Cine sunt oamenii CNAPMC care i-au dat lui Ion Dumitrache 13 hectare din Portul Midia, pe un preț de nimic

Despre tunul pe care l-a dat președintele organizației municipale PSD Constanța, Ion Dumitrache, am scris deja, detalii în exclusivitate. În caz că nu ați citit, găsiți ancheta realizată de echipa Constanta INFO aici.

Așadar, știm că licitația pentru cele 13 hectare transferate de reprezentanții Portului Constanța către firma lui Ion Dumitrache s-a parafat exact în perioada în care Felix Stroe, șeful organizației județene PSD Constanța și partener de afaceri de-o viață cu Ion Dumitrache, a devenit ministru al Transporturilor. Adică șeful direct al Portului Constanța. 104 zile a fost Stroe ministru, suficient însă pentru ca afacerea să se parafeze.

Acesta este însă doar primul detaliu care conturează tunul dat în dauna Portului Constanța. Astăzi, e important să vă prezentăm cine sunt oamenii Portului care și-au pus semnătura pe contractul semnat între CNAPMC și Comagra, firma lui Ion Dumitrache.

Cinci persoane au semnat contractul. Coincidență sau nu, fiecare dintre acești oameni are legături cu gruparea Mazăre, din care și Felix Stroe sau Ion Dumitrache au făcut parte.

Să luăm pe rând numele de pe contract, așadar.

Tivilichi Dan Nicolae, PSD-ist, director general al Portului Constanța, impus în funcție ilegal

Așa cum știm, licitația prin care Ion Dumitrache primea 13 hectare în Portul Midia, a avut loc la sfârșitul anului 2017. Totul a fost bine construit, însă, până la acest moment.

În noiembrie 2016, consiliul de administrație al CNAPMC îl numește în funcția de director general pe Dan Nicolae Tivilichi. Sursele noastre spun că în spatele numirii s-a aflat Viorel Ștefan, un PSD-ist cu ștate vechi în partid, ministru al finanțelor în Guvernul Grindeanu și mai apoi vicepremier în guvernul Dăncilă.

Pentru a-i asigura prietenului Tivilichi funcția dorită, Viorel Ștefan a apelat la Felix Stroe, care, conform surselor din PSD Constanța, a sunat adunarea și a cerut sprijin pentru ca numirea să aibă loc.

Din acel moment, s-a trecut peste orice, pentru ca Tivilichi să devină directorul Portului. Inclusiv peste lege. Nu o spunem noi, a spus-o Curtea de Apel Constanța care a anulat numirea prin sentința 103 din 28.01.2019.

”Instanța anulează Procedura de selecţie pentru ocuparea funcţia de Director General al CN Administrația Porturilor Maritime SA iniţiată în baza Hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 24/28.11.2016, Procesul – verbal privind verificarea şi evaluarea conformităţii administrative şi eligibilităţii dosarelor privind candidatura pentru funcţia de Director General şi Director Economic nr. 3098/27.01.2017”.

Instanța s-a pronunțat însă târziu. Pentru numirea în fruntea portului, Tivilichi îi era dator lui Felix Stroe și putem spune că și-a plătit datoriile cu vârf și îndesat, închizând ochii la modul în care s-a desfășurat licitația care ducea 13 hectare din proprietarea Portului Constanța, către Ion Dumitrache.

Daniela Șerban, numită și ea ilegal. De la vândut saltele, la conducerea economică a Portului

Al doilea nume care a semnat pe contractul care parafa licitația prin care Ion Dumitrache primea 13 hectare în Portul Midia este al directorului economic, Daniela Șerban.

Dacă ați fost atenți, prin sentința pe care v-am prezentat-o mai sus, instanța desființează și numirea directorului economic al portului. Da, și Daniela Șerban fusese numită ilegal în funcție.

Când vine vorba despre această doamnă, situația devine una paradoxală. În timp ce Tivilichi a fost demis în urma deciziei instanței, Daniela Șerban a fost promovată pentru o perioadă în funcția de director general, pentru ca mai apoi să revină în funcția de director economic.

Asta se întămplă în cea mai importantă companie din Dobrogea.

La capitolul susținere politică, în privința Danielei Șerban lucrurile sunt cât se poate de clare. Doamna în cauză a fost atât șefa de cabinet a senatorului PSD Nicolae Moga, cât și angajată a RAJA, sub conducerea lui Felix Stroe. Până să fie ajutată să conducă partea economică a portului, a încercat o afacere cu vânzare de saltele, care înregistrează o cifră de afaceri impresionantă, dar cu profituri foarte mici declarate. Normal.

20.000 de lei ridică lunar Daniela Șerban de la Portul Constanța. 10.000 de lei încasează ca indemnizație de la RAJA,  pentru care a continuat să lucreze.

Ne-am lămurit și cu al doilea nume de pe contract? Să continuăm cu nume mai puțin cunoscute.

Directorul comercial al Portului, Alexandru Crăciun, legături clare cu gruparea Mazăre

Următorul om care a semnat contractul cu Ion Dumitrache este Alexandru Crăciun. Domnul respectiv este directorul comercial al CN AMP Constanța, chiar și în prezent.

Ca să înțelegi însă de ce asupra lui putem spune că planează anumite suspiciuni, în ceea ce privește corectitudinea sa, trebuie să privești spre activitatea soției:

Alexandra Crăciun a fost director economic pentru PATRU companii patronate de familia Moisoiu. Dănuț Moisoiu, cunoscut politician local, decedat între timp, a fost ani de zile un partener fidel al grupării Mazăre. De altfel, fostul primar Radu Mazăre l-a recompensat pe prietenul Moisoiu cu titlul de cetățean de onoare al municipiului, la pachet chiar cu Felix Stroe.

Cum spuneam, Alexandra Crăciun era, în 2017, director economic peste patru din firmele lui Moisoiu, SCIM S.A, ROS CON SRL, Pogas SRL și Notre Dame Parfum SRL. Toate cele patru firme aveau sediu pe bulevardul Mamaia nr 296, adică în clădirea Telegraf, aparținând grupării Mazăre.

Sursele noastre spun că exact Dănuț Moisoiu l-a ajutat pe Alexandru Crăciun să obțină un loc de muncă la CN APM. În plus, încă un detaliu interesant: Alexandru Crăciun este fiul celebrului antrenor al HCM din perioada Mazăre, Ion Crăciun.

Să mai spunem și că în 2018, unul dintre șefii doamnei Crăciun, asociat în SCIM S.A., a câștigat cu o firmă de apartament un contract de 10 milioane de euro cu Portul Constanța?

Ne-am lămurit și cu domnul director comercial, da? Mai departe.

Tănase Iulian Pepi, șeful de la juridic, ginerele unui socru foarte generos

Următorul pe listă este șeful serviciului juridic și contencios al CNAPMC. Din nou, amănunte dubioase le găsești în dreptul soției.

Roxana Pepi este fiica unui domn pe care îl cheamă Vasile Câju.

Conform declarațiilor de avere depuse în anii 2016 și 2017, adică exact în preajma semnării contractului cu Ion Dumitrache, Roxana (Cîju) Pepi primește de la tatăl ei două donații, de 90.000 de lei și de 250.000 de lei. Adică 340.000 de lei. Interesant, nu-i așa?

Roxana Pepi este totodată și farmcistă șef a Spitalului Județean Constanța. Nu că ar avea vreo legătură cu faptul că Ion Dumitrache are o farmacie la parterul spitalului. Bifăm și noi o coincidență, atâta tot.

Adina Baz, fiica mult mai cunoscutului Zeicu. Bani de la Pozimed

Ultima persoană pe lista semnatarilor este Adina Baz, șef serviciu comercial al CNAPMC. Adina Baz este soția lui Radu Baz, un medic specialist bine cunoscut în orașul nostru.

La nivelul anului 2017, când s-a semnat contractul cu firma lui Ion Dumitrache, soțul doamnei Baz încasa sume generoase de la Pozimedul lui Sorin Strutinsky. Poate că e o coincidență, poate că nu.

Adina Baz este fiica lui Nicolae Zeicu, fost șef al Portului Constanța și verișoara lui Valentin Zeicu, și el important personaj politic și șef al Administrației Canale Navigabile (ACN).

Adina Baz s-a pensionat în 2022, fiind înlocuită de George Vișan, un PSD-ist cunoscut pentru slugărnicia cu care-l servește pe Ion Dumitrache la orice oră din zi sau din noapte.

Aceștia sunt oamenii care au condus Portul Constanța în ultimii ani. Aceasta e ”familia” care s-a ocupat de toate contractele, cinstite sau mai puțin cinstite.

În episodul următor, vă vom arăta cum s-a desfășurat licitația pentru terenul de 13 hectare din Portul Midia, cum s-a asigurat Ion Dumitrache că va câștiga, cu complicitatea celor mai sus menționați dar și ce beneficii a avut liderul PSD Constanța imediat după semnarea contractului. 

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE