Constanța are cel mai mare potențial energetic solar din România

Constanța beneficiază de o imensă resursă gratuită, ignorată de autorități, atunci când vine vorba de alimentarea cu apă caldă sau încălzirea locuințelor. Soarele!

Radiația solară totală care atinge anual suprafața Constanței se ridică la 1400 kilowaţi oră pe metru pătrat, orașul de la malul mării fiind astfel cel mai însorit din țară.

Informația ne este oferită pe tavă de platforma SolarGIS administrată de societatea Solargis s.r.o. din Bratislava, de unde aflăm că orașele Constanța, Mangalia, Tulcea, alături de întreg litoralul româneasc, beneficiază de cel mai mare potențial fotovoltaic din întreaga Românie!

Harta – Potențiaul fotovoltaic al României

Datele analizate de SolarisGIS, în perioada 1994-2016, demonstrează potențialul fotovoltaic extraordinar al Constanței, de 1300-1400 kilowaţi oră.

Prin comparație, în restul țării, pe lângă județele Constanța și Tulcea, alături de Dolj și parțial Mehedinți, nicio altă localitate sau județ nu beneficiază de o asemenea putere solară.

Harta – Radiația orizontală globală a României

Acoperișurile blocurilor pot fi transformate în uzină energetică

Dacă am utiliza, de exemplu, întreaga suprafață a acoperișurilor blocurilor deținute de asociațiile de proprietari, am putea avea propria noastră uzină de energie, și nu oricum, ci una regenerabilă și nepoluantă.

Din suprafața totală a municipiului nostru, care se ridică la 124 km pătrați, aproximativ 10% este acoperită cu blocuri de locuințe. Discutăm despre 10 – 12,4 km pătrați de acoperișuri, suprafață pe care adminsitrația o poate transforma, cu acordul proprietarilor, într-o imensă amprentă fotovoltaică.

Mai putem adăuga imobilele administrare de Consiliului Local și Județean, și astfel am avea aproximativ 15km pătrați la dispoziție pentru a ne monta panouri solare, cu ajutorul cărora să generăm energie verde.

Panouri solare instalate pe bloc din București

Locatarii unui bloc de pe  Calea Victoriei din București, și-au montat deja panouri fotovoltaice, iar administratorul asociației suține că s-au înregistrat scăderi cu 80% ale costurilor pentru apă caldă și curent electric. VEZI AICI

15Km pătrați de panouri solare = 26% din puterea Centralei de la Cernavodă

Matematica din spatele acestei soluții este următoarea: dacă avem 1400 kWh/mp pe an, asta înseamnă 3,84 kWh/mp pe zi.

Evident că, panourile solare nu pot capta toată energia, situație în care, la modul realist ne putem baza pe o eficiență de 14%. Iar asta înseamnă că, din cei 3,84 kWh/mp care ating zilnic panoul solar, doar 0.52 kw pe oră devin energie electrică.

Dacă lucrăm, așa cum am convenit, pe o amprentă de 15km pătrați de panouri solare, în Constanța am putea produce zilnic 7800 MWh (megawatt-oră).

Am luat în calcul un ciclu de 24 ore, chiar dacă la modul real, electricitatea este generată efectiv doar în orele cu lumină, și conform valorilor medii din harta iradierii prezentată de SolarGIS.

Am avea deci 325 MWh generați în fiecare oră de aceste panouri solare. Prin comparație, Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă a livrat în Sistemul Enrgetic Național în anul 2017 cca 29.379 MWh pe zi / 1224 MWh (cu ambele reactoare), după cum explică Economica.NET

Cu alte cuvinte, dacă în Constanța am monta panouri solare pe o suprafață de 15 km pătrați, am obține cam 26% din puterea cetralei atomice.

Prin triplarea acestei suprafețe, adică 45km pătrați, ajungem să egalăm puterea centralei și am asigura 20% din consumul de curent electric al României.

Locuitorii Constanței consumă în medie 57,58 MW (în fiecare oră)

Conform Băncii Mondiale, în urmă cu 10 ani, consumul mediul lunar pentru utilzatorii casnici din zona metropolitană extinsă a Constanței era de 41.480 MWh, adică de 1382 MWh pe zi (57,58 pe oră). Cu alte cuvinte, cei 15km pătrați de panouri solare ar putea genera zilnic de cinci ori mai multă energie electrică față de consumul actual.

Durata de exploatare a panourilor solare se ridică la 25-30 de ani, iar costurile de înteținere sunt mult mai mici față de cele ale unei centrale nucleare sau chiar față de cele hidro.

În plus, prin comparație, în cazul panourilor fotovoltaice acestea poti fi montate treptat, și astfel, suprafața de captare redimensionată periodic în funcție de necesități.

Germania îți produce cam 15% din necesar din surse fotovoltaice

Am avea un cost final, dacă ne uităm la Germania de exemplu, de 0,03 Euro per Kilowatt-Oră iar asta în ciuda faptului că, Germania beneficiază de mult mai puțin soare față de Constanța – costurile scad pe măsură ce intensitatea radiaților solare crește.

O analiză realizată de organizația non-guvernamentală britanică Sandbag, a constatat o scădere extraordinară a costurilor privind producția de energie solară și eoliană în ultimii ani, mult sub cele ale centralelor pe cărbune și gaze, surclasând inclusiv costurile actualelor centrale electrice care funcționează pe combustibil fosil. CITIȚI AICI ANALIZA

În acest moment 15-16% din energia electrică a Germaniei este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, capacitatea instalată poziționând această țară pe locul 4 la nivel mondial, după China, SUA și Japonia, iar dinamica este foarte mare.

spot_img
Dragos Ionescu
Dragos Ionescu
În fiecare lucru pe care-l facem, materializăm frânturi din energia care ne-a întruchipat. Un simplu punct pe o coală albă de hârtie este amprenta noastră asupra Universului, și o dovadă incontestabilă a veșniciei. Nu este metafizică, ci teoria relativității. Atenție deci unde punem punctul. În lumea noastră, un punct poate fi o singularitate sau infinit deopotrivă, în funcție de modul în care este tratat. Punctul trebuie tratat cu discernământ, el nu reprezintă finalul ci un nou început. Fără punct, Universul ar înceta să mai existe, deși se trage dintr-un (.)

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE