Cum vă merg afacerile? Viceprimarului Mitică Babu îi merg tot mai bine!

Dacă nu știați, înainte de a fi politician, viceprimarul Dumitru Babu este mare om de business, un talent al antreprenoriatului local. Astfel, la momentul în care primarul Decebal Făgădău l-a cerut pe Babu de vice, în 2016, Mitică se ocupa deja cu producția și comercializarea echipamentelor de protecție.

Și asta pentru că, familia Babu deține și administrează un grup de societăți, implicate în diverse domenii de activitate, compania fanion fiind Dalgeco Confecții Textile SRL.

Desigur, în trecut a mai existat și „DALGECO SRL” , societate pe care actualul viceprimar a reușit s-o aducă la sapă de lemn, iar ulterior a plasat-o unor samsari de firme „lovite-n aripă” care s-au ocupat de radierea societății, astfel încât, Babu să iasă curat precum spuma mării.

Șmecher nevoie mare, prin această schemă super-utilizată, Babu a reușit să se pună sub umbrela legii falimentului, și să tragă o țeapă cât primăria, atât bugetului de stat, dar și municipiului Constanța, prin Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) care nu și-a mai văzut vreodată banii. Cam ăsta-i omul nostru.

Acum, legat de afacerile privite într-o sfera ceva mai largă, familia Babu deține și administrează, sub o forma sau alta, următoarele societăți:

BARA BUSINESS GRUP SRL – Înființată pe data de 27.04.2009, această societate este deținută de vicele Babu Dumitru, în asociere cu fratele său, Alexandru Babu. Societatea are sediul în Constanța, pe Șoseaua Mangaliei, fiind specializată în „comerț cu amănuntul” subdomeniul activități ale magazinelor universale, care comercializează, în general, produse de îmbrăcăminte, mobilă, electrocasnice, etc. În acest moment societatea se află în conservare, având activitatea întreruptă temporar.

Grup de Firme Alexandru Babu

MOBIGARDEN SRL – Această firmă a fost înființată pe 14.11.2016, la patru luni după ce Babu devenise viceprimar, și este deținută în trei, mai exact de frații Dumitru și Alexandru Babu în asociere cu Ion Daniel Cărămidă.

Firma este specializată în comerț online, iar în 2018 a rulat brusc 820.665 lei, cam 174.609 EUR (în medie, 14.550 lunar), având un singur angajat. Spunem brusc, pentru că în primul an de existență cifra de afaceri a fost undeva la 5000 de euro. În vara anului trecut, societatea a avut ceva de furcă cu ANAF-ul, când pe 11.07.2018 finanțele i-au anulat codul de TVA. Două luni mai târziu ANAF i-a reactivat codul de TVA prin Decizia 04564/21.09.2018. Administrator este Alexandru Babu, fratele primarului.

EFOMIX SRL – Această societate cu sediul în Eforie este deținută și administrată de Alexandru Babu, fratele lui Mitică. Firma a fost înființată în urmă cu 27 de ani, pe 15 Septembrie 1992, fiind preluată de familia Babu de la alți acționari. Este societatea pe care grupul familiei o utilizează pentru producția „articolelor de îmbrăcăminte pentru lucru” (de protecție), având un sediu secundar declarat la aceeași adresă ca și Dalgeco, într-o hală, pe Șoseaua Mangaliei Nr. 80A.

Firma EFOMIX a intrat în atenția opiniei publice, în martie 2017, atunci când siteul nostru a arătat, în exclusivitate că mașina folosită de noul primar al Constanței, Decebal Făgădău, este înmatriculată și aparține acestei societăți. Discutăm despre un BMW seria 5 pe care Făgădău l-a primit în utilizare, în mod interesant, chiar de la firma fratelui vieceprimarului Babu.

EFOMIX – Afaceri pe bani publici în Constanța și Cernavodă

Chiar dacă Dumitru Babu era deja viceprimar, prin intermediul EFOMIX fratele său a derulat diverse contracte, în calitate de furnizor, cu diferite instituții publice din Constanța, în perioada 2016 – 2017, după cum urmează:

În intervalul 27-02-2017 – 13-07-2017  EFOMIX a furnizat bunuri și servicii către societatea de utilități publice a orașului Cernavodă, în valoare totală de 6163 lei. Contractele au fost realizate între EFOMIX și Utilități Publice – Gospodăria Comunală SRL, Cernavodă.

RATC și Portul Constanța – Achiziții de la fratele viceprimarului

Sumele încep să crească dacă ne uităm, de exemplu, la contractele din 2016 ale firmei EFOMIX cu RATC (Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța) care este subordonată direct Consiliului Local Constanța.

Astfel, într-o singură zi, pe 14-11-2016, RATC a făcut achiziții de la EFOMIX în valoare totală de 62.240 lei (în jur de 13.500 Euro).

Dacă mergem mai în spate, pentru că doar astfel poate fi înțeleasă istoria, observăm că EFOMIX s-a numărat printre furnizorii Casei Județene de Pensii Constanța (2013), în timp ce, în intervalul 23-03-2011 – 08-06-2012, Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, a cumpărat de la firma familiei Babu, prin opt contracte succesive, bunuri în valoare totală de 149.305 lei (aprox. 32.400 Euro). Contractele au fost realizate în intervalul 23-03-2011 – 08-06-2012, multe dintre acestea având înscrise sume identice.

Contracte EFOMIX – CN APM SA Constanța

După cum ne amintim, în perioada respectivă, Primăria Constanța prin Consiliul Local era acționar la Portul Constanța, iar Decebal Făgădău ocupa funcția de viceprimar în cabinetul Radu Mazăre.

Și tot în 2013, doamnele Făgădău și Babu, alături de soția lui Titus Dobre, se asociau într-o firmă, pentru a dezvolta un AfterSchool.

DALGECO CONFECTII TEXTILE SRL – compania fanion a  familiei Babu

Această societate a fost înregistrată pe 21 Decembrie 2001, cu sediul tot pe Șoseaua Mangaliei Nr. 80A, și este specializată, ca și EFOMIX, în „fabricarea articolelor de îmbrăcăminte pentru lucru” (echipament de protecție). Firma este administrată de Stere Babu (tatăl viceprimarului) și deținută chiar de vicele Babu în persoană.

După toate aparențele, EFOMIX și DALGECO își împart contractele publice, dacă observăm că și această firmă lucrează cu gospodăria comunală de la Cernavodă, Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), sau Electrocentrale Constanța SA. Trebuie să menționăm că valoarea acestor contracte este relativ redusă, dar chiar și așa, ne putem întreba cât este vorba despre influență și cât despre piață liberă.

Picătură cu picătură se fac 3 milioane de Euro!

Așa cum aminteam, atunci când a ajuns viceprimar, în iunie 2016, Mitică Babu avea deja la activ două firme băgate în incapacitate, DALGECO SRL și DALGECO CONFECTII METALICE SRL, plasate întâmplător sau nu, unor gropari de SRL-uri, care le-au făcut pierdute. 

Scăpat astfel de împovărătoarele datorii, Babu și-a continuat liniștit afacerile cu firma DALGECO CONFECTII TEXTILE, societatea ajungând să ruleze vreo 2.2 milioane Euro la nivelul lui 2016.

DALGECO CONF. TEXTILE – Cifra de Afaceri – evoluție 2008 – 2018

După ce Dumitru Babu a ajuns viceprimar, fiind obligat să se retragă din poziția de administrator, firma și-a continuat și mai sănătos ascensiunea financiară. Cu Stere Babu, tatăl viceprimarului, în poziția de administrator, DALGECO CONFECTII TEXTILE a atins 2,8 milioane de Euro cifră de afaceri în 2017 și 3,08 milioane Euro în 2018 (la un curs de 4,7 lei / Euro).

Putem concluziona, fără strângere de inimă, că atunci când Dumitru Babu se retrage dintr-o societate, aceasta are tendința să-și crească încasările, mai ales dacă fostul ei administrator devine viceprimar.

În plus, și noi ca toți cetățenii acestui oraș, ne putem întreba de ce preferă Dumitru Babu salariul de la primărie, dacă este atât de performant în sectorul privat? Se sacrifică el oare pentru binele cetății?

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE