Cum au trecut ”combinatorii” imobiliari din tabăra lui Radu Mazăre, în barca lui Vergil Chițac și Ionuț Rusu

Mandatele lui Radu Mazăre, la Primăria Constanța, au avut un numitor comun. Prin grija fostului primar, câțiva băieți deștepți, apropiați de el, au ridicat bloc după bloc după bloc.

Este un fapt cunoscut, o situație care și-a lăsat amprenta urât asupra aspectului Constanței și a stațiunii Mamaia. Urbanistic, orașul și stațiunea au fost încărcate odios cu blocuri construite în mod înghesuit, pe toate terenurile posibile și, de cele mai multe ori, pe spațiile verzi ale orașului.

Imediat după ieșirea intempestivă din scenă a primarului Radu Mazăre, a urmat o perioadă dificilă pentru băieții veseli, care, lipsiți de stăpân, și-au văzut periclitate afacerile.

A urmat un mandat de patru ani al primarului Decebal Făgădău, care, cu excepția autorizațiilor pe care le moștenise deja și care nu puteau fi oprite, a frânat fenomenul și n-a mai permis construcția abuzivă de blocuri, pe cele mai înghesuite terenuri din zonă.

Făgădău a fost mai degrabă promotorul unor dezvoltatori mari și serioși, precum Maurer Residence sau Tomis Plus, decât al băieților deștepți care identificau un teren de 300 de mp și voiau să ridice pe el 30 de etaje.

Micuții dezvoltatori care voiau profit repede prin clădiri înalte fără locuri de parcare și foarte înghesuite au intrat în panică. Făgădău trebuia să plece, așa că au pus umărul pentru a-l ajuta pe Vergil Chițac. Să-i luăm pe rând.

Cristian Panait, de la un rocker modest la un dezvoltator imobiliar de succes

Cristian Panait a copilărit în zona Anda. Un tip simplu, un rocker simpatic, fiul al unui domn care repara televizoare pentru a-și asigura traiul. Până în momentul în care viața i-a surâs și a avut norocul să aterizeze în gruparea Mazăre și totul s-a schimbat.

Cristian Panait a fost și este încă acționar în multe firme. În timpul mandatului lui Radu Mazăre a construit în prostie, în aproape toate zonele posibile din Constanța, blocuri înalte și frumoase. Locuri de parcare, nu prea, dar ce mai contează?

Suveica de firme – Cristian Panait

În campania din 2020, după patru ani în care Făgădău îi cam trăsese frâna de mână în privința blocurilor, Cristian Panait se declară ”patriot” și vrea să intre în politică. Nu-i prea iese însă treaba. În plină campanie electorală, cu trei candidați situați umăr la umăr, Panait se prezintă țintă la lansarea unui hotel din Olimp, unde apucă să stea de vorbă cu Stelian Ion, candidat USR la Primăria Constanța.

A doua zi, Panait se prezintă ață la DSP unde spune că are COVID și, conform obligației, anunță lista cu oamenii cu care fusese în contact recent. Cap de listă, Stelian Ion, care e scos din joc și e obligat să-și țină campania de acasă, prin laptop, în carantină.

Făgădău e tras și el în jos grosolan de un Felix Stroe care știa ce face și începe să ceară insistent plimbări prin mulțime cu candidatul PSD.

Vergil Chițac câștigă alegerile. Firma lui Cristian Panait se asociază imediat, exact cu Felix Stroe și împreună se apucă de construit un bloc de 11 etaje pe strada Oborului. Cât de frumos, nu?

Să mergem mai departe.

Lucian Aiftincăi, blocuri, lifturi și presă

Un alt apropiat al lui Cristian Panait este Lucian Aiftincăi. Acesta are și el o suveică de firme impresionantă. Face blocuri, pune lifturi (sursele noastre spun că e principalul furnizor de lifturi în blocurile lui Cristian Panait) și, odată cu declinul din epoca Făgădău, și-a construit o platformă media, foarte puțin cunoscută, care se numește Europa Press, cu singurul scop de a se pretinde jurnalist și a putea avea influență și acces facil în zona administrației publice din Constanța.

Lucian Aiftincăi – suveică firme

Adrian Măriuț, un fost jurnalist la TV Neptun, salvat de Cristian Panait

Adrian Măriuț a fost mult timp jurnalist la TV Neptun, televiziunea lui Mazăre, Constantinescu și Strutinsky. Băiat cuminte și înțelegător, le-a servit ani de zile celor trei interesele, pentru a-și proteja locul de muncă.

După falimentul trustului media, Măriuț a rămas cu pagina de facebook a televiziunii, Reporter TV Neptun. A folosit-o o perioadă, pentru a lua interviuri oamenilor cu influență din administrația locală, interviuri postate direct pe Facebook.

Apoi s-a ”cuplat” cu Lucian Aiftincăi, promovând interviurile pe ambele pagini, Reporter TV Neptun și Europa Press. Mergem mai departe.

Bogdan Dumitru, zis Dronă, culegător de firmituri de la oricine

Ultimul din gașcă, și la propriu și la figurat, este Bogdan Dumitru. Fost curățător de cartofi pe nave de croazieră, apoi angajat al politicianului Boroianu la Gepeto, Bogdănel și-a cumpărat o dronă și a început să vândă servicii de imagine pe la orice politician și-l dorea.

A fost luat în grijă de fostul primar Decebal Făgădău și de președintele CJC de la acea vreme, Horia Țuțuianu. Aceștia au avut grijă să-i ofere contracte pe bandă rulantă și chiar să-i angajeze soția în Primăria Constanța.

Odată cu sfârșitul mandatului lui Decebal Făgădău, Bogdănel a înființat pagina de Facebook Caterincă de Constanța, care avea ca scop, inițial, atacuri mediatice la adresa dușmanilor fostului primar.

La acea vreme, Bogdan Dumitru construise și site-ul Gazeta Județeană, din banii lui Horia Țuțuianu. Și mai avea și pagina de Facebook ”Mihăiță Lupulică”, prin intermediul căreia îl parodia frecvent pe noul președinte al CJC, Mihai Lupu.

Această parte a problemei s-a rezolvat rapid. Mihai Lupu l-a preluat, cu tot cu pagina plătită de Horia Țuțuianu, i-a asigurat finanțarea necesară, iar pagina Mihăiță Lupulică a dispărut rapid.

A mai rămas doar problema paginii de Facebook ”Caterincă de Constanța”, acolo unde, cel puțin la început, Bogdănel îl bubuia puternic pe Vergil Chițac și pe toți cei din preajma lui.

Doar că Bogdănel s-a întâlnit fericit cu băieții de mai sus, Aiftincăi și Măriuț, care l-au dus pe sus la Teo Hira, care i-a aranjat un loc de muncă la Confort Urban. A fost, de asemenea, momentul în care Bogdănel s-a înțeles cu liderul PSD, Ion Dumitrache, a început să se ocupe de pagina de Facebook a organizației de partid, iar tonul paginii s-a schimbat brusc. Chițac a devenit un moș drăguț, în timp ce dușmanii lui au început să fie crucificați.

Bogdan Dumitru, la o șuetă cu liderul PSD Constanța, Ion Dumitrache

Iar primul semn a fost momentul în care pe whatsapp a început să curgă o discuție privată între Bogdan Dumitru și Decebal Făgădău, în care cel din urmă îl certa pentru că nu mai respecta ordinele de a-i ataca pe Stroe și Dumitrache.

Trădarea era oricum ceva obișnuit la Bogdănel, așa că n-a mirat pe nimeni. Poate doar pe Horia Țuțuianu care mai râde când vede că e atacat pe gazeta județeană, înființată din banii lui.

Contracte pe bani mulți, pentru Bogdan Dumitru

Așa a început epoca – Europa Press – Reporter TV Neptun – Caterincă de Constanța, pagini de facebook prin care cei trei își ajută prietenii politici. Sau îi atacă, după caz.

Un candidat, ne mărturisea recent: ”M-au căutat Aiftincăi și Bogdan Dumitru. Mi-au propus să colaborăm, dar prețurile erau exorbitante. Am refuzat și din acel moment sunt atacat zilnic pe pagina Caterincă de Constanța”.

Revenind la povestea noastră. Relația cu Chițac nu a fost lapte și miere din start

Vergil Chițac a dorit să anuleze PUZ-ul Mamaiei. Au intervenit presiunile dezvoltatorilor

Mandatul lui Chițac a început sub semnul opririi construcțiilor în Mamaia. Oficial, primarul a dorit să anuleze PUZ-ul stațiunii, ceea ce ar fi însemnat că pentru o perioadă, nimeni nu mai putea construi nimic nou în zonă.

Lucian Aiftincăi, supărat pentru că PUZ-ul Mamaiei urma să se anuleze

A fost momentul în care băieții despre care vă vorbim au început presiunile, declarându-se clar împotriva acestei măsuri, care-i lăsa fără pâine. Au urmat apariții media și chiar amenințarea că fiecare consilier local care va vota așa ceva, va fi dat în judecată personal de băieții deștepți. Așa că, proiectul a fost anulat și în cele din urmă uitat, iar construcțiile au continuat să se ridice în Mamaia. Vergil Chițac a cedat presiunilor și s-a făcut liniște.

În prezent, băieții deștepți sunt echipa de campanie a lui Ionuț Rusu și Vergil Chițac și construiesc în draci.

”Afaceristul Cristian Gabriel Panait, prin societatea Alpha Builders Group, intenționează să construiască două blocuri a câte douăsprezece etaje, în zona Hotelului Delta din stațiunea Mamaia. În acest sens, a întreprins demersurile legale pentru realizarea investiției. După ce i-a fost solicitat raportul de mediu și a avut loc și o dezbatere publică, recent Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a decis să emită acordul de mediu. Aceeași firmă implementează proiectul imobiliar Marina Tower, tot în stațiune, în zona cluburilor exclusiviste, fiind vorba de un imobil cu 15 etaje. Tot Alpha Builders Group SA dezvoltă proiectul Olimp Tower, în stațiunea Olimp, cu un regim de înălțime de 21 de etaje. ”, notează presa din Constanța.

Așadar, protagoniștii articolului nostru construiesc liniștit, în timp ce pe paginile lor, curge campania pozitivă pentru Vergil Chițac și Ionuț Rusu dar și cea negativă, foarte agresivă, împotriva lui Stelian Ion și Horia Constantinescu, doi candidați care, cu siguranță, odată ajunși în funcție ar pune stop construcțiilor dorite de gașca lui Panait și ar periclita investițiile acestora.

Bani de la SPIT pentru băieții deștepți

Așadar, când mergeți la vot, știind toate aceste detalii, atenție mare unde puneți ștampila. Putem ține Constanța în zodia dezvoltatorilor imobiliari crescuți în zodia Mazăre sau putem produce o schimbare care ne va scăpa de aceștia odată pentru totdeauna.

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE