Buna Vestire, prima zi din postul Paştelui cu dezlegare la peşte: Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii

Buna Vestire este cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului și este prăznuită de Biserica Ortodoxă pe 25 martie.

Buna Vestire sau Blagoveştenia este ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Iisus. Arhanghelul Gavriil s-a aratat Sfintei Fecioare la Nazaret si i s-a inchinat: “Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine! Binecuvantata esti tu intre femei.” (Luca 1.28).

Sărbătoarea este prima zi din postul Paştelui în care este dezlegare la peşte. Potrivit tradiţiei, oamenii nu trebuie să se certe de Buna Vestire, pentru a nu avea necazuri tot anul.

Tradiţiile şi superstiţiile de Buna Vestire sunt mult mai multe şi împărţite pe zone. 

În unele biserici, în această zi se posteşte până la ora 17.00, când are loc Sfânta Liturghie. Apoi, creştinii, care nu au mâncat şi s-au spovedit, se împărtăşesc, după care mănâncă peşte, împreună cu toată comunitatea bisericii.

Se spune că acela care gustă acest tip de carne de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peştii.

De Buna Vestire se crede că sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an, de aceea sărbătorii i se mai spune şi Ziua Cucului. Pasărea anunţă sosirea efectivă a primăverii, iar primul său cântec trebuie să fie aşteptat de toţi oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare. Cei care nu îndeplinesc aceste condiţii, nu vor beneficia de toate acele lucruri în anul care va urma. Dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului, este semn de rău augur.

De Buna Vestire, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, ca hrană pentru îngeri.

Pe de altă parte, conform obiceiului, flăcăii şi fetele îl întreabau pe cuc lucruri care îi interesau, precum: “Cucule voinicule/ Câţi ani îmi vei da/ Pân’ m-oi însura (mărita)?”. Tăcerea cucului aducea mare bucurie celor care întrebau, deoarece echivala cu o căsătorie grabnică, în vreme ce cântatul cucului îi aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de aşteptare.

Tradiţia mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul. De Buna Vestire, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, ca hrană pentru îngeri.

În Bucovina şi în multe zone din Munteania, femeile se trezesc devreme şi pun în faţa uşii pâine, sare şi apă, iar la prânz, pâinea şi sarea le dau de pomană unui om nevoiaş. Gestul aduce spor şi sănătate. În Transilvania, de Buna Vestire se păstrează un alt obicei. De seara se pregătesc câteva obiecte rituale: o oală cu jar, tămâie şi clopoţei. Cine se trezeşte primul pune tămâia peste jar şi înconjoară casa de trei ori în timp ce face zgomot cu clopoţelul. Astfel se alungă energiile negative, dar şi bolile. Tot de Buna Vestire, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau până în zori.

Ce sa nu dai de pomană în de Buna Vestire

Este de evitat să oferiți ouă, carne, lapte sau alte alimente care nu sunt de post.

În această zi, se păstrează tradiția de a evita spălatul, călcatul și curățenia în casă, fiind considerate activități care ar putea atrage ghinionul.

De asemenea, în folclorul tradițional, există credința că semnul întâlnirii cu cucul în ziua de Buna Vestire poate fi un indicator al sorții viitoare a omului.

Dacă prima cântare a cucului este auzită pe stomacul gol și este percepută ca venind din spatele persoanei, acesta ar fi un semn rău.

În tradiția populară, data de 25 martie este asociată cu numărătoarea cântecului cucului și interpretarea acestuia în legătură cu durata vieții.

Se spune că numărul de cântece ale cucului ascultate în această zi ar putea oferi indicii cu privire la câți ani mai avem de trăit

spot_img

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE