Cum a cumpărat un ştab de la Agricultură un teren pe faleza din Costineşti, cu doar 2.465 de euro

Pe 3 mai 2004, primarul din Costineşti, Traian Cristea, se prezenta în faţa unui notar public, alături de un oficial de rang mare din Ministerul Agriculturii, pentru a parafa o tranzacţie imobiliară între privaţi. Oficialul, pe numele său Miron Moldovan, acţiona ca simplu împuternicit al fiicei sale, Hortensia-Smărăndiţa Estasy-Boules.

În numele fiicei, Miron Moldovan a cumpărat de la Dumitra şi Traian Cristea un lot de teren de 300 de metri pătraţi, direct pe malul mării, pentru preţul caraghios de 100 de milioane de lei vechi. Spunem caraghios, pentru că şi la acele vremuri era o mega-pomană să-ţi cumperi vecinătatea cu marea, într-o zonă cu mare vad comercial şi turistic, cu doar 2.465 de euro. Actul notarial încheiat de părţi sub numărul 379 din 3 mai 2004, la Biroul Notarului Public Ionaşcu Aurelia din Costineşti, atestă că soţii Cristea deţineau terenul în baza Titlului de Proprietate 18.565/983/09.12.1994 al Comisiei Judeţene de Fond Funciar.

În baza acestuia, „specialistul în agricultură” Traian Cristea fusese împroprietărit asupra unei suprafeţe de două hectare de teren extravilan. În anul împropietăririi, o parte din cele două hectare, mai exact un lot de 4.300 de metri pătraţi (A 323/10), cu deschidere la mare, a fost trecut în intravilan. Noul regim a fost confirmat, pentru totdeaua, printr-un PUD din 1997, aprobat de Consiliul Local Tuzla, într-o perioadă în care Costineştiul era doar un sat din structura comunei învecinate. În anii următori, împroprietăritul a dezmembrat lotul de pe malul mării în felii mai mici. Pe 3 mai 2004, aşa cum am arătat, a vândut o dezmembrare de 300 mp către familia lui Miron Moldovan, la un preţ subevaluat.

În mod evident, nu profitul de nici 2.500 de euro l-a îndemnat la tranzacţie, ci poziţia socială şi profesională a împuternicitului cumpărătoarei. Căci, după ce-a pierdut ca privat vânzând mai pe degeaba terenul din buza falezei, Cristea a câştigat, ca primar, o influenţă covârşitoare la Ministerul Agriculturii, unde era încadrat oficial tatăl şi totodată împuternicitul cumpărătoarei, şi la Fondul de Garantare a Creditului Rural, acolo unde avea să activeze mama vitregă. Or, pentru o asemenea influenţă, chiar merita să lase la preţ, până la limita ridicolului.

Moldovan, acest stâlp al Agriculturii din România

Miron Moldovan era atunci director general al Direcţiei Buget-Finanţe şi Fonduri Europene din Ministerul Agriculturii, poziţie pe care a ocupat-o, potrivit presei, timp de 11 ani. Orice alocare de fonduri europene pe zona de agricultură şi dezvoltare rurală depindea de pixul său.

Miron Moldova

Nici un guvern n-a reuşit să se lepede de serviciile sale. Abia în 2012, ministrul agriculturii Daniel Constantin anunţa cu regret că Moldovan şi-a dat demisia din funcţia de director general. Era o perioadă în care un audit descoperea tot felul de nereguli pe linia fondurilor europene. Până să se ajungă aici, Comuna Costineşti a beneficiat de o serie impresionantă de proiecte finanţate din fonduri europene gestionate de Ministerul Agriculturii. S-a finanţat inclusiv crearea unui drum asfaltat, cvasi-inutil, în mijlocul unui câmp, care nu este legat la sistemul drumurilor publice ale comunei Costineşti. Oricum ar fi, prezumăm că atribuirea fondurilor s-a făcut în litera legii, fiind salutară pentru comunitate.

De asemenea, Comuna Costineşti a beneficiat de garanţii de la Fondul de Garantare a Creditului Rural, instituţie în cadrul căreia activează cea de-a doua soţie a lui Moldovan, în calitate de membru în Consiliul de Administraţie. Informaţia cu privire la apartenenţa soţiei la Fondul de Garantare a Creditului Rural este acreditată chiar de Miron Moldovan în declaraţia sa de avere, care menţionează veniturile realizate de aceasta. Dar Moldovan menţionează şi faptul că prima sa soţie a decedat în anul 2007, justificând în acest mod faptul că deţine mai multe imobile în indiviziune cu fiica sa Hortensia-Smărăndiţa, care a moştenit o cotă de ¼ din averea familiei. Terenul cumpărat în anul 2004, în numele fiicei sale, pe buza falezei din Costineşti, nu figurează în declaraţia de avere a oficialului de la Agricultură, fiind considerat bun distinct al Hortensiei. Dacă Moldovan l-ar fi cumpărat în nume propriu, suma derizorie a tranzacţiei ar fi ajuns de mult subiect de investigaţie jurnalistică sau de altă natură.

Cristea vrea să-i mai dea directorului de la Agricultură încă 98 mp spre mare

Povestea terenului a fost readusă în actualitate chiar de către primarul Costineştiului, Traian Cristea.

Faleza Soarelui

În şedinţa ordinară de Consiliu Local din iulie 2013, acesta l-a pus pe un consilier nevinovat, pe numele său Marinel Ilie, să iniţieze un proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren de 98 de metri pătraţi, prin negociere directă, către Hortensia-Smărăndiţa Estasy-Boule. Terenul în cauză ar urma să întregească proprietatea fiicei fostului director general din Ministerul Agriculturii, pe latura cu marea. Consilierii au fost informaţi că un expert agreat de Primărie a evaluat terenul la 70 de euro pe metru pătrat. Cum preţul li s-a părut derizoriu, aleşii locali au votat, în marea lor majoritate, împotriva proiectului. „Dar este terenul omului, trebuie să i-l dăm” – ar fi spus Traian Cristea, potrivit unor consilieri prezenţi la şedinţă.

Toată lumea a înţeles că suprafaţa adiţională era deja, de ani buni, cu acordul primarului Cristea, în folosinţa celor care au cumpărat terenul din vecinătate de la persoana fizică Traian Cristea. Lipsea doar un act care să întregească pe hârtie proprietatea din realitate. Lipsa de folosinţă a Comunei asupra terenului de 98mp nu va fi consemnată, probabil, în nici o hârtie şi nu va fi niciodată sancţionată, aşa cum ne-am obişnuit deja în zona administraţiei publice.  Supărat că aleşii locali i-au stricat ploile, Cristea ar fi părăsit, potrivit surselor noastre, sala de şedinţe. De atunci, nu a mai convocat Consiliul Local, aşteptând probabil un moment mai prielnic, în care consilierii vor fi de acord să acopere înţelegerile sale mai vechi.

spot_img
Adrian Cârlescu
Adrian Cârlescu
Absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000), Adrian Cârlescu activează în presa locală, constănţeană, încă din anul 1998, după cum urmează: reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator și președinte la Dezvăluiri.Ro, fondator și proprietar al publicației "Ordinea.Ro" din septembrie 2015 . Este autor al lucrărilor: „Columbia – spectacolul morţii, Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, carte-document, 2014 și „O istorie a oraşului Cernavodă” alături de Dr. Sorin Marcel Colesniuc, 2015.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE