Cornel Panait ocupă ilegal funcția de Președinte al Senatului Universității Maritime

După cum ați aflat deja citind materialul nostru intitulat “Universitatea Maritimă din Constanța urmează să fuzioneze cu Politehnica din București” , publicat pe 8 noiembrie 2022, un grup restrâns de persoane a pregătit în mare taină desființarea Universității Maritime din Constanța (UMC).

Informația primară ne-a parvenit pe surse, aproape de miezul nopții, și suna deosebit de ciudat: “Trei personaje care vor să-și conserve privilegiile conferite de funcțiile universitare deținute, au pus la cale desființarea Universității Maritime din Constanța, printr-un așa-numit proces de fuziune cu Universitatea Politehnica din București.

Grupul este alcăuit din părțile interesate Mihnea Cosmin Costoiu, rectorul Universității Politehnice din București (UPB), Gigel Paraschiv secretar de stat în Ministerul Educației din partea PSD (numit recent în această funcție) și Cornel Panait, președintele Senatului UMC”

Cornel Panait a confirmat la miezul nopții

Pentru a verifica această informație, aproape incredibilă, l-am contact în seara respectivă pe Cornel Panait, care ne-a și confirmat, după cum urmează: “Ne dorim ca prin fuziune cu Politehnica din București, Universitatea din Pitești și eventual încă două universități, să devenim parte dintr-o nouă universitate, care se va numi Universitatea Națională de Științe și Tehnică Politehnică.”

Marele blat Ciucur-Panait

După cum aveam să constatăm, în mod absolut suspect, singurul sau printre puținii care deținea toate datele despre planul acestei “fuziuni” era Cornel Panait, în timp ce profesorii și studenții Universității Maritime din Constanța habar n-aveau.

Încercând să înțelegem cum a fost posibilă o asemenea “înțelegere” între UMC și Politehnica București în deplină conspirativitate, aveam să descoperim cu surprindere că profesorul Cornel Panait n-a avut mandat din partea UMC pentru a demara aceste discuții la niciun nivel, nici măcar la o cafea.

Foarte probabil, Cornel Panait s-a prevalat de funcția de Președinte al Senatului Universității Maritime atunci când și-a permis să inițieze tratativele pentru desființarea UMC, fără ca înainte de aceasta să consulte corpul profesoral prin intermediul forurilor staturare ale instituției.

Firul anchetei noastre jurnalistice a dus, aproape logic, la ceea ce pare a fi adevăratul miez al problemei: Cornela Panait deține ilegal funcția de Președinte al Senatului Universității Maritime din Constanța.

N-o spunem noi, o spune chiar Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, după cum urmează:

Astfel, acest act normativ care reprezintă temelia învățământului românesc, prevede la Art. 289, aliniatele 1, 2 și 3, următoarele:

1) “Personalul didactic şi de cercetare se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani.”

2) “În învăţământul superior de stat, particular şi confesional se interzice ocuparea oricărei funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, după pensionare.

Mandatele celor care deţin funcţii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universităţii, încetează de drept în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de pensionare. Fac excepţie de la aceste reglementări funcţiile de membru al consiliului de administraţie al universităţilor particulare.”

3) “Senatul universitar din universităţile de stat, particulare şi confesionale, în baza criteriilor de performanţă profesională şi a situaţiei financiare, poate decide continuarea activităţii unui cadru didactic sau de cercetare după pensionare, în baza unui contract pe perioadă determinată de un an, cu posibilitatea de prelungire anuală conform Cartei universitare, fără limită de vârstă. Senatul universitar poate decide conferirea titlului onorific de profesor emerit, pentru excelenţă didactică şi de cercetare, cadrelor didactice care au atins vârsta de pensionare. Cadrele didactice pensionate pot fi plătite în regim de plată cu ora.

Președinte de Senat la 71 de ani

Pentru cei care n-au aflat încă, Cornel Panait a marcat anul acesta 71 de primăveri, fiind născut pe 25 martie 1951 în municipiul Moineşti.

Cu alte cuvinte, să înțelegm că Senatul Universității Maritime se află de mult timp în afara cadrului legal? Desigur, asta doar în cazul în care Legea educaţiei mai are vreo importanță pentru conducerea UMC.

Dacă este așa, profesorul Panait nu poate deține legal funcția de Președinte al Senatului, și nici nu poate angaja discuții în numele Universității Maritime, indiferent de natura acestora.

Mult mai grav este faptul că, posibila stare de nelegalitate în care probabil se află Senatul UMC, poate atrage nulitatea de drept a tuturor deciziilor adoptate sub preşedinţia profesorului Panait (2020-prezent). Și dacă am luat în considerare un prag de 70 de ani, Cornel Panait și Senatul UMC tot în afara cadrului legal s-ar afla.

Ultima “ciucurică” 

Se înțelege aproape de la sine că toate acestea sunt cunoscute, girate și acoperite de conducerea statutară a Universității Maritime, mai exact de Rectorul Violeta-Vali Ciucur, care ar trebui să ne ofere niște explicații. Mai ales că, din câte înțelegem, Președintele Senatului împarte același birou cu Rectorul UMC, situație ce înlesnește comunicarea între cei doi.

Și-a imaginat oare doamna rector, că astfel de ilegalități și uzurpări pot rămâne pe veci îngropate, dacă UMC va fi desființată? Mușamalizarea să fie adevărata miza a acestui “balamuc”?

Având în vedere cele expuse, solicităm public instituțiilor abilitate ale statului să intervină pentru a clarifica și îndrepta situația de la Universitatea Maritimă, în litera și în spiritul legii.

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE