Conducerea UMC drenează 1,6 milioane de Euro de la învățământ, la betoanele din Baza Nautică

“Noua clădire se va finaliza în luna martie, contractul spune pe 10 martie. S-ar putea să fie așa, s-ar putea să nu fie… Pentru că realitatea e că în ultimul an lucrurile au mers destul de dificil datorită blocării unei piețe a materialelor de construcții.

Deci valoarea totală a investiției la acest corp este de 5,5 milioane de Euro. Universitatea este cofinanțator. Și pentru că în ultimul an prețul la materialele de construcții, la echipamente și la forța de muncă a crescut, a fost nevoie să reactualizăm indicatorii tehnico-economici, și acum cred că avem o valoare a investiției care poate atinge 6,5 milioane de Euro.”

Așa sună declarația profesorului Cornel Panait, făcută în urmă cu 5 zile pentru Focus Press – publicație locală la care Universitatea Maritimă este abonată cu acte în regulă.

Devenit “celebru” după tentativa nereușită de anul trecut de desființare a UMC, fostul Rector Cornel Panait, care ocupă în prezent poziția de Președinte al Senatului Universității Maritime, și-a propus probabil să toace tot bugetul universității într-o clădire ridicată la Baza Nautică, pe malul limanului Siutghiol.

Și, după cum declara chiar Panait în cadrul aceluiași pseudo-interviu, scopul principal al investiției este în primul rând unul urbanistic, noua clădire urmând să devină un corp unic în ceea ce înseamnă lacul Mamaia, ca și arhitectură” și totodată un “un reper” al lacului Mamaia:

„Acest nou corp de clădire va fi, după părerea mea, un corp unic în ceea ce înseamnă lacul Mamaia [Siutghiol – n.a.], ca și arhitectură.

Va fi un reper, pentru că în principiu pe malul lacului Mamaia există hoteluri și case, nu prea există universități. Deci iată că noi am dat această componentă universitară acolo.”

Noua “componentă universitară” a lacului Siutghiol, despre care vorbește cu nonșalanță Cornel Panait, va costa Universitatea Maritimă astronomica sumă de 6,5 milioane de Euro, costul bugetat inițial fiind cu mult mai mic.

În fapt, Universitatea Maritimă din Constanța are calitatea de beneficiar al proiectului intitulat „Extindere, reabilitare, modernizare și echipare infrastructură educațională universitară Corp B – Baza Nautică (Sediu Lac Mamaia) str. Cuarțului nr.2, Constanța”

Cofinanțarea UMC marită din pix, de la 2% la 26%

Conform comunicatului de presă din 23 august 2019 – dată cu semnificație specială pentru Cornel Panait – dat publicității pentru a satisface cerințele de finanțare, acest proiect urma să se deruleze în perioada 2 august 2019 – 30 iunie 2021.

Cu alte cuvinte, lucrările trebuiau finalizate în urmă cu doi ani de zile, în timp ce valoarea totală estimată se ridica atunci la 24.625.066,32 lei, echivalentul a 5,2 milioane de Euro (la cursul de schimb din 2 august 2019).

Din valoarea totală, suma de 20.931.306,37 lei a fost asigurată din fonduri europene nerambursabile (FEDR), 3.201.256,62 lei din bugetul național, contribuția UMC fiind de doar 492.501,33 lei.

Însă, dacă inițial contribuția UMC era de doar 2% din valoarea totală a proiectului, s-a ajuns ca Universitatea Maritimă să contribuie cu 26%, după ce costul lucrărilor a fost majorat din pix la suma de 32.732.938 lei.

Astfel, prin decizia A.6 din 10 februarie 2023 a Senatului UMC, la inițiativa lui Cornel Panait, valoarea proiectului a fost majorată cu suma de 1,6 milioane de Euro, de la 24.625.066,32 lei la 32.732.938 lei, urmând ca această diferență substanțială să fie acoperită integral din bugetul Universității Maritime din Constanța.

Decizia A.6. din 10.02.2023

Senatul UMC votează ca primarul

Fără întrebări privind necesitatea acestor așa-zise investiții, decizia citată a fost trecută prin Senatul UMC aproape cu unanimitate, puținele voci care s-au opus fiind ignorate, în buna tradiție managerială impusă de tripleta formată din Cornel Panait, Violeta-Vali Ciucur și Paulică Constantin Arsenie. 

Totodată, aceeași decizie a Senatului mai stipulează că durata totală a investiției este de 24 de luni, în condițiile în care noul “Corp B” al clădirii trebuia să fie gata încă din iunie 2021, după cum susținea comunicatul inițial.

Acestea fiind faptele, prin decizia A.6 a Senatului UMC se încearcă “ambalarea” unui drenaj de fonduri, deturnate de la alte activități ale instituției de învățământ în contul lucrărilor de construire de la Baza Nautică, despre care nimeni nu știe când anume se vor finaliza și la ce costuri finale.

Banii nu pot fi “mutați pe încredere”

La acest capitol legislația în materie de derulare a proiectelor din fonduri publice, europene sau naționale, ne spune că o cheltuială poate fi eligibilă doar dacă aceasta a fost prevăzută în bugetul estimat al proiectului.

Ori, în cazul de față, termenul de buget estimat nu-și mai are sensul, având în vedere că acesta se majorează la fiecare doi ani, în procente și sume considerabile, după bunul plac al conducerii Universității Maritime.

Totodată, orice cheltuială trebuie să fie în conformitate cu principiile unui management financiar riguros, având în vedere utilizarea eficientă a fondurilor, și un raport optim cost-rezultate. În acest sens, orice cheltuială se face numai cu „respectarea perioadei de implementare stabilite prin contractul de finanţare” și trebuie să fie rezonabilă şi necesară realizării operaţiunii.”

Am citat din ghidului Ministerului Educației lansat în mod specific pentru Axa 10 în care este încadrat și proiectul Universității Maritime.

Devine lesne de sesizat că actuala conducere a UMC nu respectă nici perioada de implementare, nici bugetul estimat inițial și nici destinația bugetată a fondurilor UMC.

Bugetul mărit cu 30 de zile înainte de terminarea lucrărilor

Astfel, absolut toți indicatorii tehnico-economici au fost modificați peste noapte, printr-o simplă decizie a Senatului, fără prezentarea unei expertize de specialitate care să susțină aceste variații de preț, în condițiile în care “mărețul” proiect urma să se finalizeze peste câteva zile, pe 10 martie 2023.

Cum poate fi oare justificată suplimentarea bugetului cu suma de 1,6 milioane de Euro, cu doar 30 de zile înainte de termenul limită al lucrărilor?

Doar de dragul comparației, amintim că noua bază sportivă a Clubului Rapid a fost evaluată la suma de 5,5 – 6 milione de Euro, din care 3 milioane o reprezintă valoarea terenului.

Noua baza sportivă a Clubului Rapid din București

Este de observat că această investiție din bani privați, poziționată în spatele Casei Presei Libere, la 5 km de centrul capitalei, pălește ca valoare în fața cheltuielilor angajate de actuala conducere a UMC pentru un singur corp de clădire.

Ne întrebăm de unde s-au alocat cele 1,6 milioane de Euro din bugetul UMC, nu cumva de la activitățile de învățământ? Era absolut necesară această suplimentare de fonduri, vitală chiar pentru destinul UMC, de vreme ce sume tot mai mari sunt redirecționate urgent în betoanele de pe malul lacului?

Baza Nautică, bodega de zi și de noapte a UMC

S-ar putea înțelege că Baza Nautică a UMC este considerată obiectiv de interes major pentru actuala conducere a Universității, de vreme ce asemenea sume sunt mai nou injectate în modernizarea stabilimentului.

Însă, așa cum am prezentat anterior în diferite materiale, nu problemele de învățământ presează conducerea universității, Baza Nautică fiind adesea utilizată pentru diverse petreceri private: nunți, botezuri, zile de naștere, partide de pescuit și alte sindrofii similare, evident ținute departe de ochii plătitorilor de taxe.

Există chiar o pagină de Facebook dedicată, pe care sunt urcate fotografii de la aceste evenimente, situația absolut halucinantă fiind recunoscută chiar de Cornel Panait într-una dintre intervențiile sale televizate:

Stai să vezi că unul a făcut o nuntă, și-a făcut nunta lui la Baza Nautică a universității. Deci, niște lucruri care n-au nicio relevanță, absolut nicio relevanță. Și noi ne cramponăm în chestiile astea care sunt foarte mărunte” a declarat Cornel Panait, la stația locală Antena 3, pe 25 ianuarie 2023.

În susținerea celor prezentate în materialul nostru vă punem la dispoziție următoarele fotografii, obținute exclusiv din surse publice, pe care le considerăm deosebit de relevante și totodată mijloace materiale de probă în orice împrejurare. Aici sunt banii dumneavoastră!

Nuntă la Baza Nautică a UMC – 30 mai 2022
Zi de naștere sărbătorită la Baza Nautică a UMC – 18 iulie 2021
Partidă de pescuit la Baza Nautică a UMC – 30 august 2021
spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE