În toamna anului trecut, Partidul Național Liberal înregistra un succes cu care nu se mai întâlnise niciodată de la înființare: președinția Consiliului Județean Constanța, toate primăriile de municipiu și oraș din județ, mai puțin pe cea de la Năvodari. Evident, cireașa de pe tort a fost Primăria municipiului Constanța adjudecată, în mod cu totul surprinzător și neașteptat inclusiv pentru câștigător, de Vergil Chițac. Resemnarea sa cu cel puțin o săptămână înainte de alegeri, dar mai ales stupefacția care i se putea citi pe față în momentul anunțării exit-poll-ului, au arătat că, uneori, la urne se mai întâmplă și “minuni”.
După acest moment istoric, care a cocoțat PNL pe coama unui val de putere, și nu neapărat de simpatie, o întrebare stătea pe buzele tuturor: când încep să se certe, când încep să se execute între ei?
În municipiul Constanța, meciul din PNL a început repede. În primul rând, Vergil Chițac și-a arătat “aprecierea” față de partid prin numirea unui singur membru în aparatul propriu, pe George Măndilă. Toată lumea se aștepta ca măcar poziția de administrator public să fie ocupată de un liberal, așa cum se întâmplă la Consiliul Județean, doar că primarul PNL, în fapt un corp străin în PNL, a preferat să țină partidul cât mai departe de el. Acest lucru s-a văzut foarte clar în timpul dezbaterii din jurul Regulamentului pentru parcări. Pentru prima dată în istoria relației primar – consilieri locali din același partid, ultimii s-au opus cu succes formei inițiale a proiectului, și bine au făcut. A fost o primă ruptură care a arătat că relația dintre Chițac și PNL este departe de a fi numai lapte și miere și că liberalii din Consiliul Local sunt oricând pregătiți, pe de o parte, să îi întoarcă favorul de a ține partidul la ușă, iar pe de altă parte, să își apere partidul de inițiative negândite, care îi pot produce daune electorale majore.
A urmat atacul lui Septimiu Bourceanu la adresa lui Ovidiu Cupșa. Inițial, ne-am gândit, oare ce l-a apucat pe Bourceanu, ce miză mai reprezintă Cupșa? Am înțeles rapid că finul lui George Dragomir, proaspătul senator de Constanța, căuta să elimine din timp un competitor puternic pentru funcția de președinte al organizației municipale. Iar cu această ocazie, să elimine pentru el sau pentru Chițac, un potențial candidat la fotoliul de primar în anul 2024. Evident, nu mai poți emite pretenții la nicio funcție aleasă dacă nu ești membru de partid, ceea ce Bourceanu susține în mod repetat despre Cupșa.
Trecând prin holul instituției, la celălalt capăt, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, părea că este un om de partid, care ține cont de liberalii care au fost lângă el de-a lungul timpului, dar și de cei care s-au implicat și i-au adus voturi în campania electorală. Începuse chiar foarte bine prin numirea lui Gabriel Monea în poziția de administrator public, a lui Victor Manea în cea de consilier personal și a lui Sorin Ciutureanu în consiliul de administrație al Spitalului Județean. Doar că, surprinzător, Mihai Lupu a făcut, recent, un gest extrem de ostil la adresa lui Valentin Vrabie, care, după alegeri, poate emite pretenția că este unul dintre cei mai importanți primari ai PNL din județ, fie că ne place asta sau nu.
O analiză sumară a raportului număr de voturi primite vs. număr total de votanți îl clasează pe Valentin Vrabie peste Vergil Chițac și Cristian Radu, cu alte cuvinte nu este un primar cu care să te cerți sau pe care să ți-l ostilizezi.
Și totuși, Mihai Lupu angajează în funcția de consilier personal un personaj care a fost concediat de Valentin Vrabie pe motiv de incompetență iar astăzi, se aude că dă cu subsemnatul împotriva primarului liberal de Medgidia: Nicolae Constantin.
Cine este acest domn și ce îl recomandă pentru această funcție? Haideți să recapitulăm împreună istoricul celui mai recent consilier personal numit de președintele Consiliului Județean, pentru a înțelege de ce mutarea este cel puțin bizară.
Prietenii îl știu drept Costică. A fost în cea mai mare parte a vieții lui un fotbalist de nivel mărunt, fără realizări semnificative în carieră. A tras lozul cel mare măritându-se cu fata unui important om de afaceri din Băneasa. În urma acestei căsnicii, tata socru a pus la dispoziție cuplului o brutărie în comună, afacere care a adus bunăstare și liniște financiară tânărului Costică, ajuns astfel pe cai mari. De aici până la politică, mai ales în Băneasa, oraș la vremea respectivă, n-a fost decât un pas. Fostul fotbalist Costică, acum un om de afaceri apreciat, prin brutăria primită cadou, intră în Consiliul Local Băneasa pe listele USL și este chiar propus pentru funcția de viceprimar al orașului. Rezistă în funcția de viceprimar o scurtă perioadă de timp, pentru că uniunea dintre liberali și social democrați s-a rupt, astfel că al nostru Costică este invitat să demisioneze, dar refuză. Îi plăcea prea mult funcția. Liberalii se văd astfel nevoiți să-l excludă din partid, iar prefectul Ion Constantin îl dă afară din funcție și încheie scurta carieră politică a tânărului fotbalist.
Supărat pe politică, Nicolae Constantin candidează independent pentru Primăria Băneasa, luându-l drept model pe prietenul său cel mai bun, Valentin Vrabie. Doar că, spre deosebire de prietenul tău, Costică termină pe ultimul loc al clasamentului, fiind votat de 174 de personae, din totalul de 4433 de alegători înscriși la urne.
La scurt timp după alegeri, Agenția Națională de Integritate aruncă bomba și înfundă și mai tare cariera politică a lui Nicolae Constantin, anunțând că acesta a fost incompatibil, deținând simultan și funcția de viceprimar și cea de administrator al unei societăți comerciale. Protagonistul nostru nu a contestat niciodată decizia, astfel că timp de trei ani nu a putut ocupa o funcție publică.
De salvat, l-a salvat tot prietenul său Valentin Vrabie, care i-a oferit o funcție contractuală, aceea de director al DGPP Medgidia. Și această prietenie s-a spulberat rapid. Se pare că primarul din Medgidia a înțeles repede că din fotbalist e greu să faci director de instituție, astfel că a renunțat la serviciile lui Costică și implicit la prietenia cu acesta.
Avem, așadar, toate ingredientele unei numiri greu de înțeles. La ce-ar putea să-l ajute Costică pe Mihai Lupu? Pentru că n-am găsit niciun răspuns logic, am întrebat chiar reprezentanții CJC cum s-a ajuns la această numire.
”Toți consilierii mei personali au fost numiți în baza unei vaste experiențe și specializări pe care aceștia o au în domeniul în care activează. Noul meu consilier, Nicolae Constantin, are o bogată experiență în administrația publică locală, de peste 10 ani și îmi pun mari speranțe într-o colaborare de succes pentru dezvoltarea durabilă a județului Constanța. Domnia sa cunoaște foarte bine problemele locuitorilor din mediul rural, și asta datorită faptului că a deținut funcția de viceprimar al localității Băneasa, dar și cea de director al Direcției de Gestionare a Domeniului Public și Privat din cadrul Primariei Municipiului Medgidia.
În prezent, domnia sa a preluat o parte din atribuțiile domnului Victor Manea și se va ocupa de coordonarea instituțiilor subordonate Consiliului Județean Constanța, inclusiv colaborarea cu administrațiile publice locale din județ.”
Recapitulăm, trei ani viceprimar, exclus din partid de PNL Constanța, dat afară din funcție de prefectul Ion Constantin, declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, angajat pe prietenie de Valentin Vrabie, dat afară din funcția respectivă pe motiv de incompetență. Dacă așezi în oglindă răspunsul președintelui CJ cu “vasta” experiență a lui Costică, nici nu știi ce să faci, să plângi sau să râzi.
Un lucru este clar: nimic nu îl recomandă pe Nicolae Constantin pentru această funcție, nici măcar vocea și talentul, ca să cităm din BD.
Și-atunci, de ce l-a angajat Mihai Lupu și de ce a riscat inclusiv penibilul?
În primul rând pentru a trage un semnal că el este stăpânul, că face ce vrea și că nimeni din partid nu contează atunci când el vrea ceva.
În al doilea rând, Lupu știe că Vrabie este singurul competitor serios la funcția de președinte al Consiliului județean în anul 2024. Mai știe și că primarul din Medgidia stă prost cu nervii, că nu poate să producă excluderea sau marginalizarea sa fără motiv, și îi întinde ditamai capcana ca să iasă în decor. Până acum, Valentin Vrabie și-a ținut nervii în frâu, chiar dacă știm din surse sigure că numirea lui Constantin l-a nemulțumit profund. Întrebarea este cât îl vor ține nervii și cât de departe este dispus Mihai Lupu să meargă pentru a-și securiza al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean în raport cu cei mai importanți aspiranți din partid? Ceva ne spune că nu va trece mult timp și ne vom lămuri.