Cinci marinari captivi în Malaezia cu ”binecuvântarea” firmelor de crewing

Noi, cei care trăim și ne desfășurăm activitatea zi de zi pe uscat, obișnuim deseori să privim către navigatori cu invidie, pentru meseria lor pe care o găsim nu doar interesantă ci mai ales foarte bine plătită. Din nefericire lucrurile nu stau întotdeauna așa cum credem, viața unui marinar fiind deseori sub zodia riscului, care dacă nu vine de la marea sau oceanul supărate, poate veni de la faptul că pentru a naviga trebuie să te lași pe mâna agențiilor de crewing. De cele mai multe ori, acestea sunt firmulițe de apartament dispuse ca pentru un comision și o șpagă să te trimită oriunde și în orice condiții.

Este și cazul a cinci marinari constănțeni care au avut ghinionul să fie trimiși prin contract, direct pe o navă aflată în stare de arest, tocmai în îndepărtata Malaezia, fără ca această situație să le fie prezentată în prealabil. Marinarii, părăsiți acum la bordul navei își cer disperați nu numai repatrierea ci și drepturile salariale. Povestea poate părea lungă, dar este așa  datorită numărului mare de părți implicate.

O publicăm după două zile în care am încercat să-i ajutăm pe marinarii rămași captivi prin numeroase e-mailuri și telefoane trimise către autoritățile care ar trebui să facă lumină în acest caz. Mai grav este că firmele implicate nu sunt la prima ispravă de acest gen și că fără implicarea autorităților, alți și alți navigatori vor fi trimiși în mijlocul unor situații conflictuale pentru a fi apoi lăsați să se descurce cum știu ei mai bine.

Ce spun marinarii implicați. Agențiile de crewing recidivează în minciună.

Din partea echipajului romanesc al navei R.M. Pioneer

Urmatorii cetateni romani, membrii ai echipajului navei R.M. Pioneer:

Dan Claudiu, Chief Officer, îmbarcat la data de 12 Iulie 2013, prin intermediul agentiei de crewing Royal Intel LTD, Constanta

Tonu Bogdan, 2nd Officer, îmbarcat la data de 20 Octombrie 2013, prin intermediul agentiei de crewing Bright Balkan Shipping Services, Constanta

Neicu Constantin, 3rd Officer, , îmbarcat la data de 20 Octombrie 2013, prin intermediul agentiei de crewing Royal Intel LTD, Constanta

Danilet Sorin Dorin, Electrician, , îmbarcat la data de 20 Octombrie 2013, prin intermediul agentiei de crewing Royal Intel LTD, Constanta, dorim sa va facem cunoscute urmatoarele:

Ne aflăm la bordul navei R.M. Pioneer al cărui management este asigurat de către Compania WEM Lines S.A. , Athens, Greece, cu care am incheiat contractele de munca. Echipajul navei este format din cinci cetateni romani, inclusiv comandantul si 15 cetateni filipinezi. Nava se afla in rada interioara a portului Prai, Malaezia, din data de 31 August 2013, fiind arestata din data de 22 August 2013 de catre High Court Kuala Lumpur pentru un proces comercial intre Dampskibsselskabet Norden A.S. si Armatorul navei R.M. Pioneer (WEM Lines S.A. – Grecia). De la data de 22 August 2013 nava se afla in custodia High Court Kuala Lumpur, care a numit un manager pe perioada arestului, fiind vorba de Univan Ship Management LTD. Ultimul salariu achitat echipajului a fost platit de catre WEM LINES pentru luna August 2013, iar bani cash la bordul navei nu am primit niciodata de la îmbarcarea noastra la bordul navei..

Am facut cereri pentru repatriere si pentru plata salariilor cuvenite in repetate randuri Companiei WEM LINES, iar acesta a raspuns, din luna septembrie si pana in prezent, ca o sa ne plateasca cu siguranta, si ne-a rugat sa mai avem rabdare si incredere in Companie. In ultimile doua saptamani compania și-a reconsiderat poziția spunând că de fapt, de la data arestului navei, WEM LINES nu mai este responsabila pentru plata salariilor echipajului si ca trebuie sa ne adresam UNIVAN pentru obtinerea salariilor noastre si pentru repatriere. Din acest mesaj, si din faptul ca, in ultima luna, proviziile si asistenta medicala nu au fost achitate de catre WEM LINES consideram ca WEM LINES a abandonat echipajul m.v. R.M.Pioneer, declinandu-si responsabilitatea pentru salariile, repatrierea si asigurarea conditiilor de viata la bordul navei. La cererea formulata de catre comandantul navei, Dl. Pârvu George catre UNIVAN Ship Management LTD, prin care cerea UNIVAN_ului sa achite salariile echipajului , acesta isi declina, de asemenea, responsabilitatea fata de echipaj. Mentionam ca certificatul ITF al Companiei WEM LINES este expirat, fapt confirmat si de dl. Mihalcioiu Adrian, ITF Romania, in ciuda asigurarilor care ni s-au dat de catre agentiile de crewing din Romania. Celelalte agentii de crewing implicate nu au raspuns mesajelor noastre prin care le solicitam sprijinul pentru repatriere urgenta si plata salariilor! Precizam ca ceilati membri romani ai echipajului, care au fost repatriati in luna octombrie 2013, si anume Ofiterul 2 Manole Claudiu Lucian, Ofiterul 3 Doros Remus si Ofiterul Electrician Cojocaru Gheorghe, au reusit sa fie repatriati dupa ce au facut nenumarate cereri catre companie si doar dupa interventia autoritatilor Romane la care au apelat,lucru cunoscut foarte bine de catre toate agentiile de crewing implicate.

Acestia aveau aproximativ 8 luni la bordul navei, depasisera perioada contractuala, nu isi primisera salariile de 2 luni, iar nava se afla sub arest in momentul in care au apelat la Autoritatile Romane pentru debarcare. Mai mult, Ofiterul 2 Manole Claudiu Lucian, pe timpul arestului navei in rada Portului Prai, Malaezia, a fost internat de urgenta in spitalul local, dupa o criza biliara. Acestuia i-a fost extirpata vezica biliara, dar in pofida cererilor sale disperate de repatriere, dupa externare a fost tinut in continuare la bordul navei, pentru inca 3 saptamani de la operatie.

In aceeasi perioada la bordul navei nu mai existau alte alimente, in afara de carne si orez, asa incat ofiterului 2 i-a fost imposibil sa tina regimul postoperator recomandat de catre doctor. Ofiterul 3, Doros Remus, care a facut o criza de sciatica in timpul unei manevre, a fost consultat de un medic general si i-a fost recomandata efectuarea unui examen medical de specialitate si a unui RMN, care insa nu a mai fost asigurat de catre companie. Cererile sale de repatriere pentru terminarea contractului de munca si ulterior, pe motiv medical, au ramas fara rezultat. Dupa ce acestia au reusit sa obtina repatrierea, cu sprijinul Autoritatilor Romane, companiile de crewing implicate, in deplina cunostinta de cauza, le-au furnizat armatorilor greci alti trei ofiteri romani, carora li s-a spus ca totul este perfect la nava, ascunzand faptul ca nava este sub arest, si garantand pentru plata salariilor lor, iar despre cei trei ofiteri care tocmai se debarcasera li s-a spus ca au facut scandal din reavointa, si pe nedrept, ca le-au facut probleme lor, ca agentii de crewing, si ca in viitor vor avea probleme cu angajarea.

In prezent, toti membrii de echipaj amintiti , precum si comandantul navei, dl Parvu George, îmbarcat la data de 13 Iunie 2013, prin intermediul agentiei de crewing Primera Maritime, Constanta am facut cereri de repatriere imediata si de plata a drepturilor salariale care ni se cuvin, atat catre WEM LINES, cat si catre UNIVAN, neprimind insa nici un raspuns favorabil. Avem nevoie sa angajam cat mai urgent un avocat care sa ne reprezinte in instanta. Nava este ancorata in rada portului, iar dreptul echipajului de a i se asigura accesul la tarm este incalcat, compania neasigurandu-ne posibilitatea de a ajunge la tarm, noi fiind izolati total de aproape 3 luni.

Ne este dificil sa incercam sa gasim un avocat. De asemenea, noi nu dispunem de bani cash, intrucat Compania nu ne-a alocat bani cash la bordul navei. Ne vedem astfel pusi in situatia de a nu putea beneficia de asistenta juridica. In momentul de fata, Ofiterii de punte si electricianul isi fac in continuare carturile si isi indeplinesc atributiunile la bordul navei.Va rugam sa ne oferiti ajutorul si asistenta juridica in vederea repatrierii urgente si a platii salariilor cuvenite.Dan Claudiu, Chief Officer, Tonu Bogdan, 2nd Officer, Neicu Constantin, 3rd Officer, Danilet Sorin Dorin, Electrician.

Cine sunt firmele care-și bat joc de marinari cu complicitatea tacită a ANR-ului

Exceptându-i pe Bogdan Tonu și pe comandantul vasului, ceilalți trei marinari au ajuns la bordul navei prin intermediul firmei de crewing Royal Intel SRL din Constanța. Firma, patronată de un grec, fost student pe meleagurile românești,  a avut mai multe nume și mai multe birouri, schimbându-și cuibul și înfățișarea din timp în timp, pentru a scăpa de reputația ”bună” pe care și-o construiau dând țepe și solicitând șpăgi de la navigatori.

Ghinionul patronului este că online-ul a lăsat mărturie criticile marinarilor care s-au plâns pe un forum dedicat celor ce navigă, http://www.crewforum.ro/forum/archive/index.php/t-1857.html, în ciuda faptului că grecul a încercat să intervină în discuție și să amenințe cu procese pe golanii care-și permit să-i defăimeze afacerea.

Accesând discuțiile online avute între navigatori veți descoperi o firmă care nu s-a sfiit în anii trecuți să trimită marinari pe nave arse aproape complet sau nefuncționale, în schimbul unor șpăgi și comisioane grase. Nu te poate mira faptul că în anul 2013 firma Royal Intel SRL nu a dat înapoi de la a trimite trei marinari pe o navă aflată în arest, cu bună știință, că i-a abandonat apoi refuzând să le mai raspundă, că ne-a închis telefonul în nas atunci când am solicitat un punct de vedere referitor la situația oamenilor trimiși de ei în Malaezia.

Despre Royal Intel se știe de asemenea că nu sunt la primul astfel de contract, pentru repatrierea fostului echipaj de la bordul navei R.M. Pioneer fiind nevoie de intervenția  autorităților, după mai bine de opt luni de apeluri disperate.

Intri la Shipcare SRL, semnezi cu Bright Balkan

Așa cum spuneam, Bogdan Tonu este probabil cel mai bun exemplu pentru modul de tip ”mafiot” în care te lucrează firmele de crewing în România. Tânărul marinar, urmează să se căsătorească și a plecat în voiaj încrezător că va reuși să strângă banii pentru evenimentul vieții lui, care eveniment avea să se petreacă sub forma arestului pe care-l trăiește acum la mii de kilometri de casă. Ofițerul s-a prezentat, așa cum ne-a povestit, la sediul firmei ShipCare Services SRL, patronată de avocata Scrieciu Mihaela și de soțul ei Iuliu, acolo unde a semnat un contract, dar nu cu firma la care se prezentase ci cu societatea Bright Balkan Shipping Services SRL, care figurează cu sediul social la aceeași adresă, fiind însă patronată de alți doi greci, Gerorgios și Dimitrios Stefanou.

Să mai spunem că absolut tot ce ține de firma respectivă, mai puțin responsabilitatea repatrierii în caz de probleme, ține de distinsa doamnă Scrieciu? Ce se întâmplă pe bulevardul Mircea la nr 88, acolo unde conviețuiesc cele două firme, e doar un mod convenabil de a arunca pisica, în caz de probleme, pe firma Balkan, fapt demonstrat  și de faptul că doamna Scrieciu neagă orice legătură cu cazul, spunând că firma pe care o patronează nu este implicată în această poveste. Surprinsă probabil de amploarea pe care o ia povestea, doamna respectivă îi scrie totuși un e-mail lui Bogdan Tonu în care îi atrage atenția că a semnat un contract la ea în sediu, dar nu cu firma ei. ” Te rog sa specifici la nava ca ai plecat prin intermediul societatii BRIGHT BALKAN SHIPPING SERVICES, nu Shipcare Services! Te rog sa studiezi contractul, nu mai implica o alta societate in aceasta situatie, ai abia o luna la nava, daca vrei sa cobori, nu e nicio problema, te voi asista sa-ti recuperezi salariul insa te rog sa specifici situatia exacta si societatea prin care ai plecat.”, îi scrie doamna agent de crewing marinarului, pe care îl îndeamnă de asemenea să fie bărbat și să nu mai creadă orice zvon, că nu-s lucrurile așa de rele, în condițiile în care omul se afla pe o navă arestată, asigurându-l totodată că nava este afiliată ITF, ceea ce este bineînțeles complet FALS.

Ce spune ANR? Sunt firme serioase, domnule! Marinarii sunt ignoranți

Legat de situația celor cinci marinari arestați undeva în Malaezia, am avut o discuție interesantă și cu Liviu Grigore(foto), director la Directia de Certificare si Examinare Personal Navigant. Domnul în cauză a început prin a ne spune că firmele implicate sunt firme serioase, faptul că nu se află la prima situație de acest gen nefiind neapărat o probă contrarie ci mai degrabă o dovadă de ignoranță a marinarilor care nu-și citesc bine contractele. L-am întrebat dacă o firmă de crewing ce trimite cu bună știință marinari pe o navă aflată în stare de arest nu ar trebui lăsată fără licență, dar bineînțeles, legea nu prevede o asemenea măsură.

Mai mult, am aflat cu stupoare și noi dar și marinarii implicați că au semnat hârtii prin care luau la cunoștință despre situația delicată în care se află vaporul pe care urmau să-și facă meseria, acte pe care companiile de crewing s-au obligat să le depună la ANR. O altă minciună grosolană, menită să arunce vina pe oamenii aflați la bord și să acopere modul defectuos prin care companiile de crewing își bat joc de oameni nevinovați.

Și ca să conchidem discuția cu Liviu Grigore, domnul director ne-a asigurat că autoritățile au avut o discuție cu marinarii implicați, aceștia refuzând avocatul pus la dispoziție de Consulatul Român din zona respectivă. O altă gogonată bineînțeles, niciunul dintre cei implicați nefiind contactați până la această oră de autoritățile române, cu o soluție fermă. Realitatea, spusă de marinari, este că au avut o discuție cu secretarul III din Ambasada Română din Malaezia, Camelia Tudose, căreia i-au cerut sprijin juridic, urmând ca aceasta să revină cu un răspuns. Din spusele domnului Grigore, urmează ca în cursul zilei de azi marinarilor să li se ceară ca acest refuz să fie dat în scris, pentru a nu exista dubii că ajutorul le-a fost oferit, dar a fost refuzat. Nu știm cine i-a servit o asemenea minciună domnului Liviu Grigore, dar e clar că e depășit de problemă.

ITF aruncă de asemenea vina pe marinari. ”Nu se informează”

Unul dintre puținii oameni care au încercat să-i ajute pe ”arestații” din Malaezia, a fost reprezentantul ITF, Adrian Mihălcioiu. Acesta însă nu i-a putut asista decât cu sfaturi practice, prin care să poată ieși din situația dificilă în care se află. În opinia lui Adrian Mihălcioiu, vina este împărțită între companiile de crewing care ”uită” să-și facă polițe de asigurare viabile ce pot acoperi o atare situație(cine ar trebui să verifice problem asta?!)  și marinarii care nu se informează corespunzător înainte de a lua decizia de a se îmbarca pe un vapor.

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE