Deja nu mai putem afirma unde, când și de la ce animal ne-am pricopsit cu noul Coronavirus. În plus, un nou studiu realizat în Wuhan, de un grup de medici, sugerează cu 59% dintre cei infectați sunt asimptomatici.
Daily Mail relata ieri despre presa de stat chineză care afirmă că noua pandemie este posibil să-și aibă originile, de fapt, în Italia, și nu în Wuhan. Azi cei de la South China Morning Post susțin că nu prea este sigură nici ipoteza cu transmiterea noului virus de la pangolini (furnicarii cu solzi).
Cu alte cuvinte, nu prea știm mare lucru: nici de unde a izbucnit această pandemie, nici când, și nici câte persoane sunt deja infectate dar asimptomatice. Comunitatea științifică n-a reușit nici măcar să se pună de acord dacă persoanele asimptomatice pot împrăștia la fel de mult virusul precum cele care manifestă simptomatologia specifică bolii (febră, tuse, dureri de cap, Etc.)
O ceață deasă se așterne încetul cu început peste acest subiect, semn că, avem structuri statale care se implică tot mai intens în problemele de propagandă.
Pacietul ZERO pe planetă
CHINA – Într-un material publicat pe 13 martie de South China Morning Post, care citează informații “scurse” din documente nepublicate ale guvernul chinez, se susține că la nivelul lunii noiembrie 2019, cel puțin 266 de persoane au fost identificate în China ca fiind infectate cu virusul COVID-19.
Conform sursei citate “Pacientul Zero”, sau primul caz, ar fi fost depistat pe 17 noiembrie, dar medicii chinezi și-ar fi dat seama că au de-a face cu o nouă boală tocmai pe 27 decembrie (atunci când au și apărut primele date, și primii pacienți declarați oficial). Pacientul din 17 noiembrie era un bărbat în vârstă de 55 de ani din provincia Hubei.
Primul caz de infectare în exteriorul Chinei a fost raportat pe 13 ianuarie în Tailanda. Era vorba de o chinezoaică, în vârstă de 61 de ani, care a mers într-o excursie la Bangkok împreună cu familia.
Două zile mai târziu, pe 15 ianuarie, a fost semnalat primul caz în Japonia. Pacientul pozitiv, un tânăr japonez de puțin peste 30 de ani, tocmai se întorsese din Wuhan, acolo unde intrase în contact cu mai multe persoane diagnosticate cu pneumonie.
ITALIA – Pe 20 martie, cei de la National Public Radio din Washington, D.C. i-au luat un interviu Prof. Dr. Giuseppe Remuzzi , directorul Institutului de Cercetări Farmacologice „Mario Negri” din Milano, care a afirmat că din discuțiile sale cu medicii de familie italieni, ar fi aflat că în Italia au fost semnalate pneumonii foarte ciudate, foarte severe, în special la bătrâni, încă din noiembrie 2019:
“Asta ar putea însemna că virusul a circulat, cel puțin în Lombardia, chiar înainte să aflăm despre izbucnirea din China” a concluzionat profesorul Remuzzi.
AUSTRIA – În urmă cu doar două zile, cei de la CNN au publicat o anchetă jurnalistică destul de amânunțită, cu privire la modul în care stațiunea montană Ischgl din landul austriac Tirol a generat infectarea cu noul Coronavirus a mii de persoane, într-un interval foarte scurt de timp, la finalul lunii februarie – începutul lunii martie.
Cel puțin patru state europene au raportat până acum un număr mare de infectări provenite din Tirol, Austria:
- 8 turiști islandezi;
- 298 de danezi;
- 300 germani;
- 549 norvegieni.
Nu în ultimul rând, aici mai putem adăuga și câțiva turiști români, care s-au întors infectați în februarie, după ce și-au petrecut vacanța în Austria.
În ciuda semnalelor de alarmă trase de Islanda, cum-necum, austriecii au reușit să țină destul de bine în frâu pandemia de pe teritoriul lor, dar și batista pe țambal, raportând până în prezent doar 5588 de cazuri, și o rată a mortalității scăzută, de 0.54%
Dacă Italia și Austria sunt state recunoscute pentru turismul dezvoltat, vizitate în ianuarie și februarie de foarte mulți cetățeni chinezi, Iranul nu pare să facă parte din această categorie. Și totuși, într-un timp extrem de scurt, și-n Iran numărul cazurilor a explodat – azi sunt pe locul cinci după Italia, SUA, Spania și Germania.
IRAN – Aici, numărul cazurilor a început să crească brusc după jumătatea lunii februarie, cel mai afectat fiind Orașul Sfânt musulman Shia din Qom:
“Virusul a venit din China în orașul Qom. Un afacerist din Qom, care a murit din cauza virusului, obișnuia să călătorească în mod regulat în China. Zborurile au fost suspendate între cele două țări, dar acesta a folosit zboruri indirecte” afirma, pe 23 februarie, ministrul Iranian al sănătății Saeed Namaki, citat de Middle East Monitor.
Totuși, merită observat că autoritățile iraniene n-au oferit presei și numele acestui misterios afacerist care s-ar fi plimbat dus-întors din China, până a reușit “importe” noul virus. În plus, conform declarațiilor ministrului iranian, pe 23 februarie, comerciantul era deja mort din cauza bolii, istoricul său epidemiologic fiind astfel greu de investigat.
Într-un material publicat pe 3 martie, cei de la The Arab Gulf States Institute in Washington (AGSIW), susțin că Iranul a știut încă de la finalul lunii ianuarie despre pericolul care-i vine din China, dar din pricina relațiilor strategice dintre cele două state, n-au fost luate măsurile care s-ar fi impus.
Pe 11 februarie, iranienii au preferat să comemoreze revoluția din 1979, organizând mitinguri ritualice pentru ca populația să-și împrospăteze atașamentul față de liderul lor suprem, Ayatollah-ul Ali Khamenei.
Potrivit Qatreh News începând cu 17 februarie, au apărut mai multe filmulețe video cu angajați ai serviciului de ambulanță din Teheran, echipați în costume de protecție de unică folosință, semn că iranienii știau deja că au de-a face cu o epidemie în plină desfășurare. În plus, alte filmuțele arătau forțe ale poliției dislocate în Orașul Sfânt Qom, devenit ulterior focarul iranian de Covid-19.
Chinezii ne spun acum că 59% dintre cei infectați sunt asimptomatici
Potrivit unui nou studiu realizat de un grup de medici chinezi, se pare că aproximativ 60% din persoanele care au contactat noul Coronavirus în Wuhan, au fost fie asimptomatice, fie cazuri foarte ușoare care n-au ajuns în atenția autorităților.
- Lucrarea ne spune că 59% dintre cei infectații au fost cazuri asimptomatice, sau au avut simptome suficient de ușoare încât să treacă neobservați de autoritățile medicale.
- Cercetătorii susțin că sunt necesare mai multe investigații pentru a constata amploarea și modul de transmitere al acestor cazuri asimptomatice.
Această estimare s-a bazat pe aproximativ 26.000 de cazuri confirmate în laborator, înregistrate în Wuhan, orașul care a fost și primul epicentru global al răspândirii noului virus, în perioada decembrie – februarie, studiul fiind publicat pe platforma de pre-certificare medRxiv la începutul lunii martie.
- Lucrarea nu a fost revizuită ulterior de alți specialiști.
Cercetătorii au utilizat ca bază de evaluare testele de laborator, în locul cazurilor confirmate oficial de guvernul chinez. Au preferat să procedeze astfel deoarece, s-a considerat că autoritățile sanitare chineze au diagnosticat pacienții cu nou Covid-19 pornind de la o anumită simptomatologie sau cu ajutorul razelor la plămâni, în timp ce persoanele asimptomatice au fost tercute cu vederea.
Având pe masă testele de laborator, specialiștii de la Colegiul Medical „Tongji” din Wuhan, în cooperare cu Universitățile Fudan și Harvard, au reușit să creeze un model mai clar, în care au inclus persoanele pozitive, indiferent dacă acestea aveau sau nu simptome.
În cadrul studiului, cazurile asimptomatice și foarte ușoare au fost denumite „cazuri necertificate” dar care necesită o mai mare atenție pentru a înțelege răspândirea precum și transmiterea noului Coronavirus.
„Aici, cazurile necertificate includ cazuri asimptomatice și cele cu simptome ușoare, care s-ar putea recupera fără îngrijiri medicale, situație în care, cel mai probabil n-au fost raportate autorităților”, susțin cercetătorii.
„Am descoperit că 59% din cazurile de infectare nu au fost înregistrate în Wuhan, iar aici s-ar putea include cazuri asimptomatice și ușor simptomatice”.
Chinezii au estimat că în orașul Wuhan au existat, până pe data de 18 februarie, cel puțin 26.252 de cazuri „necertificate”, cifră care este aproape egală cu numărul de cazuri confirmate în laborator în perioada respectivă.
De aici și situația asupra căreia se apleacă acest studiu: cazurile de infectare confirmate în raportările oficiale ale autorităților chineze, nu au luat în calcul și pacienții asimptomatici. Acestea au fost contabilizate și trecute într-o categorie separată, în conformitate cu procedurile guvernamentale privind supravegherea și controlul bolilor, publicate pe data de 7 martie.
Studiul susține, pe baza noului model generat de cercetători, că numărul total al persoanelor infectate la nivel mondial pe data de 18 februarie ar fi putut depăți 125.000 de cazuri.
„Am putut prezice că numărul cumulat de cazuri declarate va fi de 26.252 până la data de 18 februarie, număr care este aproape egal cu cele 25.961 de cazuri raportate oficial , în timp ce numărul total cumulat estimat de cazuri a fost de 125.959.”
La data de 18 februarie, în Wuhan au fost raportate oficial 38,020
De asemenea, studiul a estimat că, începând din data de 25 ianuarie, au fost infectate 36.798 de persoane.
Lucrarea mai susține că aceste cazuri de “purtători tăcuți” au fost subestimate în modelele investigate anterior, în timp ce date recente, precum cele colectate de pe nava de pasageri „Diamond Princess” indică existența unei proporții considerabile de cazuri asimptomatice.
“Estimările cazurilor asimptomatice au o importanță deosebită în supravegherea permanentă și investigarea bolii”.
Totuși, But Chowell a afirmat că modelul prezintă anumite deficiențe, deoarece supra-estimează viteza de transmitere și numărul de cazuri de infectări asimptomatice, pornind de la ipoteza că fiecare persoană din comunitate avea șanse egale să intre în contact cu oricare altă persoană, în condițiile în care, oamenii socializează în general doar în anumite grupuri restrânse, precum familia, prietenii și colegii de muncă.
Wu Zunyou, un epidemiolog de la Centrul chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a afirmat că acele cazuri asimptomatice au fost identificare în rândul persoanelor care au intrat în contact cu persoane confirmate pozitiv. În China, toate aceste persoane de contact au fost ținute în carantină, și nu prezintă risc pentru societate.
Conform procedurilor din China, toate cazurile asimptomatice pot ajunge pe lista celor de infectare declarate, numai dacă dezvoltă ulterior simptome specifice bolii.
De exemplu, agenția chineză de știri Xinhua, a raportat Sâmbătă existența unui nou caz pozitiv în Wuhan, dar din pricina faptului că persoana nu prezenta simptome iar radiografia pulmonară părea normală, speța n-a fost inclusă în lista cazurilor de infectare cu Covid-19.
Pe de altă parte, un alt caz a fost raportat pozitiv, și trecut pe lista celor infectați, în ciuda faptului că, acesta nu prezenta simptome, dar avea totuși anumite modificări la plămâni.