De ce acoperă Stere Hira de la RAEDPP furturile grupării Mazăre?

Știm, din surse sigure, că Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public și Privat a fost ținta celui mai mare jaf organizat de gruparea Mazăre, în perioada 2000 – 2015. Nici nu e de mirare, având în vedere că această regie controla toate spațiile comerciale, piețe, clădiri, apartamente, aflate în proprietatea municipalității. 

De altfel, DNA a demarat un dosar penal, legat de vânzarea ilegală a peste 100 de imobile, dosar pe care l-a clasat în cele din urmă. În anii trecuți, am scris despre felul în care, de exemplu, un spațiu comercial de pe strada Cuza Vodă a fost vândut la un preț mărunt către amanta lui Alexandru Mazăre, așadar știm cam ce se întâmpla la această regie. 

Tocmai de aceea, odată cu venirea ”liberalului” Stere Hira la conducerea regiei, am sperat că adevărul va ieși în sfârșit la iveală și că vom avea acces la jaful care a avut loc, urmând să aflăm detalii incendiare. Timpul a trecut, Stere Hira nu a dat semne că ne va arăta ce s-a petrecut acolo, așa că am cerut detalii despre modul în care au fost înstrăinate imobilele Primăriei. Am primit un răspuns jenant, care ne face să credem că domnul Hira, un asociat în afaceri cu marii asfaltatori ai Dobrogei, beneficiari de multe contracte cu Mazăre și ai lui, nu va fi omul care să ne arate transparent unde s-au dus proprietățile orașului și care a fost prețul vânzării acestora. 

Să punem cap la cap întrebările noastre și răspunsul primit la fiecare dintre ele. 

1) Lista imobilelor (terenuri, clădiri, spații comerciale, piețe) aflate în administrarea RAEDPP care au fost retrocedate în perioada 2000 – 2020, inclusiv numele celor care au intrat în posesia acestora. 

Răspuns: În perioada respectivă au fost retrocedate / transferate 767 imobile locuințe și 28 de terenuri

2) Lista imobilelor (terenuri, clădiri, spații comerciale, piețe) aflate în administrarea RAEDPP notificate în vederea retrocedării, inclusiv numele notificatorilor

Răspuns: RAEDPP nu deține informații complete și actualizate ale acestor imobile.

3) Lista imobilelor (terenuri, clădiri, spații comerciale, piețe) vândute de RAEDPP în perioada 2000 – 2020, inclusiv numele cumpărătorilor și prețul de vânzare

Răspuns: În perioada respectivă au fost vândute:

276 de imobile cu destinația de locuință, spații comerciale și teren în baza legii 112/1995

62 de locuințe în baza legii 85/1992

în perioada 2000 – 2012 au fost vândute 368 locuințe ANL

4) Lista imobilelor (terenuri, clădiri, spații comerciale, piețe) aflate în administrarea RAEDPP 

Răspuns: RAEDPP nu deține informații actualizate

5) Lista imobilelor (terenuri, clădiri, spații comerciale, piețe) aflate în administrarea RAEDPP și care au fost solicitate spre vânzare

Răspuns: 30 de cereri pentru locuințe ANL și 18 cereri cu altă destinație decât aceea de locuință

Ce am înțeles din acest răspuns? Că peste 1000 de proprietăți ale municipiului Constanța au fost înstrăinate în perioada 2000 – 2020, dar că domnii de la RAEDPP nu sunt dispuși să ne spună cine sunt cumpărătorii și care sunt sumele încasate în urma vânzării. Și am mai înțeles că RAEDPP nu are o listă completă a imobilelor pe care le deține. Sau poate are, dar nu dorește să dea informații pentru că se pregătește să vândă ce a mai rămas? 

Unde este transparența cu care s-au lăudat liberalii din echipa lui Vergil Chițac? Nu este. Se pare că totul a fost o mare minciună electorală. 

Am mai spune că în urma unui asemenea răspuns, în orice instituție din lume directorul ar fi trebuit să-și prezinte demisia de onoare la prima oră a dimineții. Dar, care onoare la Stere Hira? 

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE