De la unul dintre cele mai mari porturi europene, la pol de business: Cum poate deveni Constanța un centru economic de referință

Spațiile de birouri evoluează constant, integrând noi tehnologii, adaptându-se la cerințele actuale ale angajaților și la modul lor de lucru, astfel că devin tot mai flexibile și eficiente. Dezvoltate în marile orașe din țară, acestea au devenit adevărate motoare economice, contribuind la propulsarea orașelor pe harta atractivității investiționale. Un impact important la Iași, Timișoara și Cluj-Napoca au avut spațiile office – United Business Center și Palas Campus – dezvoltate de compania Iulius.

Iulius Town Timișoara Office

Constanța e asociată cel mai des cu portul, cu litoralul și cu vacanțele din lunile de vară. Orașul are însă nevoie să trăiască în fiecare zi din an și să aibă o dinamică economică prin care atrage business-uri internaționale și asigură un mediu optim pentru locuitori. De aici începe discuția despre nevoia de clădiri office clasa A.

Existența unor spații de birouri moderne poate atrage investiții străine, poate crea noi locuri de muncă și poate contribui la creșterea nivelului de trai în oraș. De asemenea, poate stimula dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor locale. Pe scurt: îmbunătățirea calității vieții locuitorilor.

Impactul unui hub office

Compania IULIUS, dezvoltator și operator specializat în ample proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, a dezvoltat și importante poluri de business, prin rețeaua sa United Business Center, în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. Acum, dezvoltatorul propune și pentru Constanța un proiect de regenerare urbană pentru o zonă de 38 de hectare, deținută de Oil Terminal și care este inactivă de peste 10 ani.

Iulius Town Timișoara

Investiția în acest proiect este estimată la peste 800 de milioane de euro și vizează transformarea zonei industriale într-un hub urban cu funcții mixte. Această transformare cuprinde și crearea de spații office clasa A, care să atragă mari companii naționale și internaționale, ce vor contribui la dezvoltarea economică a orașului.

De obicei, orașele universitare reprezintă un pol de atracție pentru companiile multinaționale, în special cele din domeniul IT, outsourcing și cercetare – dezvoltare, datorită forței de muncă tinere și calificate. Pentru a atrage aceste companii și a stimula economia locală, este esențială și existența unor spații de birouri moderne, care să ofere condiții de lucru la standarde internaționale. IULIUS a înțeles această nevoie a pieței și a companiilor și a dezvoltat proiecte de birouri clasa A în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, care au atras numeroase companii multinaționale. Printre acestea se numără Amazon, Accenture, AMD, Endava, Cognizant Softvision, Microsoft, Delphi, IBM, Ness,și multe altele. Acum planul s-a extins și la Constanța unde compania a identificat un important potențial și pe acest segment.

Ce este o clădire de birouri clasa A și de ce astfel de spații sunt esențiale?

Clădirile de birouri clasa A sunt definite de o serie de caracteristici cheie, care răspund cerințelor companiilor, dar și angajaților care lucrează acolo. În primul rând, este vorba de locație. Una centrală, cu acces facil la transportul public și la principalele puncte de interes din oraș. Apoi, focusul este pe o arhitectură modernă și design funcțional, care se traduce în spații de lucru flexibile și eficiente.

Nu doar metal, sticlă și beton, nu? Ei bine, spațiile office cu certificare verde înseamnă și tehnologie de ultimă generație, inclusiv sisteme de climatizare și ventilație performante, eficiente energetic și cu focus pe sustenabilitate. Totodată, o astfel de clădire are facilități și servicii integrate, precum restaurante, cafenele, săli de conferințe, spații de relaxare pentru angajați, dușuri pentru cei care vin la birou cu bicicleta și parcări.

Pe scurt, „clasa A” nu e doar o clasificare. În realitate se traduce în: spațiul de lucru modern, confortabil pentru angajați, eficient pentru companii și cu un mix puternic de sustenabilitate, tehnologie și design.

Constanța e lipsită de un astfel de proiect esențial pentru atragerea și retenția tinerelor talente, dar și pentru consolidarea prezenței companiilor naționale și internaționale puternice care pot stimula economia orașului. Un astfel de proiect ar contribui la creșterea productivității și gradului de mulțumire al angajaților, dinamizând economia orașului și transformându-l într-o destinație atractivă pentru mediul de afaceri, dar contribuie și la retenția în oraș a tinerilor care au mai multe oportunități de a-și face o carieră.

Palas Campus din Iași, cea mai mare clădire de birouri din țară

Propunerea IULIUS pentru Constanța are deja o fundație solidă pentru că compania a mai dezvoltat astfel de proiecte și anume rețeaua de clădiri office United Business Center din Iași, Timișoara sau Cluj-Napoca, dar și cea mai mare clădire de birouri din țară – Palas Campus Iași. În aceste orașe, și în mod particular în Iași, aceste clădiri au contribuit la dezvoltarea unor puternice poluri de business. Numărul lor a ajuns la 15, toate sunt certificate LEED și găzduiesc peste 140 de sedii de birouri, unde lucrează aproape 30.000 de angajați.  

Palas Campus Iași

Evoluția asta nu s-a întâmplat peste noapte. IULIUS a pornit cu primul mall din afara Capitalei, la Iași, inaugurat în anul 2000. În același oraș, 23 de ani mai târziu, compania a inaugurat Palas Campus, cea mai mare clădire de birouri din țară cu o suprafață închiriabilă de 60.000 mp, unde lucrează 5.000 de angajați , la 13 companii, unele dintre ele de talie mondială.

Palas Campus este compus din 6 corpuri cu înălțimea maximă de șase etaje, ce sunt conectate la parter și la primele 3 etaje, în timp ce la etajul 4 sunt amenajate terase verzi. Investiția pentru acest proiect a fost de peste 120 de milioane de euro.

Palas Campus Iași

La nivel național, portofoliul IULIUS cuprinde peste 242.000 mp pentru spații office, iar gradul de închiriere se apropie de 100%. De exemplu, în 2024, la Cluj-Napoca într-una dintre clădirile United Business Center o companie din domeniul IT a închiriat un spațiu de 8.500 mp. A fost cel mai mare contract de închiriere din afara Bucureștiului. Cât despre Iulius Town Timișoara, tot în 2024 a fost remarcată o schimbare: au venit cereri de închiriere din sectorul medical și din alte industrii decât IT.

Asta arată că o clădire office nu înseamnă doar IT, ci înseamnă un spațiu care găzduiește companii diverse și are impact pozitiv în economica locală. Unul dintre factorii cheie este crearea de sinergii între spațiile de birouri și celelalte componente ale proiectelor de tip mixed-use.

Propunerea pentru Constanța este una dintre cele mai ambițioase pentru IULIUS și pentru România. 38 de hectare de teren neutilizat, contaminat, pot deveni un real centru economic, social și cultural în Constanța. Dezvoltarea de spații de birouri sustenabile, inovatoare și adaptate nevoilor business-urilor moderne înseamnă racordarea orașului la noua dinamică economică. Și, totodată, înseamnă ca orașul să trăiască în fiecare zi, nu doar în sezonul estival.

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE