Știrea acestei dimineți și implicit a începutului de an, a fost fără îndoială cea legată de numirea în funcția de City Manager (administrator public) al orașului Constanța, a doamnei Felicia Ovanesian, avocat, activist civic și mână dreaptă a actualului primar, Vergil Chițac. Această numire duce orașul în care trăim în lumea a treia a administrației publice din România. Probabil că vi se pare că exagerăm, dar citiți în continuare și veți înțelege la ce ne referim.
Am primit ”pontul” legat de această numire, undeva în jurul orei 9 dimineața. Da, a fost un pont, nu a venit, așa cum era normal, ca o informare publică din partea Primăriei Constanța. Evident, puteam să publicăm pontul, dar am preferat să fim profesioniști și să cerem confirmare din partea reprezentanților administrației locale.
La Primăria Constanța nimeni nu știa nimic. A fost nevoie de mai bine de o oră, pentru a primi confirmarea, deși numirea se făcuse încă din 30 decembrie. Cum e posibil ca o numire atât de importantă să fie făcută pe șest? De ce a decis primarul să facă o asemenea numire în ultimele zile ale anului 2020, când toată lumea se pregătea de revelion? Simplu, pentru că totul s-a dorit a se face în mare secret, complet netransparent și departe de ochii curioșilor. Acesta este modelul pe care ni-l propune administrația Chițac. Și nu e prima dată, dacă ne aducem aminte că la fel a fost numit și arhitectul șef Petrică, adus pe sus de la Eforie.
Sau poate ne aducem aminte de ședința ”televizată” în care reprezentanții Polaris erau luați la întrebări în legătură cu activitatea lor? Era prima zi de mandat a primarului Vergil Chițac, prima ședință transmisă public, și lumea începuse să creadă că avem de-a face cu o altfel de administrație. Doar că, a fost și singura ședință de acest fel pe care am urmărit-o. O păcăleală pentru gușteri.
Am spus că Vergil Chițac a dus orașul Constanța în lumea a treia, din punct de vedere al administrației publice, prin această numire a Feliciei Ovanesian în funcție. O să vă întrebați de ce spunem asta. Răspunsul e simplu și vine prin comparația cu marile orașe ale țării, conduse de primari care, odată cu alegerile locale din 2020 au înțeles că transparența trebuie să primeze.
Timișoara: ”Administratorul public al Timișoarei în timpul administrației Robu, Robert Kristof, și-a anunțat plecarea din funcție. Primarul ales al orașului, Dominic Fritz, caută deja o nouă persoană pentru acest post, dar spune că nu are pe cineva în minte, ci va organiza un concurs național pentru a atrage cel mai bun om pentru această funcție importantă.”
Au fost peste 300 de CV-uri, primite de la nivel național. Așa se alege la Timișoara administratorul public.
Oradea: Fostul șef al Asociației de Promovare a Turismului în Oradea și Regiune, Mihai Jurca, este noul city manager, începând de luni, 7 decembrie. Deși este un post politic iar speculații despre viitorul ocupant circulau deja de câteva luni, conducerea Primăriei a optat pentru un concurs pentru a desemna ocupantul.
S-a înțeles? În timp ce în marile orașe se organizează concursuri, la Constanța numirea se face fără un asemenea test, pe pile cum s-ar spune, deși administratorul public va fi plătit din banii constănțenilor.
O numire făcută pe șest, la final de an, organizată netransparent și ținută la secret, deși constănțenii aveau tot dreptul să știe pe cine plătesc. Cum spuneam, ne întoarcem în lumea a treia a administrației publice.