În acest material discutăm despre „ALEXANDRA”, un nou hotel care se ridică chiar zilele acestea în stațiunea Mamaia, și nu oriunde, ci în fața Complexului Flora.
După cum se poate observa și din imaginea prezentată pe panoul infirmativ al șantierului, acest hotel trebuia să aibă inițial maxim 5-8 etaje, dar în final a ajuns la 9 etaje.
Ne-am întrebat, desigur, cine are „neobrăzarea” să construiască în fața hotelului Flora, deținut de celebra tripletă de aur Mazăre-Constantinescu-Strutinsky, mai ales că autorizația de construire a fost eliberată de Primăria Constanța, în iunie 2017, sub cabinetul Făgădău.
Cum să lași pe cineva să ridice un bloc, fie el și viitoare unitate de cazare, tocmai în fața restaurantului Complexului Flora, deținut prin firma Xenoti de fostul primar Mazăre și asociații săi.
Trebuie să fi fost cineva important, o afacerea delicată, dacă s-a ajuns la sacrificare spațiul verde de pe veranda lui Mazăre, unitate de cazare poziționată în dreptul celebrei pasarele din Mamaia – un proiect de suflet al fostului primar.
Proprietarul real al afacerii se ascunde din „motive bursiere”
Beneficiarul la vedere, stipulat pe panoul viitorului hotel „ALEXANDRA” este societatea Consulting & Construction Investments SA din Constanța, firmă administrată de Gabriela Alexe, nascută în ’72, tot la Constanța, iar capitalul social în valoare de 100.000 de lei este împărțit în zece acţiuni la purtător, fiecare în valoare de câte 10.000 de lei.
Cu alte cuvinte, știm cine administrează firma, dar nu prea știm în beneficiul cui o face. Desigur, la prima strigare avem doi acționari persoane fizice, pe George Cosmin Stancu cu 40% şi Mihaela Saioc (fostă Stancu) cu 60%. Cu toate acestea, și dincolo de informațiile ofertite de registrul oficial al acționarilor, se pare că aceste persoane nu sunt cu adevărat proprietarii afacerii.
În realitate, Consulting & Construction Investments a fost constituită prin fuziunea mai multor societăți, în spatele cărora se afla Constantin Frățilă. Acesta a transferat către terți, cu titlu gratuit, controlul asupra societății.
Mișcarea a fost motivată de faptul că, firma Consulting & Construction Investments este și acționar cu 10% la COMCM SA Constanța, o companie listată pe Bursa de Valori București, unde și Constantin Frățilă este acționar cu 11,65%, alături de Maria Alexandra Cociu (fostă Frăţilă) care deține 10%.
De prin 2014-2015, grupul Frățilă încearcă să pună mâna pe pachetul majoritar de acțiuni la COMCM Constanța, și conform Deciziei Curții de Apel Brașov nr. 1622/27.11.2015, persoanele Frățilă Constantin, alături de Frățilă Maria Alexandra, Alexe Gabriela, Mârleanu Ion, și societățile Consulting & Construction Investments și Alexa Business & Investments, sunt prezumate că acționează în mod concertat în ceea ce privește emitentul SIF Transilvania SA. Adică, cei amintiți, încearcă să tragă din mâinile SIF-ului acțiunile la COMCM. SURSA
Speța a ajuns în atenția DIICOT Constanța
Acesta pare să fie motivul pentru care Frățilă nu vrea să-și asume responsabilitatea societății Consulting & Construction Investments. Din păcate, strategia afaceristului nu prea ține în actualul context, deoarece, hotelul ridicat în stațiunea Mamaia poartă tocmai numele „ALEXANDRA” – botezat, cel mai probabil, după Maria Alexandra Cociu (fostă Frățilă), fiica afaceristului.
Mai rău este că, asemenea scheme aplicate în legătură cu societăți listate la bursă, precum COMCM, sunt ilegale. Din acest motiv, în luma mai 2018, SIF Transilvania a sesizat DIICOT – Serviciul Teritorial Constanța, cu privire la acțiunile grupului Frățilă, acuzat de tentativă de manipulare a bursei.
Conform comunicatului transmis de SIF, din schemă au făcut parte următorii: „Frățilă Constantin (membru al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania), SC Administration Stock Financial SRL (la data faptelor Amycris Trans SRL), Cociu Neculai, Cociu (fostă Frățilă) Maria Alexandra, Cociu Daniel, Alexe Gabriela, SC Consulting & Construction SA, Mârleneanu Marilena, Purnavel Adriana, Bobelea Ramona și Simion Dragoș, precizându-se că persoanele mai sus menționate au dobândit calitatea de suspecți.” SURSA
Zici Mobitom, zici bani publici, zici „vechea gardă”
Foarte relevant în economia analizei nostre, această firmă cu nume lung (așa cum numai Sorin Strutisnky are talentul să le denumească), Consulting & Construction Investments, a preluat în anul 2010 ridicarea blocurilor BN1 şi BN2 de pe Baba Novac, de la celebra Mobitom SA.
Când spunem Mobitom, ne amintim din reflex acele toalete publice, în valoare de 50.000 Euro bucata, instalate în Parcul Arheologic de lângă Primărie, sau de repararea podului de la butelii (Pasajul Cumpenei) care a durat aproape o veșnicie, ori de modernizarea şi dotarea pe bani mulți a Centrulului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Techirghiol… ș.a.m.d.
„ALEXANDRA” și gașca lui Radu Mazăre
Frățilă este un vechi colaborator al tripletei de aur, fondator al firmei de transport GMS (Grup Media Sud), preluată de Corneliu Iacobov și plasată în grija lui Cameliu Babinciuc, pentru ca în final să ajungă la moștenitorul acestuia, mai tânărul Sergiu Babinciuc.
Pe lângă cele deja explicate, în 2010, Consulting & Construction Investments a fost cooptată ca acționar în EcoPrefConstruct SRL din Murfatlar, zona liberă Basarabi, aceasta fiind o societate specializată tot în „betoane” orchestrata de „gașca veselă” de la Connstanța: Valentin Gheorghe Ionescu alias „Grizzly” (5 ani cu executare în Dosarul Retrocedărilor), Lucian Lazia de la grupul Argos, Iordache Carmen Celestina (moștenitoare răposatului Petrică Iordache), Vasile Costea (de la ABC Val), și nu în ultimul rând Romeo Hanți (HIG Muntenia, EMSI Advertising).
După rețeta bine consacrată în conglomeratul „tripletei de aur” firma EcoPrefConstruct SRL a ajuns în faliment, sub incidența Legii 85/2014. Asta n-a afectat acționarii, și nici pe Consulting & Construction, care a supraviețuit, și s-a apucat de ridicat blocuri pe Baba Novac și hotel în Mamaia.
De la 8 la 9 etaje, legal și fără probleme
„ALEXANDRA” nu este o unitate de cazare simbolică, ci un mastodont de 9 etaje, care urmează să fie inaugurat, cel mai probabil, în sezonul următor.
După ce a primit, în 2017, autorizație pentru 8 etaje, un an mai târziu, administratorii imobilului au cerut și obținut de la Primăria Constanța modificarea proiectului inițial, în sensul adăugării unui etaj în plus în suprafaţă de maximum 20% din suprafaţa construită desfăşurată a clădirii.