De ce trebuie să porți cravată atunci când te vizitează un Ambasador?

Sunt anumite situații în viață când trebuie să fim atenți cum ne îmbăcăm, pentru că hainele noastre reprezintă “comunicare” în cel mai simplu și direct mod posibil.

După cum am fost informați prin intermediul paginii de socializare a Primăriei Constanța, reprezentanții administrației locale au primit azi vizita Excelenței-Sale doamna Kathleen A. Kavalec, Ambasador Extraordinar și plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în România.

Evident, postarea Primăriei este însoțită de mai multe fotografii, din care putem observa că aproape toți reprezentanții administrației noastre au purtat costum și cravată, așa cum nu prea obișnuiesc.

Singurul mai puțin formal, în blugi și fără cravată, este Alin Vintilă, adică tocmai consilierul cu atribuții de comunicare al primarului Vergil Chițac.

De ce trebuie să porți cravată când primești un abasador?

Ambasadorii în general, cu precădere cei americani, reprezintă guvernul SUA în locul președintelui. Cu alte cuvinte este necesar să te prezinți în fața ambasadorului așa cum ai face-o în fața unui șef de stat, nu a unui simplu funcționar guvernamental.

La modul mai larg, ambasadorii sunt și diplomați, situație care definște în esență statul acestora într-o țară străină. Din această ultimă perspectivă, cea diplomatică, ambasadorii reprezintă interesele statului care-i trimite în misiune externă, în timp ce țara pe teritoriul căreia lucrează devine stat gazdă.

Cravată albă sau cravată neagră?

Ținuta formală este purtată în mod obișnuit la spectacole de seară: operă, teatru, balurilor, la dineuri oficiale și întâlniri de afaceri.

Cravata neagră, în general, nu este purtată în timpul zilei, cu excepția cravatelor de uniformă. Sunt de preferat cele colorate, eventual într-o singură nuanță, asortată și discretă în același timp.

Totodată, cravata albă necesită o formalitate suplimentară, și se poartă doar cu haină sau jachetă tăiată sub talie la partea din față.

Aceste reguli n-au fost inventate de noi. Am citat, aproape exact, din “Protocolul pentru diplomatul modern” realizat de Centrul de informare pentru misiunile diplomatice externe al Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.

Directorul fără cravată

În aceste împrejurări ar fi poate necesar să-i explice cineva domnului director Alin Vintilă cum trebuie să se prezinte în astfel de împrejurări.

Oamenii din administrația publică reprezintă Constanța și interesele acestui oraș, situație în care ar trebui să se ridice la înălțimea responsabilităților delegate. Domnul Alin Vintilă este omul care, cel puțin teoretic, s-a ocupat în trecut de imaginea primarului Constanței, Vergil Chițac.

După ce problemele de imagine au fost rezolvate, Alin Vintilă a fost numit șef al Direcției Logistică și Achiziții, poziție pe care se află și în prezent. 

Este de remarcat că până și Doru Iordache, consilier al primarului, și-a făcut apariția în costum și cu cravată, deși nu ne-a obișnuit cu asemenea maniere.

Cine este noul ambasador?

Doamna Kathleen A. Kavalec a fost numită în funcția de ambasador pentru România pe 20 decembrie 2022, odată cu depunerea jurământului. 

Anterior, în perioada 2019-2022, doamna ambasador Kavalec a condus Misiunea OSCE în Bosnia şi Herţegovina. Înainte, a ocupat funcţia de Adjunct al Asistentului Secretarului de Stat în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia (EUR) al Departamentului de Stat, Director pentru Rusia, Delegat permanent adjunct şi Adjunct al Şefului Misiunii Diplomatice a SUA la UNESCO, în Paris, Coordonator adjunct pentru asistenţă SUA pentru Europa, Eurasia şi Asia Centrală şi Director pentru prevenirea conflictelor în cadrul Biroului coordonatorului pentru reconstrucţie şi stabilizare.

Doamna ambasador Kavalec a obţinut o diplomă de licenţă în ştiinţe politice de la University of California şi un masterat în diplomaţie de la Georgetown University. Printre limbile străine pe care le vorbeşte se numără româna, franceza, spaniola, portugheza şi rusa. Este căsătorită şi are trei copii.

Scopul vizitei la Constanța?

”Este un moment istoric al relației bilaterale”, a apreciat ambasadorul SUA, iar în acest context regiunea extinsă a Mării Negre va rămâne și pe mai departe o regiune în care cooperarea româno-americană se poate exprima plenar, putând reduce influențele maligne ce pot destabiliza în continuare regiunea.

Doamna Kathleen A. Kavalec a exprimat și transmis recunoștința sa pentru căldura și sprijinul acordat de populația orașului și de către municipalitate refugiaților ucraineni sosiți în Constanța, subliniind totodată și oportunitățile pe care actuala situație geopolitică le poate genera pe plan local, inclusiv pentru dezvoltarea capacităților portuare și de infrastructură din regiune.”

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE