Prin Ordonanța de Urgență Nr. 51/2019, intrată în vigoare anul acesta pe 28 iunie, guvernul Dăncilă a comis unul dintre cele mai mari abuzuri de după 1989, prin scoaterea serviciilor regulate de transport de persoane din sfera serviciilor publice.
Prin această schimbare legislativă, consiliile județene din întreaga țară sunt lipsite de posibilitatea finanțării transportului local județean de persoane, așa cum se întâmpla până la apariția actului normativ, mai ales pentru acele trasee pe care firmele de transport le consideră neprofitabile.
- Cartelul Transportatorilor protejat de Sevil Shhaideh și Sirma Caraman
- Avocatul Poporului spune că OUG51/2019 este neconstituțională și ilegală
- Consiliul Județean Constanța invocă lipsa de claritate a legislației
- Responsabilii din CJ Constanța, cu nume și prenume
În plus, total ilegal, prin Ordonanța 51/2019 firmelor de transport aflate deja în operare, le-au fost prelungite automat licențele de traseu pentru încă patru ani de zile (până la 30.06.2023),cu încălcarea prevederilor Legii 328/2018 pentru modificarea și completarea Legii serviciilor de transport local Nr. 92/2007.
Renate Weber consideră Ordonanța 51/2019 ILEGALĂ
Defecțiunea descrisă mai sus a fost constatată și de Avocatul Poporului, care la data de 7 august a atacat actul normativ la Curtea Constituțională, argumentând că OUG 51/2019 încalcă dispozițiile Art. 61, alin (1) din Constituția României, precum și diverse prevederi din Legea Nr. 544 /2004, Legea 92/2007 și din Legea 328/2018.
Anterior acestui demers, Avocatul Poporului a anunțat oficial, pe 29.07.2019, deschiderea unei investigații pentru care urma să solicite informații de la Ministerul Transporturilor, consiliile județene din întreaga țară, Prefecturile dar și de la Ministerul Educației, cu privire la modul în care este asigurat transportul public inter și intra-județean (pentru toți cetățenii României), dar și cu privire la transportul elevilor către și dinspre școli.
Avocatul Poporului
“Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la tragedia de la Caracal și va întocmi un Raport Special referitor la problemele de sistem care au înlesnit-o, pentru evitarea unor situații asemănătoare în viitor…”
Această anchetă a Instituției Avocatul Poprului, reprezentată de Renate Weber, a fost motivată de dosarului crimelor în serie de la Caracal, în care Avocatul Poporului a decis să se sesizeze din oficiu cu privire la factorii care au favorizat aceste crime – precum lipsa transportului județean, care impune, în mod nefiresc cetățenilor, utilizarea transportului ilegal la ocazie.
“Cartelul Transporatorilor” pretejat de Sevil Shhaideh și Sirma Caraman
După toate probabilitățile, crminala Ordonanță a fost pregătită în laboratoarele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Scoaterea transportului județean din lista serviciilor publice, și prelungirea licențelor la gramadă, prin Ordonanță de Urgență, a fost pregătită la vârful instituției de ministrul Sevil Shhaideh, de secretarul de stat Sirma Caraman, cu “sprijinul” lui Augustin Hagiu, reprezentantul transporatorilor privați. Acesta din urmă, din postura de președinte al Federaţiei Operatorilor Români de Transport s-ar fi lăudat unor apropiați că “el cu mâna lui a scris textul ordonanței.”

Funcționar cu ștate vechi, constănțeanca Shhaideh este cunoscută pentru relațiile sale apropiate cu fostul lider PSD, Liviu Dragnea, dar și pentru faptul că, ani la rând, s-a ocupat de gestionarea banilor europeni în contul fostului baron local Nicușor Constantinescu.
În imaginea alăturată le puteți vedea, una lângă cealaltă, pe cele două bune prietene, la Tulcea, în septembrie 2012, la nunta lui Cristian George Caraman, fiul secretarului de stat Sirma Caraman.
Prietena și vechea sa colaboratoare, Sirma Caraman vine din județul vecin Tulcea, acolo unde, timp de 22 de ani a ocupat funcția de director economic al Consiliului Județean. Absolventă a promoției 1977 a ASE București, Sirma Caraman este unul dintre acei funcționari comuniști care s-au înșurubat de minune și-n capitalismul de cumetrie montat la noi după 1989.
Astfel, imediat după terminarea facultăți, Sirma Caraman a fost detașată de către guvernul comunist, pe postul de economist la fosta Direcție Economică Județeană din Tulcea, în subordinea primului secretar. Exact în timpul evenimentelor din 1989 este instalată în Prefectura Tulcea, unde lucrează ca șef contabil, fiind avansată director adjunct în doar câteva luni, iar din 1992 devine director economic al noului Consiliu Județean.
Sirma Caraman și “Baronatul Deltei”
Sirma Caraman avea să părăsească CJ Tulcea, tocmai după 22 de ani, atunci când, în martie-aprilie 2014 a fost chemată la București de Liviu Dragnea, fiind instalată în postul de Secretar de Stat la Ministerul Dezvoltării, sub aripa protectoare a fostului lider PSD.

Ulterior, Dragnea a predat ministerul în grija lui Sevil Shhaideh, propulsată urgent din “Republica Mazăre” direct în capul guvernului, în timp ce Sirma Caraman veghea la bunul mers al problemelor ministeriale în legătură cu “Baronatul Deltei” reprezentat prin: “Teo” adică președintele CJ Tulcea Horia Teodorescu, Eugen Orlando Teodorovici (bucureșteanul aciuat senator de Tulcea), și fostul șef al inspactoratului județan SRI Tulcea, Mălin Matei Mușetescu, uns în această vară Guvernator al Deltei.
Mai departe, Orlando Teodorovici este asociat din 2017 la TMC Romteam Business SRL cu George Răzvan Micu, nimeni altul decât iubitul Mirelei Matichescu din Constanța.
Madame Matichescu face parte din vechea gașcă Mazăre-Constantinescu, ocupând în trecut poziția de șefă a Autorităţii Naţionale pentru Turism, iar după 2016 pe cea de administrator public al judeţului Constanţa şi membru în CA la Portul Constanța și Aeroportul Kogălniceanu.
Începând cu 2016, Mirela Matichescu este umbra președintelui CJ Constanța, Marius Horia Țuțuianu, fiind surprinsă, nu de puține ori, și-n compania primarului Decebal Făgădău.
Firmele de maxi-taxi controlează Consiliul Județean Constanța
Neregulile de la CJ Constanța sunt de notorietate. În aceste condiții, în perioada 15-18 mai 2018, o echipă de control a ANRSC s-a deplasat la Constanța pentru a verifica modul în care Consiliul Județean gestionează situația transportului public local de călători din județ.
Acțiunea de control a fost una neplanificată, vizată fiind Autoritatea de Autorizare din cadrul CJ Constanța, reprezentată prin Autoritatea Județeană de Transport, înființată și funcțională încă din anul 2008. Conform atribuțiilor sale, Autoritatea Județeană de Transport asigură organizarea, coordonarea și controlul transportului județean de persoane prin curse regulate și curse speciale.
La nivelul județului Constanța, transportul public de persoane prin curse regulate se desfășoară pe baza “Programului de transport public județean de persoane prin curse regulate, perioada 2014-2019” aprobat prin HCJ Nr. 400/27.11.2013, program care a cuprins la data aprobării sale, un număr de 93 trasee județene. Din 2013, acest program a fost modificat și actualizat prin mai multe hotărâri de consiliu, ultima dată în anul 2018, și astfel a ajuns să cuprindă 94 de trasee.
Atribuirea licențelor de traseu pentru rutele (liniile) prevăzute în Programul de transport public județean de persoane prin curse regulate, perioada 2014 – 2019, operatorilor de transport s-a făcut în cadrul ședinței de atribuire electronică din data de 18.12.2013, organizată conform HCJ Nr. 433 din 23.12.2013, în baza propunerii emise de comisa paritară din data de 19.12.2013. Această comise paritară a fost înființată prin HCJ Nr. 260 din 20.10.2011.
La data efectuării controluilui, din cele 94 de trasee cuprinse în programul de transport, doar 87 erau efectiv deservite de firme de transport. Celelalte 7 trasee, adică diferența până la 94, au fost inițial atribuite unor firme private, dar aceastea au preferat ulterior să se retragă, probabil din motive economice, cele 7 rute fiind astfel lăsate în aer.
ANRSC: Consiliul Județean Constanța încalcă legea!
La pagina trei a Notei de Control, angajații ANRSC fac o constatare pe cât de dură, pe atât de reală: Consiliul Județean Constanța încalcă legea de ani de zile.
„Lipsa contractelor de delegare a serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, a determinat prestarea serviciului în afara unui cadru care să reglementeze raporturile juridice dintre Consiliul Județean Constanța și fiecare operator în parte, încălcându-se astfel dispozițiile art.24 alin (1) din Legea 92/2007 privind serviciul de transport public local, modificată, precum și cele ale art. 23 alin. (1) și 29 alin. (6) din Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, republicată.
CONTROL ANRSC la CJ Constanța (DOCUMENT)











Mai mult, Regulamentul pentru efectuarea serviciului de transport județean de persoane prin curse regulate în județul Constanta, aprobat prin Hotărârare nr. 93 din 03.04.2008, nu respectă prevederile Regulamentului-Cadru pentru efectuarea transportului public local, aprobat prin OMT Nr. 972/2007 fiind astfel încălcate prevederile art. 21 alin (3) din Legea Nr. 92/2007 și ale art 20 alin (7), precum și Legea 92/2007.”
ANRSC: “Transportatorii nu respectă condiții minime”
De asemenea, cu încălcarea Legii 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, Consiliul Județean Constanța NU a eleborat și aprobat un Caiet de Sarcini al serviciului de transport. Lipsa acestui regulament, a unui Caiet de Sarcini, precum și lipsa contractelor de delegare a gestiunii, au permis operatorilor care prestează serviciul public de transport județean de persoane prin curse regulate să nu respecte nici măcar condiții minime.
Astfel, Consiliul Județean a permis transportaorilor să opereze pe traseele atribuite fără urmărirea unori indicatori de performanță, care să asigure un nivel minim al calității serviciului, așa cum prevede Art. 40 din Regulamentul pentru efectuarea transportului local de persoane prin curse regulate pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale ale județului Constanța.
ANRSC: Tarifele de transport sunt înafara legii
Tarifele practicate de operatorii serviciului de transport public județean de persoane NU SUNT aprobate de către Consiliul Județean Constanța, așa cum dispune Art.61 din Ordinul Nr. 353/2007 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii serviciilor de transport public local Nr. 92/2007.
Și așa cum s-a văzut deja, în vara lui 2019, firmele de transport județean și-au ridicat tarifele după cum au considerat, fără ca autoritățile să miște măcar un deget.
- Grup Media Sud Company SRL (GMS), din 17 IULIE a mărit prețul biletelor cu 20%
- JTA Trans-Group SRL a majorat tariful din 5 AUGUST cu 33%
- TranSEvren a anunțat de-asemenea creșterea prețului, tot din data de 5 AUGUST
Acestea sunt efectele directe ale Ordonanței 51/2019, așa cum a ieșit din mâinile grupului de interese de la vârful MDRAP, sub influența Federaţiei Operatorilor Români de Transport care și-a văzut astfel sacii în căruță, adică rutele asigurate pentru încă patru ani.
Gașca din CJ Constanța care protejează interesele firmelor de maxi-taxi
Încolțit de consilierii județeni ai PNL, vicepreședintele CJC, Caludiu Iorga Palaz, a declarat că funcționarul care s-a opus încheierii contractelor de delegare de gestiune este Adrian-Victor Ionescu, nimeni altul decât șeful Serviciului Autorității Județene de Transport din cadrul CJ Constanța.
Toți funcționarii responsabili pe partea de transport ai Consiliului Județean au știut de ani de zile că nu există contracte de delegare a gestiunii și totuși n-au făcut nimic, devenind astfel complicii mafiei operatorilor. În ordinea responsabilității aceștia sunt:
- Nicușor Daniel Constantinescu – fostul președinte al CJ Constanța
- Dragomir Nicolae Cristinel – fostul vicepreședinte al CJ Constanța
- Rancichi Sebastian – fost Director al Autorității Județene de Transport
- Popa Mihaela – Inspector de specialitate în cadrul CJ Constanța
Încă din anul 2007, de la apariția Legii 92, Consiliul Județean Constanța avea obligația organizării unei licitații pentru selectarea unor firme de transport cărora să le fie delegate atribuțiile privind transportul public județean de persoane, lucru care nu s-a întâmplat.
Nici noua echipa venită în fruntea CJ Constanța după 2016 nu s-a grănit să îndrepte situația. Considerând legislația neclară, angajații CJ au preferat să lase lucrurile exact așa cum le-au moștenit de le vechea administrație.
Noul președinte la CJ, Marius Horia Țuțuianu a preferat să-i delege problemele legate de transport vicelui Claudiu Iorga Palaz, care mai departe a pasat problema Serviciului Autorității Județene de transport. Aici a dat peste Adrian Victor Ionescu care s-a grăbit să susțină că nu sunt necesare contractele de delegare pentru transportul județean. Așa s-a ajuns la colapsul transportului județean de persoane.
- Marius Horia Țuțuianu – președintele CJ Constanța
- Claudiu Iorga Palaz – vicepreședintele CJ Constanța
- Hagea Cristian Adi – în prezent, Directorul General al Autorității Județene de Transport
- Adrian – Victor Ionesu – în prezent, Șeful Serviciului Autorității Județene de Transport
Din explicațiile oferite de Claudiu Palaz înțelegem că vicele CJ și-ar fi dorit realizarea unor licitații pentru atribuirea prin contract de delegeare a serviciului intra-județean de transport persoane. Palaz a cerut asta încă din 2016, după preluarea mandatului de vice de la Cristinel Dragomir.
Și totuși, omul din interiorul CJ Constanța care s-ar fi opus realizării contractelor de delegare este Adrian – Victor Ionescu, actualul șef al Serviciului Autorității Județene de Transport. Ne întrebăm, firește, ce interese apără acești funcționari? Cu siguranță nu pe cele ale cetățenilor, obligați să îndure zilnic cele mai proaste servicii de transport, și la tarife nereglementate.
Funcționarii CJ Constanța învocă legislația neclară
Pe data de 20 Octombrie 2015, Consiliul Județean Constanța trimitea către Ministerul Dezvoltării, în atenția ministrului Sevil Shhaideh, răspunsul la adresa primită de la minister Nr. 87/16.10.2015 prin care funcționarii CJ Constanța încercau să justifice de ce n-au încheiat contracte de delegare a gestiunii serviciilor de transport.
În cuprinsul corespondenței dintre CJ si minsiter, funcționarii de la Constanța, învocă mereu neclaritate legislației din domeniu, despre care afirmă că este contradictorie, după cum urmează:
“Legiuitorul nu a fost foarte inspirat când a impus, sub sancțiunea nulității absolute, condițiile de delegare a gestiunii acestui serviciu, pentru că nu a ținut seama de situația de fapt existentă în fiecare județ. Cu alte cuvinte, a trasat o serie de condiții care, în unele cazuri, nu pot fi îndeplinite. Astfel, legea prevede că aceste contracte de delegare a gestiunii se atribuie în mod obligatoriu prin licitație. În mod concret, în situație în care Consiliul Județean Constanța ar organiza o astfel de licitație, aceasta nu ar avea ca obiect, principalul impediment fiind acela că traseele județene au fost atribuite prin licitație electronică, în sistemul C.N.M.S.I. fapt cerut în mod imperativ de legislația în vigoare (Ordinul 353/2007 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii serviciilor de transport public local nr.82/2007 prevede că traseele județene se atribuie în mod obligatoriu prin licitație electronică, organizată la nivel național).”
Așa suna răspunsul CJ Constanța trimis către minister, în 2015, prin care funcționarii explică de ce nu vor să organizeze licitația pentru atribuirea contractelor de delegare. Documentul este semnat de Nicolae Cristinel Dragomir, Ranichi Sebastian, Adrian Ionescu și Mihaela Popa. (VEZI DOCUMENTUL ATAȘAT)


Iar ca răspuns la toate aceste demersuri, începând din vara lui 2018, guvernul prin MDRAP a început să lucreze la modificarea legii, care în final s-a făcut prin celebra OUG51/2019, prin care transportul județean de persoane a fost scos definitiv din sfera serviciilor publice, dar în același timp operatorilor de transport le-au fost prelungite automat licențele de traseu. Este doar prostie, sau discutăm despre altceva?