, la postul local Antena 3 de Constanța.
În urma protestelor studenților și ale notabilităților orașului și județului Constanța, acest “proiect” de desființare a fost retras, dar a produs efecte ireversibile.
Pe această linie se înscrie și “lista rușinii” din 16 noiembrie 2022 semnată și asumată de 39 de cadre didactice din UMC. Documentul, un hibrid între comunicat de presă și pomelnic, este unul fără precedent în analele universitare din această țară. Este un act deliberat, produs la presiunea actualei conduceri a UMC, prin care profesorii și-au jignit proprii studenți.
Așa ceva nu există! Nu te poți opune viitorului, chiar dacă speri la nemurire. Nu poți întoarce spatele celor care îți plătesc azi salariul iar mâine îți vor achita și pensia. Din păcate așa s-a întâmplat, și nimic nu poate șterge aceste fapte.
Convertiți la panaitism
Nu în ultimul rând, așa cum precizam și-n articolul nostru intitulat “Nu există crimă perfectă, domnule profesor Panait” lista cu pricina conturează “un anumit grup de interese” ce gravitează în jurul actualei conduceri a UMC.
Din această perspectivă nu suntem mirați să regăsim numeroase nume din acea listă printre candidații la actualele alegeri, după cum urmează:
La Științe Ingineresti în Domeniul Electric, unic candidat este Marian Dordescu, pe care-l regăsim la poziția 24 pe lista cu pricina. La Științe Ingineresti în Domeniul Mecanic și Mediu candidează Cătălin Faitar și Adrian Sabău, ambii fiind semnatari ai listei, iar la Electronică și Telecomunicații concurează profesorii Răzvan Tamaș și Mihaela Hnatiuc, pe care-i regăsim de asemenea vecini de listă, la pozițiile 4 și 5.
Mai departe, la Științe Generale Inginerești avem tot un candidat unic, fiind voba de Alexandra Raicu, care tot „din întâmplare” se află la poziția 10 pe lista cu semnături.
Anastasia Dușe “cu derogare” pentru Navigație
Am lăsat Departamentul de Navigație pe ultimul loc, pentru a respecta ordinea priorităților actualei conduceri a UMC, care nu se mai simte “maritimă” ci mai de grabă “alimbată” de asemnea tradiții aluvionare.
După cum se știe, Departamentul de Navigație este condus în prezent de Arsenie Constantin – Paulică, omul despre care profesorul Florin Iordănoaia susține că și-a obținut Doctoratul prin plagiat și mită.
Sărind totuși peste aceste detalii suculente, azi avem doi candidați înscriși pentru șefia Departamentului de Navigație, fiind vorba de Elena Anastasia Dușe alias “Sia” și profesorul Mircea Zus.
După cum era de așteptat, nici aici nu putea să lipsească un adept al panaitismului, doamna Dușe fiind chiar “eroina” controlului realizat de Ministerul Educație la UMC, la începutul acestui an.
Mai exact, conducerea UMC a trebuit să explice cum a fost posibil ca în anul 2021, Anastasia Dușe să promoveze concursul pentru postul de Conferențiar prin “derogare” de la Ordinul MEN 6129/2016.
Prin această “metodă” i-au fost acceptate atunci candidatei anumite conferințe necesare obținerii punctajului (la dosar), pe care Ordinul de Ministru le exclude categoric. De ce oare?
Așteptăm ca la următoarea ieșire publică Prof. Panait să ne ofere o explicație, nu de alta, dar se face anul iar raportul corpului de control zace tot secretizat.
Procesul de vot se încheie la orele 15
Candidaturile menționate anterior au fost deja depuse de joi, 26 octombrie, iar alegerile se vor desfățura azi, în intervalul 11:00 – 15:00.
Pe lângă șefii de departamente, tot azi se mai aleg și consiliile departamentelor, totul sub atenta supraveghere a Biroului Electoral Central al UMC.