Câtă motorină consumă noile autobuze Isuzu? Nu se știe dar se cercetează!

Cel mai mare mister zilele acestea este reprezentat de consumul noilor autobuze achiziționate de Primăria Constanța. Discutăm despre celebrele ISUZU Citiport, produse în Turcia, 104 la număr, pentru care municipalitatea a cheltuit 26 de milioane de Euro.

Banii sunt împrumutați de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Dar despre ce fel de dezvoltare vorbim, în condițiile în care achiziționăm niște autobuze poluante, despre cere nu știm nici măcar câtă motorină consumă la suta de kilometri?

ISUZU Citiport – Primaria Constanta

Cu ocazia Zilei Naționale, pe 1 decembrie, primarul Făgădău a ținut să arate electoratului, 3 autobuze din cele pe care urmează să ni le livreze turcii de anul viitor. Presa a primit și mape de prezentare, în care erau trecute chipurile spacificațiile tehnice, dar între coperțile cărora nu se regăsește cea mai importantă informație, și anume consumul acestor autobuze.

Știm deja, de la ziaristul Cristian Hagi, că noile ISUZU consumă mai mult cu 25% decât bătrânele MAZ-uri aflate azi în circulație. Dintr-un motiv sau altul, aceste noi mijloace de transport par a fi bugetofage. Un document scurs din RATC dezvăluie fără dubii că regia de transport a orașului nostru și-a bugetat pentru 2019 costuri în creștere la consumul de motorină, și nu puțin, cu 25% în plus.

„Informația a fost comunicată de directorul RATC Constanța, Bogdan Niță, într-o ședință restrânsă, care a avut loc pe 1 noiembrie 2018, la care au participat circa 15 persoane. Un consum cu 25% mai mare înseamnă, implicit, și costuri mai mari cu combustibilul” Cristian Hagi, în CT100.Ro, 08 Noiembrie 2016.

Procentul este impresionant dacă ne gândim că, RATC înregistrează pierderi de 5 milioane de Euro anual, și nu de ieri de azi, ci de vreo zece ani. Din buzunarul cui vom achita mai multă motorină? Probabil ați ghicit deja că totul va fi plătit din buzunarul dumneavoastră!

Știm de-asemenea că, actualele autobuze MAZ consumă cca 38-40 litri/100 km. Am cules această informație dintr-un raport al Băncii Mondiale întocmit, pe 20 Decembrie 2013, și publicat tocmai pe 4 Iunie 2016 pe site-ul instituției, acolo unde poate fi vizualizat și-n prezent. La pagina 42 a raportului se face analiza eficienței Regiei Autonome de Transport în Comun Constanța (RATC) fiind stipulate, negru pe alb, următoarele date de interes:

„În medie, un autobuz circulă 250 km pe zi şi consumă 38 litri/100 km. Consumul anual de combustibil necesar pentru funcționarea parcului de autobuze este de aproximativ 3.600 tone de motorină, echivalentul a 6,6 milioane USD.”

La capitolul consum, reprezentanții RATC au înaintat în 2015 alte cifre. Aceștia susțin că MAZ-urile consumă de fapt 40 litri/100km. Nu știm pe cine să credem, și dacă un cost mai mare avantajează conducerea regiei care poate stoarce prin această metodă ceva în plus din bugetul orașului.

Pe data de 1 decembrie, după ce și-a prezentat noile autobuze în fața Casei de Cultură, primarul Decebal Făgădău a ținut să dea o tură prin oraș cu noua limuzină alături de o mână de ziariști și însoțit de directorul RATC, Bogdan Nicolae – Niţă, dar și de viceprimarul Costin Răsăuțeanu.

Cu acest prilej, ziariștii au întrebat cât anume consumă noile autobuze ISUZU achiziționate de Primărie, iar răspunsul directorului RATC a lăsat pe toată lumea cu gura căscată:

„După 20.000 de kilometri, un test va fi efectuat de o companie europeană, de un institut european care va certifica la ce nivel de consum este… cel mult, cel din documentația tehnică.”

Mai clar spus, nimeni nu știe consumul real al acestor mijloace de transport în comun, proaspăt achiziționate, în condițiile în care, acestea reprezintă după spusele primarului coloană vertebrală a noii companii de transport CT BUS SA.

Urmează spălarea imaginii cu ajutorul unei firme din străinătate

Discutăm deja despre o rețetă consacrată: achiziția Primăriei Constanța urmează să fie validată cel mai probabil de către presa germană, care se ocupă în ultima vreme, evident contra-cost, să laude autobuze turcești cumpărate de administrațiile din România.

Patentul acestui tip de marketing aparține Gabrielei Firea, care i-a angajat la începutul lui 2018 pe cei de la Eurobus.De să-i laude noile autobuze Otokar. Iar nemții le-au tot lăudat până când s-au plicitist, însă atunci când au fost livrate și puse în circulație primele unități și-au dovedit calitatea precară. 

Gabriela Firea se laudă cu noile autobuze turcești

Autobuzele turceși Otokar cumpărate de Primăria Capitalei consumă 40litri/100 km iar în sarcină acesta urcă până la 52litri/100 km. De dragul Gabrielei Firea, ziariștii nemți au menționat un consum de 39,66litri/100 km doar ca să arate că noile autobuze Otokar sunt mai fiabile decât vechile Mercedes, adică scad sub limita de 40 litri/100. În realitate nu există mari diferențe de consum, ba chiar iar în anumite situații cele noi consumă mai mult, și evident că și poluează pe măsură.

De ce să testezi consumul dacă sistemele din dotarea autobuzului îți transmit asta gratuit?

Testarea consumului la noile ISUZU face parte din planul de manipulare pus la punct de primarul Decebal Făgădău, după rețeta șefei sale de la București, Gabriel Firea.

Este absurd să faci așa ceva, în condițiile în care, aceste autobuze sunt compatibile cu un sistem electronic care înregistrează, măsoară și transmite la bază, consumul de carburant în timp real. Opțiunea a fost gândită în vederea prevenirii furturilor de carburant, motiv pentru care, sistemul semnaliează și deschiderea neautorizată a bușonului de la rezervor. Deci pentru ce să plătim o firmă care să ne măsoare consumul la noile ISUZU? Pentru că trebuie spălată imaginea primarului, Primăriei Constanța, pre cum și a Băncii Europene  pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD)!

spot_img
Dragos Ionescu
Dragos Ionescu
În fiecare lucru pe care-l facem, materializăm frânturi din energia care ne-a întruchipat. Un simplu punct pe o coală albă de hârtie este amprenta noastră asupra Universului, și o dovadă incontestabilă a veșniciei. Nu este metafizică, ci teoria relativității. Atenție deci unde punem punctul. În lumea noastră, un punct poate fi o singularitate sau infinit deopotrivă, în funcție de modul în care este tratat. Punctul trebuie tratat cu discernământ, el nu reprezintă finalul ci un nou început. Fără punct, Universul ar înceta să mai existe, deși se trage dintr-un (.)

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE