Ce se întâmplă dacă virusul Covid-19 ajunge la bordul unei nave. Studiu de caz „Diamond Princess”

Există un caz aparte legat de pandemia de Covid-19, monitorizat de anumite platforme online, dar despre care nu se prea discută. Și asta în ciuda faptului că, speța pe care o abordăm ar putea avea o relevanță majoră pentru înțelegerea modului  în care se întâmplă infectarea cu noul Coronavirus.

După cum toată lumea a văzut deja, pentru fiecare țară în parte sunt monitorizate zilnic cazurile de infectare cu noul virusul Covid-19, informații care ajută la realizarea diverselor statistici privind rata mortalității sau a procentului de recuperare.

Noi vom aborda problema Covid-19 în spațiu închis, sau cum s-a comportat acest virus pe o navă maritimă nepregătită pentru astfel de situații.

Este vorba de nava-pasager „Diamond Princess” care a întrat în carantină pe data de 4 februarie în portul japonez Yokohama. Știu, n-ați prea auzit nimic despre asta, pentru că toată lumea cască gura doar la italieni.

Ce s-a întâmplat pe Diamond Princess?

Așa cum aflăm dintr-un comunicat oficial al companiei Carnival Corporation & Plc., proprietara pachebotului, la data de 1 februarie 2020, la bord se aflau 2.666 de pasageri (diferite naționalități, în general cu vârste de peste 50 de ani – n.a.), și 1.045 membrii de echipaj. Deci în total, pe „Diamond Princess” erau 3.711 persoane.

Pe data de 20 ianuarie, un turist în vârstă de 80 de ani din Hong Kong s-a ambarcat pe „Diamond Princess” în portul Yokohama, și a debarcat 5 zile mai târziu, pe 25 ianuarie în Hong Kong. La șase zile după debarcare, pe 31 ianuarie, pasagerul în cauză s-a prezentat la un spital din Hong Kong unde avea să fie diagnosticat pozitiv pentru Covid-19, dar asimptomatic.  

Nava „Diamond Princess” și-a continuat voiajul nestingherită, ajungând pe data de 4 februarie în apele teritoriale ale Japoniei. După acostarea în Portul Yokohama, la bord au apărut reprezentanții Ministerului Japonez al Sănătății care au evaluat starea de sănătate a tuturor persoanelor ambarcate.

Cu acest prilej au fost descoperite 10 noi cazuri de infectare cu virusul Covid-19, majoritatea cu simptome minore. Cele 10 persoane testate “pozitiv” au fost debarcare cu ajutorul navelor Gărzii de Coastă japoneze, și transportate la spitalele locale pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate.

În urma evaluărilor de risc, pe data de 4 februarie s-a decis ca nava să rămână în carantină în Portul Yokohama pentru 14 zile, fără ca pasagerii sau membrii de echipaj să aibă permisiunea de a debarca. Carantina era necesară pentru ca medicii japonezi să poată observa evoluția stării de sănătate a tuturor celor 3701 persoane rămase la bord.

Numărul celor infectați a crescut la fiecare 48 de ore

Pe data de 9 februarie, compania de navigație anunța încă 66 de noi cazuri de infectare cu virusul Civid-19 descoperite pe navă. Conform datelor furnizate de Ministerul Japonez al Sănătății era vorba de: 4 australieni, 1 canadian, 1 britanic, 45 japonezi, 3 filipinezi, 1 ucrainean și 11 americani.

Îngrijorat de soarta propriilor cetățeni, pe date de 8 februarie, Departamentul American al Sănătății trimisese deja o scrisoare către comandatul navei, intitulată „Alert CDC Letter for Diamond Princess” din care reiese că la nivelul guvernului american se cam știa deja modul de transmitere a virusului, fiind făcute diverse recomandări în scopul prevenirii contagiunii la bord. 

Peste două zile, pe 11 februarie, Carnival Corporation anunțat încă 39 de noi îmbolnăviri la bordul „Diamond Princess” iar pe 12 februarie alte 44 de noi cazuri. La această dată, japonezii lucrau deja la un plan de debarcare voluntară a celor bolnavi, pentru ca aceștia să primească tratamentul necesar la uscat, condițiile de la bord fiind considerate împroprii. 

În ciuda măsurilor de protecție aplicate la navă, precum izolare în cabine a pasagerilor și livrarea de mâncare japoneză în cutii sigilate, după încă 4 zile, pe 16 februarie, compania de navigație anunța alte 67 de noi infectări.

Ei bine, toți aceștia avuseseră anterior rezultate “negative” la testare, dar între-timp deveniseră “pozitivi” pentru Covid-19, fiind probabil infectați mult mai devreme. Situația poate fi explicată de faptul că, primele testări se petrecuseră, cel mai probabil, în perioada de incubație a virusului și din acest motiv ieșiseră negative.

După alte două zile, pe 18 februarie, s-au anunțat oficial încă 169 de noi cazuri pozitive de Covid-19, totalul „contabil” atingând 395 de persoane (385 la bord + 10 deja debarcați).

Virusul „s-a oprit” la 10,64% contagiune

Este atestat științific că o singură persoane poate genera o pandemie. Pornind de la această idee, revenim pe axa timpului, și putem aprecia că foarte multe persoane aflate la bordul „Diamond Princess” se infectaseră încă din primele zile ale voiajului, dar evident, pentru fiecare în parte a fost nevoie să treacă un anumit interval de timp pentru ca prezența virusului să fie relevată în organism cu ajutorul analizelor.

Având ca punct de referință presupusul „Pacient Zero” – acel bătrânel japonez de 80 de ani – ambarcat pe 20 ianuarie și debarcat pe 25, am putea aprecia că din acel moment pasagerii și-au transmis boala, de la unul la altul, asimptomatic, până pe 4 februarie, atunci când au fost descoperite primele 10 cazuri “positive” fiind instituite măsurile de carantină la bord.

Din 20 ianuarie până pe 4 februarie sunt exact 16 zile în care boala s-a răspândit la bord de la câteva cazuri până la 395 de persoane infectate. 

Cu alte cuvinte, într-un mediu închis așa cum este o navă maritimă, fără măsuri de prevenție și asimptomatic, într-un interval de 16 zile noul „super-virus” Covid-19 a reușit să atingă nivelul maxim de 10,64% contagiune.

Câteva concluzii empirice

  • Covid-19 nu poate infectate pe toată lumea, probabil din motive naturale;
  • Infectarea se produce în timp, nu atât de rapid cum se crede azi;
  • Infectarea de pe suprafețe contaminate este foarte puțin probabilă;
  • Izolarea personală (în cabină – n.a.) reduce drastic riscurile de contaminăre;

Debarcarea a început pe 19-20 februarie

Așa cum a informat compania de navigație Carnival Corporation, debarcarea primelor 600 de persoane s-a făcut în perioada 19-20 februarie, a continuat în zilele următoare, iar la data de 27 februarie se mai găseau la bord cca 500 de persoane care făceau parte din echipaj.

Conform pulicației The Japan Times, ultimii membrii ai echipajului , 130 la număr, au părăsit „Diamond Princess” tocmai pe 1 martie, o parte pornind spre statele de origine, iar alții spre diferite facilități de carantină.

Într-un final, conform datelor monitorizate de The Base Lab până în prezent, din cele 3711 persoane care s-au aflat pe „Diamond Princess” , s-au dovedit a fi infectate 712 de persoane, fiind înregistrate în total 7 decese.

Cifrele finale sunt parțial surprinzătoare

Iar aici putem trage deja concluziile finale, ale modului în care acționează Covid-19 într-un mediu cu margini clare, așa cum este o navă maritimă, după cum urmează:

Într-un interval de fix 31 de zile (20 Ianuarie – 19 februarie) virsul Covid-19 a reușit, într-un mediu închis și nepregătit pentru o epidemie, să atingă un maxim de 19,19% nivel de contagiune.

Atât reprezintă 712 infectați din totalul de 3711 persoane aflate la bord. Iar asta a fost posibil în condițiile în care, 16 zile din cele 31 luate în calcul, pe „Diamond Princess” n-au existat măsuri de carantină sau de precauție.

Azi, la două luni de zile trecute de la izbucnirea epidemiei pe pachebotului „Diamond Princess”, avem doar 7 persoane decedate, adică 0,19% din totalul celor aflați la bord, și 0,98 % din totalul celor infectați.

Totodată 527 de cazuri sunt deja vindicate, iar 178 sunt încă active, rata de recuperare fiind la acest moment de 74,02%.

Ce vârste aveau cei decedați

Este important de punctat că la bordul acestei nave, media de vârstă a pasagerilor a fost una destul de ridicată. Evident, aceste date au un caracter confidențial, și n-au fost comunicate sub forma unei liste de compania de navigație, dar așa rezultă din informațiile publicate în diverse articole din presa internatională.

N-am reușit să aflăm date relevante despre toți cei 7 pasageri care și-au pierdut în final viața din cauza infectării cu noul Coronavirus pe nava „Diamond Princess”, dar am reușit totuși să indentificăm 5 dintre aceste cazuri:

20 februarie – S-a anunțat că 2 pasageri de naționalitate japoneză, un bărbat și o femeie, au murit după ce s-au infectat pe navă cu Covid-19. Ambii aveau vârste de peste 80 de ani. Acestea au fost primele două cazuri de deces raportate.

24 februarie – Un fost pasager de pe „Diamond Princess”, cetățean japonez, a murit după infectarea cu Covid-19 la bord. Acesta avea peste 80 de ani, el fiind al treilea caz de deces.

28 februarie – Presa scria că o femeie, fostă pasageră pe „Diamond Princess” ar fi murit din cauza Covid-19. Aceasta avea peste 70 de ani.

Și tot pe 28 februarie s-a mai anunțat moartea unui cetățean britanic, debarcat de pe același pachebot, și acesta în vârstă de peste 70 de ani.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE