Cum au reușit autoritățile să-l scoată din jocul puterii pe Constantin Nicolescu, baronul Argeșului? Istoria și resursele nebănuite din spatele rețelei “Niki”.
De la coadă la cap, Marți, 11 februarie 2014 printr-o sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Constantin Nicolescu a fost obligat să demisioneze din funcția de președinte al Consiliului Județean Argeș. În momentul pronunțării sentinței, Nicolescu se afla deja în concediu pe caz de boală aflându-se sub tratament la Târgu Mureș.
Greva din 2010 de la Mioveni, prima mișcare fatală a rețelei “Niki”
Necazurile lui Nicolescu au început în Noiembrie 2010. Atunci, Agenția Națională de Integritate (ANI) a inițiat mai multe anchete asupra unor contracte acordate de Consiliul Județean Argeș unor firme ce aparțin familiei sale. După două luni de zile, evenimentele se precipită, Nicolescu fiind reținut de DNA pentru corupție și luare de mită. După încă o lună, în Martie 2011, Agenția de Integritate anunța că Nicolescu se face vinovat de conflict de interese.
Scurt pe doi, în doar patru luni, unul dintre cei mai grei baroni locali ai PSD a fost transformat din vânător în “ținta hăituită”.
Merită subliniat faptul că, situația juridică a lui Nicolescu s-a înrăutățit după deschiderea oficială a conflictului de muncă de la Dacia Mioveni.
Sindicaliștii uzinei de automobile deciseseră pe 8 Febraurie 2010 să inițieze negocieri cu Renault pentru o majorare salarială cu 20%, amenințând cu proteste. Acțiunea a produs mare deranj atât guvernului (aflat în plină criză) cât și francezilor, care încercau disperați să crească nivelul de productivitate al fabricii din România.
Din perspectivă electorală, acțiunea sindicatului de la Dacia pica ca o mănușă opoziției PSD-iste, care se tot străduia să explice că nu criza financiară mondială a adus România într-o situație economică complicată, ci incompetența guvernelor conduse de Emil Boc.
Biografia baronului politic Constantin Nicolescu
Nicolescu este născut la data de 1 Septembrie 1945 în Comuna Mihăieși din județul Argeș. A absolvit în 1973 Institutul Politehnic București – Institutul de învățământ tehnic Pitești – specializarea Întreținere și Reparații Auto.
În perioada 1974-1978 urmează cursurile Academiei de Studii Economice din București, Facultatea de Comerț, specializarea Relații Economice Internaționale. Ulterior, în perioada ’78-1986 a urmat mai multe cursuri post-universitare în domeniul vânzărilor și managementului internațional.
În plin comunism puțini aveau parte de asemenea pregătire, deoarece la nivelul propagandei de partid se acredita idea “capitalismului în putrefacția”.
Modul în care Nicolescu a îmbinat pregătirea sa cu implicarea în producție este totuși surprinzător. Practic, Nicolescu a fost încadrat în muncă la frageda vârstă de 17 ani. În perioada 1962-1967 a lucrat ca frezor-sculer la Fabrica de Scule Râșnov și Uzina Mecanică Muscel, ambele fiind unități productive cu profil militar.
După terminarea Politehnicii a fost încadrat pe postul de tehnolog la serviciul tehnic al Uzinei de Automobile Dacia Pitești. În câteva luni devine reprezentantul Dacia pentru exporturile în America Latină, funcție păstrată timp de 11 ani.
Din ’85 este numit șef de filială la Grupul Unităților de Service al Uzinelor Dacia și ulterior director comercial coordonator al comerțului exterior în cadrul centralei Dacia Pitești.
După schimbarea de regim din 1989, Nicolescu devine director, manager și director general al grupului IATSA SA – Pitești. Sub guvernul Văcăroiu este numit, în 1995, Prefect al județului Argeș fiind schimbat după alegerile generale din Decembrie 1996. Rămâne în continuare membru PDSR, iar în 2000 devine senator și uns direct Președinte al primei Comisii pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informații Externe.
Alături de Nicolescu, din Comisia SIE mai făceau parte senatorul PRM – Paștiu Ioan, deputatul PSD – Ristea Priboi, deputatul PNL – Drăgănescu Ovidiu și deputatul PD – Sorin Frunzăverde.
Legăturile lui Nicolescu cu Securitatea
La momentul numirii sale în funcția de Președinte al Comisiei SIE, unul dintre frații lui Nicolescu era ofițer activ, tocmai în cadrul acestui serviciu. Este vorba de ofițerul Petre Mihai Nicolescu, devenit ofițer SIE după ce activase în fosta Securitate pe funcția de adjunct al șefului Secției Filaj din Argeș.
În acest context, ziaristul Cristescu Radu Constantin amintește în cartea “Serviciile secrete din România și scandalurile de corupție” despre relațiile de prietenie dintre Petre Nicolescu și colonelul Gheorghe Diță – fostul șef al inspectoratului de Securitate Argeș.
Aceste legături nici nu sunt greu de intuit, având în vedere că Nicolescu terminase nu una, ci două facultăți, se ocupa de comerțul exterior al fabricii Dacia iar fratele său lucra pentru Securitatea Argeș ca adjunct la secția însărcinată cu urmăririle. Și probabil că, tocmai aceste relații extraordinare l-au calificat în prima fază pentru funcția de Prefect de Argeș și mai apoi de Președinte al Comisiei de Supraveghere a SIE, alături de alți colegi, tot ofițeri de informații precum Ristea Priboi.
Lansarea în afaceri după 1989
După 1989, Constantin Nicolescu revine director la IATSA SA Pitești, iar în 1998 cumpără de la Fondul Proprietății de Stat (FPS) pachetul majoritar de acțiuni al acestei societăți. Astfel, Nicolescu devine proprietarul a 85 de service-uri de reparații și întreținere auto, unități ce deserveau în toată țara automobilele marca Dacia.
În scurt timp compania IATSA devine partener oficial al fabricii Dacia, alături de care se asociază în 13 societăți mixte. Ajunge simultan acționar și administrator la Oltenia Leasing Trust SA din Craiova și cenzor la firma de asigurări CECCAR – ROMAS.
Încă de la începutul anilor ’90, familia Nicolescu dezvoltă relații cu italianul Enrico Perini – acționar principal al grupului ROMSTAL. În anul 1995 Perini devine ginerele lui Nicolescu, prin căsătoria cu fiica baronului PSD, Mădălina.
În anul 2011, după ce corăbiile lui Constantin Nicolescu începuseră să se scufunde, Perini a divorțat de Mădălina evitând astfel ca situația complicată a socrului să-i dăuneze în afaceri.
Nici fratele baronului PSD n-a stat departe de mediul privat. Colonel SIE, Petre Nicolescu a fost suspectat de faptul că, print-un raport de specialitate a îmbunătățit în ochii guvernului imaginea companiei Cross Lander USA Inc. înscrisă la privatizarea ARO Câmpulung. Nu se cunosc date din raportul cu pricina, dar consecințele privatizării sunt de notorietate. După ce pe 26 Septembrie 2003 investitorul strategic a achiziționat ARO Câmpulung, societatea a fost vândută bucată cu bucată la fier vechi. În anul 2006, Cross Lander USA Inc. din Miami, Florida s-a dizolvat.
Rețeta debarcării lui Nicolescu
În seara zilei de 26 Ianuarie 2011, Constantin Nicolescu a fost reținut de procurorii DNA fiind acuzat de corupție și luare de mită.
Conform anchetatorilor, Nicolescu ar fi accesat în 2006 fonduri PHARE pentru reabilitarea a patru școli prin utilizarea unei documentații false, primind și 60.000 de lei sub formă de mită de la una dintre firmele de construcții implicate în proiect. Pe 27 Ianuarie, la scurt timp după ce Tribunalul Argeș a decis ca Nicolescu să fie reținut în arest preventiv pentru 29 de zile, acuzatul a suferit o criză de lipotimie fiind trimis cu ambulanța direct la Spitalul Județean Pitești. Alături de acesta, tot din cauza unor problem de sănătate a ajuns la spital și soția sa, Viorica Nicolescu.
După 24 de ore petrecute în spital, Nicolescu a fost transferat de medici la spitalul de urgență Floreasca din capitală iar pe 30 Ianuarie 2011 aceștia au decis să-l opereze pe cord deschis.
Cazul a beneficiat de o amplă mediatizare iar instanța a decis pe 2 Februarie 2011 ca Nicolescu să fie cercetat și în stare de libertate.
Procesul a durat 2 ani de zile iar în primă fază, pe data de 28 Mai 2013, Tribunalul București l-a condamnat pe Nicolescu la la un an de închisoare cu suspendare. După aproape 3 ani Curtea de Apel București l-a condamnat, Luni 11 Noiembrie 2013, la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul privind contractarea de fonduri PHARE.
Acest dosar nu l-a vizat doar pe Nicolescu, alături de “baronul” PSD primind condamnări și Gheorghe Nicuţ – fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Ştefan Ion – primar al comunei Budeasa, Andrei Călin Ioan – primar al municipiului Câmpulung, Florian Despan – director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş, Popa Ioan – primar al comunei Stâlpeni, Nicolae Ion – reprezentant al societății Zeus SA din Piteşti, Dumitrache Gheorghe – diriginte de şantier, Mircea Tudor – diriginte de şantier, Grigore Dobre – asociat şi administrator la Zeus SA -Piteşti.
Dosarul ZEUS
Societatea ZEUS SA, implicată în acest imens scandal este unul dintre cei mai mari contribuabili ai județului Argeș. Înființată în anul 1994 sub denumirea ZEUS SRL această firmă se află în prezent pe primul loc în județ în domeniul construcțiilor de clădiri, cu încasări anuale de 12.829.281 Euro.
La nivelul anului 2012 societatea ZEUS era deținută de persoanele fizice Dobre Grigore, Vînătoru Aurel, Pătrașcu Octavian Silviu, Androne Petre și Stroe Eugen. Greu de zis dacă această societate a ajuns unde a ajuns datorită unui bun management sau parcursul economic i-a fost influențat de relațiile politice la nivel înalt.
Rețeaua “Niki” revine în Aprilie
În luna Aprilie, completul Înaltei Curți de Casație și Justiție va judeca primul termen al recursului înaintat de avocații inculpaților. Între timp, Nicolescu a fost forțat să demisioneze din funcția de președinte al Consiliului Județean Argeș afirmând că “viața merge mai departe.” Probabil baronul are dreptate.