Aceasta fiind situația și având în vedere că țara noastră nu dispune de sisteme adecvate pentru contracararea dronelor Shahed-136, cu excepția elicopterelor Puma Socat, s-a apelat la aliații din NATO.
Astfel, conform datelor de ultim moment, la granițele României urmează să fie instalat un sistem anti-dronă performant. Proiectul este unul secret, situație în care reprezetații MApN n-au furnizat pentru moment prea multe detalii tehnice.
Știm însă că acest complex de apărare are în componență radare, analizoare de radiofrecvență, senzori acustici și optici, fiind astfel capabil să detecteze de la mare distanță dronele aflate în zbor, înainte ca acestea să pătrundă în spațiul nostru aerian.
Odată ce drona sau dronele au fost detectate, sistemul intră în stare de alertă și contracarare, folosind bruiaj pentru sistemele de navigație GPS și GLONASS și microunde de mare putere (HPM) care generează un impuls electromagnetic (EMP) pentru a distruge toată electronica din dotarea dronei.
Totodată, pentru anihilarea unor drone ostile s-ar mai putea utiliza un sistem laser de mare putere, însă această ultimă opțiune este puțin probabil să ajungă în România în actuala etapă.
Dacă noul complex își va dovedi eficiența, urmează ca România să-l și achiziționeze, printr-un contract între guverne (government to government / G2G).
Instalarea acestui sistem la granițele României, în județul Tulcea, va face ineficiente asalturile dronelor rusești asupra porturilor ucrainene, și în același timp va proteja teritoriul NATO.