Cum a ajuns Sabroso o megaafacere, cu ajutorul prietenilor lui Radu Mazăre

S-a spus de multe ori că în Constanța mediul de afaceri este complet acaparat de o caracatiță de firme controlate de către acoliții duo-ului Radu Mazăre-Nicușor Constantinescu. Au existat nenumărate declarații ale oamenilor de afaceri, care evitau orașul nostru, pe motiv că aici nu poți construi o afacere de nivel înalt fără să fii asociat cu reprezentanții administrației locale și prietenii lor.

Este de notorietate cazul lui George Pădure, afaceristul care declara siderat în cadrul unui documentar că, dorind construiască apartamente în Constanța, a fost trimis de Nicușor Constantinescu să se asocieze cu cine trebuie, pentru ca lucrurile să meargă bine. Deși se poate specula că totul e un mit, aruncat pe piață de adversari politici, realitatea verificată din teren arată că, în unele cazuri, totul e cât se poate de adevărat.

Afacerea Sabroso se încadrează perfect în povestea despre care facem vorbire. Începută în 2006, de un  puști de numai 20 de ani, ajutat de familie dar și de prieteni, pizzeria respectivă s-a chinuit să crească în primii ani de existență, fiind mai mereu în pragul falimentului, indiferent de soluțiile pe care tânărul patron Mișu Gheorghe le-a încercat. Până când în viața junelui intră două firme cunoscute ca apropiate de familia Mazăre, Tomis S.A. și Nitalexil SRL., companii care schimbă complet mersul lucrurilor și reușesc să-l ajute pe Mișu Gheorghe să construiască o afacere de real succes. După cum veți putea citi, povestea afacerii Sabroso are ramificații care duc până în curtea stadionului Dinamo, readucând în peisaj prietenia lui Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu cu potentații constănțeni.

Patronul Sabroso a fost inițial șofer

Povestea lui Mișu Gheorghe începe undeva la începutul anilor 2005, atunci când baiatul, abia trecut de vârsta majoratului se angajează  la Four Star Pizza, una dintre primele pizzerii cu livrare la domicliu apărute în Constanța, pe post de șofer. Interesant este că încă din primele zile, George, așa cum îl știu prietenii, spunea tuturor că are de gând să-și deschidă o asemenea afacere și că scopul său este să capete informații care să-l ajute în planurile de viitor.

După numai un an de șoferie, ajutat de rudele sale mai înstărite, tânărul ia în contract de comodat apartamentul cu trei camere al părinților săi și înființează  S.C. Georgio Fast SRL, cu punct de lucru în Eforie Nord, pe aleea Belona, un micuț chioșc de 13 mp în care a desfășurat activități comerciale sezoniere.

Prima pizzerie cu livrare la domicliu Sabroso apare în toamna anului 2006, undeva pe strada Olteniei, acolo unde timp de un an și jumătate, patronul Mișu Gheorghe se străduie din răsputeri să țină pe linia de plutire o afacere care nu prea mergea. Sătul de eșecuri, la începutul anului 2008, tânărul afacerist mută afacerea  într-o zonă ceva mai centrală, pe strada Baba Novac, într-un spațiu de 86 mp pe care l-a închiriat cu doar 1000 de lei pe lună, un preț mic pentru acele vremuri, cel puțin dacă judecăm după ceea ce e scris în acte. În ciuda faptului ca semnase un contract de închiriere pentru următorii patru ani, Mișu Gheorghe va renunța și la această locație, după numai  un an de zile, pentru că între timp, în viața sa vor intra prieteni suspuși care îl vor ajuta să-și transforme radical afacerea.

Nitalexil, F.C. Dinamo și Sabroso o pun de-o tranzacție imobiliară profitabilă

După ce în primul an de existență, firma Georgio Fast a suferit pierderi substanțiale iar în al doilea abia a reușit să adune un profit modest de 14.000 de lei, anul 2008 avea să fie pentru Sabroso primul în care, cel puțin pe hârtie, afacerea a crescut vizibil. Practic, conform actelor oficiale toate datele financiare ale firmei au crescut de aproape șase ori. Dacă în 2007 Sabroso avea o cifră de afaceri de aproximativ 200.000 de lei, cu doar patru angajați, un an mai târziu afacerea angajase deja 24 de oameni iar cifra de afaceri sărise până la aproape un milion de lei noi.

Acesta este contextul în care, la sfârșitul anului, patronul Mișu Gheorghe decide să-și facă un cadou generos de Crăciun și cumpără, prin firma pe care o conduce, un apartament de două camere în cartierul consilierilor din Constanța, pe strada Rotterdam, pentru incredibilul preț de 160.000 de euro. E drept că pentru micuțul apartament de 62 de mp, Mișu Gheorghe a plătit doar 37.650 de euro avans, restul banilor fiind acoperiți de un credit ipotecar oferit firmei de CEC Bank, filiala Constanța. Avem așadar, un apartament mic, dar la suprapreț, într-un bloc din cartierul construit de și pentru toți apropiații actualului primar al orașului și lucrurile nu se opresc aici.

Vânzătorul apartamentului buclucaș este firma S.C. Valentin & Company Investment S.R.L. din București, companie înființată în 2007 de cetățeanul letonian Deniss Romanovs, nimeni altul decât unul dintre portarii de rezervă ai clubului de fotbal Dinamo București. Portarul, a existat în istoria dinamoviștilor, patronați la acel moment de Cristi Borcea și Dragoș Săvulescu, un singur sezon, timp în care a apărat în doar trei meciuri. Trebuie însă să credem că în acest an, a avut timp să înființeze o firmă românească, să cumpere și să vândă un apartament la malul mării pentru ca apoi să dispară în ceață la fel de liber de contract precum sosise.  

Dacă prietenia dintre actualul edil și oficialii clubului Dinamo nu ar fi fost atât de bine documentată în timp, poate ne-am fi lăsat păcăliți. Mergând pe firul poveștii am aflat faptul că firma lui Romanovs cumpărase locuința în urmă cu un an de zile de la S.C. Nitalexil S.R.L, firmă înființată de marinarul grec Theodor Skandalidis, proprietar al casei în care primarul Radu Mazăre locuiește cu chirie dar și fost asociat cu frații acestuia într-o companie care a fost radiată între timp. La numai două săptămâni după această tranzacție, ziarele de sport anunțau faptul că portarul leton și-a primit banii din contract pentru luna decembrie și și-a reziliat unilateral înțelegerea cu clubul, urmând să-și caute alte angajamente.

Revenind la tânărul Mișu Gheorghe, unul dintre șoferii firmei ne-a povestit că în acea perioadă șeful lor devenise inexplicabil de cheltuitor, cumpărând mașină după mașină, deși avea doar câțiva angajați iar matizurile achiziționate au stat o bună perioadă nefolosite. Știa tânărul afacerist ceva ce restul angajaților nu știau? Se pare că da.

Afacerea ”apartamentul” duce Sabroso la alt nivel. Intră în scenă TOMIS S.A.

Paradoxal, abia după investiția în apartamentul cu două camere cumpărat de la firma Nitalexil, via clubul Dinamo București, afacerile firmei Georgio Fast încep să crească spectaculos. Trecuseră numai două săptămâni de la tranzacția imobiliară și patronul Sabroso închiria deja un spațiu imens, de 345 de mp, în fostul complex Intim, pe bulevardul Brătianu, pentru care se obliga conform contractului să plătească 2800 de euro plus TVA, proprietarului TOMIS S.A, sumă ce urma să crească după primul an, cu 20%.

Spațiul comercial, în care pizzeria Sabroso își desfășoară activitatea și în prezent, a făcut parte din privatizarea ”cu cântec” pe care frații Ofer, o familie bogată din Israel, au făcut-o în 1997 prin FPS, adjudecându-și la acel moment nu doar magazinul universal Tomis ci și rețeaua de magazine Conex Plus. Atât mallul cât și lanțul de magazine alimentare au fost renovate si extinse în anii 2002 și 2007, presa vremurilor speculând în acele momente că primăria condusă de Radu Mazăre a autorizat lucrările respective deși acestea nu primiseră avize de mediu. De altfel, faptul că Emanuela Gavrilă, în acele vremuri iubita lui Alexandru Mazăre, a fost o perioadă directorul magazinului Tomis, spune multe despre cine e în fapt administratorul firmei TOMIS S.A, pe plan local.

La numai un an după proaspăta mutare, noua ”fabrică de pizza” Sabroso se afla într-un avânt nebun. Cifra de afaceri a companiei crescuse de cinci ori, existau deja 40 de angajați iar profitul declarat în acte se dublase, ajungând la suma de 37.000 de lei. Noii prieteni ai firmei doreau însă mai mult pentru afacerea respectivă, așa că în luna februarie a anului 2010, pizzeriei Sabroso i se pune la dispoziție și terasa spațiului deja închiriat, în suprafață de 345 de mp, pentru un preț de numai patru euro pe metru pătrat, plus TVA-ul aferent, chirie ce urma să crească după un an de activitate cu 20 %. Tomis S.A. nu doar că-i oferă lui Mișu Gheorghe un spațiu mai mare decât cel deja închiriat, la jumătate de preț, dar îl scutește și de plata chiriei timp de opt luni de zile pentru a-i permite acestuia să amenajeze spațiul. De asemenea, un alt gest de prietenie a firmei care închiria a fost acela de a scădea chiria pentru primul spațiu, timp de cinci luni de zile, la numai 6 euro. Trebuie menționat că toate aceste gesturi de prietenie se întâmplau într-un context în care firma Georgio Fast uitase să mai facă plăți către TOMIS S.A. din luna august a anului 2009, patronul obligându-se prin noul contract de închiriere, lungit prin noua înțelegere pe zece ani, să-și plătească debitele cât mai rapid posibil. În acest al doilea spațiu închiriat a luat astfel naștere primul restaurant Sabroso, considerat și în prezent unul dintre restaurantele bune ale orașului nostru. De la nașterea noului restaurant Sabroso și până în prezent, cifra de afaceri a urcat la 12,5 milioane de lei iar numărul angajaților la nu mai puțin de 226 de persoane.  Nu a fost însă de ajuns.

Sabroso & friends cuceresc Mamaia. Din nou Nitalexil SRL

În decembrie 2011 se pun bazele unei noi afaceri profitabile între firma S.C. Nitalexil SRL și Georgio Fast SRL, atunci când prima îi inchiriază pentru cinci ani, celei de-a doua, un teren 719 mp și o terasă de 381 mp, în vecinătatea hotelului Majestic, pentru a se naște astfel restaurantul Sabroso din Mamaia. Așadar, după ce fusese implicat într-o tranzacție imobiliară foarte profitabilă cu firma Nitalexil SRL, patronul Mișu Gheorghe e ”ajutat” cu un restaurant la cheie în buricul târgului. Interesant este că prețul de închiriere nu este trecut în contract, el urmând a fi stabilit ulterior printr-o anexă.  Și mai interesant este că din surse bine informate, am aflat că restaurantul existent în Mamaia nu va fi singura locație de acest gen a pizzeriei, urmând ca firma Nitalexil să deschidă în parteneriat cu Mișu Gheorghe încă un restaurant, cel mai probabil pe locul actualei terase Crema.

Nitalexil SRL și Tomis S.A., două firme, același patronat?

Firma Nitalexil SRL  a fost inițial înființată de marinarul grec Theodor Skandalidis, bun prieten al familiei Mazăre și chiar asociat cu frații gemeni ai primarului, Alexandru și Mihai, într-o altă companie.

Atunci când grecul s-a decis să părăsească România, Nitalexil a ajuns proprietatea mai multor firme din Liberia, fiind administrată în Constanța de către oameni de încredere ai primarului, precum Sorina Gina Hortolomei Moscu sau Adrian Mânăstireanu și localizată în ”cuibușorul de nebunii” al firmelor bănuite ca aparținând edilului Constanței, în fosta bază sportivă Badea Cârțan. Interesant este că deciziile importante legate de această firmă sunt luate oficial din orașul israelian Tel Aviv. Și tot în Israel și tot prin firme liberiene este operată și firma TOMIS S.A., așa că întrebarea se naște justificat: nu cumva Nitalexil SRL și Tomis S.A. sunt ambele în proprietatea aceleiași familii Ofer?

Mai sunt însă multe de spus și despre felul în care pizzeria Sabroso a fost ajutată să crească dar și despre încrengătura de firme din care fac parte Nitalexil SRL și Tomis S.A, așa că vom reveni pe aceste subiecte cu detalii surprinzătoare.

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE