Vizita de marți a vicepremierului Sorin Grindeanu în Portul Constanța, anunțată foarte din scurt, luni la ceas de seară, a generat un adevărat cutremur la nivelul conducerii CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța.
Actualul director Florin Goidea și grupurile de interese preocupate de felul în care este condus portul, au înțeles că funia se apropie de par. Întrebat de presă dacă actuala conducere a CN APM va fi schimbată, vicepremierul Grindeanu a fentat elegant balonul oferindu-ne în schimb un răspuns mai puțin așteptat:
“N-am spus nici de bine, nici de rău. Am venit să transmitem un mesaj legat de prioritățile României, și să-l înțeleagă prin viu grai. Tot ceea ce ține de management la Ministerul Transporturilor va intra pe acea procedură. Toată lumea va intra pe Ordonanța 109” (privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice – n.a.), a explicat vicepremierul.
Mesajul este unul de schimbare, având în vedere că și până acum, măcar la nivel teoretic, managementul Portului Constanța a fost selectat tot în baza prevederilor OUG 109 / 30.11.2011. Noutate constă în faptul că, de această dată, de recrutarea noii administrații a portului se va ocupa o firmă privată, din afara Ministerului Transporturilor.
Conform declarațiilor vicepremierului Sorin Grindeanu urmează ca toate pozițiile de conducere din administrația portului, alături de celelalte companii din subordinea ministerului, să treacă printr-un nou proces de selecție.

Grindeanu țintește grupurile de interese
Un amănunt trecut cu vederea în mod convenabil de presa locală, a fost acea remarcă a vicepremierului Grindeanu legată de operatorii din Portul Constanța:
“Eu înțeleg interesele marilor companii care-și desfășoară activitatea în Portul Constanța, iar noi n-am venit să punem frână, dar primul interes al statului român este de a valorifica potențialul Portului Constanța la maximum” a afirmat Sorin Grindeanu.
Astfel, în deschiderea conferinței de presă, vicepremierul a arătat practic că la nivelul ministerului și guvernului sunt cunoscute interesele anumitor firme care operează în port, însă interesul statului trebuie să fie pe primul loc, și nu invers.
Mai simplu spus, cineva, nu se știe cine, promovează intens anumite interese private în loc să promoveze interesele statului pe care-l reprezintă și de la care își primește lunar leafa. Despre cine să fie oare vorba? Nu cumva despre actuala conducere a CN APM, ocupată cu denigrarea membrilor PSD numiți recent în Consiliul de Administrație al portului?
Nu întâmplător am putea spune, operatorii portuari nici n-au fost invitați să participe la această vizită. Însă chiar și nepoftiți, unii au reușit să se strecoare în sală, în timp ce alții au păzit ușa de la intrare pe exterior.
Probabil derutat de toate aceste reguli noi, Florin Goidea s-a așezat cuminte la două scaune de Viorel Panait, directorul general al operatorului Comvex, ajuns acolo de asemenea neinvitat.

S-a trecut linia roșie
Pentru a explica contextul tensionat, merită amintit că pe data de 10 februarie s-a produs o mică dar importantă schimbare în Consiliul de Administrație al CN APM: Ghiorghe Bătrînca și Mircea Burlacu, au fost înlocuiți în CA cu reprezentații PSD, Suryan Omar Dede și Gheorghe Naceades.
Și așa cum precizam într-un material anterior, Burlacu și Bătrînca au ștate și legături vechi cu administrația și operatorii portuari, primul în calitate de președinte (aproape istoric) al „Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare” iar a doilea ca apropiat al grupurilor de interese ce gravitează în jurul organizației patronale autonome „Constanța Port Business Association.”
Mai mult decât atât, cu exact o lună de zile înainte, pe 10 ianuarie, și-a pierdut scaunul din CA și actualul director general al portului, Florin Goidea, înlocuit atunci cu Dan Alexandru Catană – consilier pe lângă secretariatul de stat al Ministerului Transporturilor.
Mirosind că interesele le-ar putea fi afectate de aceste schimbări, portuarii au tăbărât cu arme și bagaje pe cei doi membrii ai Consiliului de Administrație numiți de PSD. Așa se face că, aproape prin minune, tinerii Dede și Naceades au devenit vedete în presa locală, fiind supuși unui linșaj mediatic. Așa s-a ordonat?
De exemplu, pe Gheorghe Naceades din cioban nu l-au scos, sperând probabil să pună astfel presiune pe minister. Vă dați seama cât i-a dus mintea? Oameni vechi, manevre vechi…
Această strategie are însă efect de boomerang: Florin Goidea a reușit să-și pună în cap nu doar conducerea ministerului, dar și pe cea a Partidului Social Democrat – care se află azi într-o poziție de forță electorală extraordinară.
Și uite așa s-a pricopsit Goidea peste noapte cu șeful PSD în vizită la Constanța, ocazie cu care Marcel Ciolacu a subliniat că “administrarea portului Constanța trebuie să intre într-o altă dinamică și-ntr-o altă eficiență.”
Pe 4 aprilie se întrunește Consiliul de Administrație
Pentru cititorii noștri mai puțin pasionați de subteranele afacerilor portuare, precizăm că pe data de 4 aprilie la CN Administrația Porturilor Maritime este programată o ședință a Consiliului de Administrație. Din acest motiv avem și toată vânzoleala expusă anterior.
Sunt așteptate mai multe schimbări, posibil și la nivelul managementului, motiv pentru care, surse apropiate CN APM, susțin că Florin Goidea și-a aprobat urent o mică vacanță în județul Brașov.
Dar nu trebuie să ne facem probleme: cât timp Goidea va sta la aer curat, treburile casnice ale APM-ului se vor afla în grija adjunctului său, Adrian-Dan Dugăiașu.