Chițac vrea să instituie “taxa pe iarbă verde” în mod ILEGAL

Chiar ieri, Serviciul de taxe și Impozite Constanța (SPIT) a publicat un Proiect de Hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2022.

Capitolul VII din documentul citat prevede introducerea unei noi taxe “de amenajare și întreținere spații verzi” care se constituie ca “venit cu destinație specială” menit să contrabalanseze efectele negative asociate cadrului urban construit și de atingere a standarului european de 26 mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor al municipiului Constanța.”

Observăm că asociațiile de proprietari, persoanele fizice și juridice au obligația, pe de o parte, să întrețină din propriul buzunar toate spațiile verzi din proximitatea imobilelor în care locuiesc sau își desfășoară activitatea (conform H.C.L nr.77/2021), iar pe de altă parte parte, fiecare cetățean separat trebuie să mai achite acum câte 50 de lei.

Ne lipsesc 283 de hectare de spațiu verde

Cu ajutorul acestui nou instrument fiscal cu caracter special propus spre aprobare urmează ca Primăria să colecteze sumele necesare pentru extinderea spațiului verde din oraș, astfel încât să se poată atinge acel standard european de 26 mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor.”

Amintim faptul că, în acest moment, suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor în municipiul Constanța este estimată la de 16 mp.

Ne lipsesc practic 10 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, care la o populație de 283.872 înseamnă o diferență de 283 de hectare de spațiu verde. Cam atât trebuie ar trebui să construiască în anii următori administrația locală pentru a satisface cerințele europene.

În același timp, tot din acești bani, autoritățile locale intenționează să achite costurile cu reabilitarea, extinderea, întreținerea și conservarea suprafețelor de spații verzi” din orașul Constanța.

Nou taxă de 50 de lei este anuală, și trebuie achitată până la data de 31 martie 2022 inclusiv, de către orice persoană fizică care are stabilit domiciliul în municipiul Constanța potrivit dreptului comun.”

De ce este ilegală noua taxă?

Noua taxă de 50 de lei se vrea instituită prin încălcarea cerinţelor impuse de norma metodologică din 22.01.2014 pentru punerea în aplicare a Art. 248 Cod fiscal şi Art.3 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice.

Astfel, dispoziţiile legale impun în cazul de faţă îndeplinirea următoarelor condiţii:

  • să se înfiinţeze un serviciu public local nou, pentru a cărui funcţionare se instituie taxă specială;
  • serviciul public nou înfiinţat să fie creat în interesul persoanelor fizice şi juridice, care
  • beneficiază de serviciul public local;
  • taxa să corespundă prestării unui serviciu public de către autoritatea publică;
  • taxa specială să se încaseze numai de la persoanele fizice şi juridice care beneficiază de serviciile publice respective;
  • taxele speciale să fie utilizate numai în scopurile pentru care au fost înfiinţate, adică pentru acoperirea cheltuielilor efectuate pentru înfiinţarea serviciilor publice de interes local şi pentru finanţarea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare a acestor servicii.

În speţă, după cum știm deja, Consiliul Local NU a înfiinţat un serviciu public nou, pentru înfiinţare şi funcţionare căruia să fie necesară perceperea unei taxe speciale prin intermediul SPIT Constanța.

Pentru buna informare a cetățenilor orașului Constanța, amintit că fosta “taxă de liniște” introdusă de administrația Mazăre, în 2003, a fost declarată ilegală de Curtea de Apel Constanța pe 12 septembrie 2015, din motive similare cu cele expuse mai sus.

Cetățenii plătesc, cetățenii vor tunde iarba

Încă din luna mai, noua administrație locală a anunțat că intenționează să pună în aplicare H.C.L Nr.77/2021 pentru aprobarea “Regulamentului privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța” care la Articolul 5, punctele 2 și 3 prevede că asociațiile de proprietari, alături de instituțiile publice, persoanele fizice sau juridice, sunt obligate să “asigure curățenia trotuarelor din dreptul imobilelor pe care le dețin, a locurilor de parcare pe care le folosesc și a spațiilor verzi  existente din dreptul imobilelor pe care le dețin sau le folosesc.”

Cu alte cuvinte, toate asociațiile de proprietari ar trebui să se ocupe de salubrizarea și de întreținerea tuturor spațiilor din proximitatea blocurilor sau caselor, din propriul buget, chiar dacă aceste spații nu se află în proprietatea asociațiilor de proprietari.

“Perimetrul aflat în întreținerea asociațiilor de proprietari/operatori economici, îl reprezintă suprafața de spațiu verde tangentă imobilului aflat în proprietatea sau în folosința acestora până la intersecția cu un trotuar, alee, stradă, bulevard. Limita de demracția [între diferite asociații de proprietari] o reprezintă jumătatea distanței dintre blocuri/imobile aparținând unor asociații diferite/operatori economici” mai prevede pct.2 din  H.C.L nr.77/2021.

Pe lângă aceste obligativități, Primăria Constanța intenționează să instituie o nouă taxă pentru întreținerea spațiilor verzi” în valoare de 50 de lei pe care trebuie să o achite anual fiecare cetățean cu domiciliul în Constanța.

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE