Dezvăluire senzaţională în „Scandalul Pavilionul”

Fostul director al Autorităţii Navale Române, Andrian Mihei, a declarat, citat de Jurnalul Naţional, în ediţia sa din 5 iulie a.c., că anunţul în urma căruia s-a ajuns la semnarea contractului prin care statul român a cedat Pavilionul Maritim Românesc unui off-shore cipriot pentru o perioadă de 30 de ani, a fost publicat la presiunea fostului secretar de stat de la Transporturi, Valentin Preda.

Mihei a explicat că la baza acestei afaceri, care păgubeşte statul român cu sume potenţiale de ordinul milioanelor de euro, a stat o pseudolicitaţie organizată în luna august 2012, fără caiet de sarcini şi fără acordul Consiliului de Conducere al ANR, doar în baza unui anunţ, prin care, chipurile, se căuta un intermediar pentru prestarea serviciilor de înscrierea a navelor străine sub pavilion românesc.

Anunţul a fost publicat de directorul ANR de la acea vreme, liberalul Constantin Matei, însă – potrivit declaraţiei lui Mihei – acesta ar fi făcut-o la presiunea fostului secretar de stat de la Ministerul Transporturilor, constănţeanul Valentin Preda.

Ulterior publicării anunţului, Matei s-ar fi îmbolnăvit subit, pentru a nu fi nevoit să semneze minunea de contract. Alţi directori din ANR s-ar fi dat şi ei loviţi, potrivit declaraţiei lui Mihei. În cele din urmă, pe 12 septembrie 2012, la conducerea Autorităţii a fost numit Eugen Oltenau.

Chiar în zua numirii, acesta a semnat contractul cu off-shore-ul cipriot Ilvana Holding Ltd, controlat de alte companii germane, apropiate cancelarului Angela Merkel – după cum afirmă Mihei, citat de Jurnalul Naţional.

Şi tot în aceeaşi zi istorică de 12 septembrie 2012, contractul a fost secretizat.

După îndeplinirea misiunii, Olteanu a fost înlocuit la conducerea ANR cu Andrian Mihei. Acesta a luat cunoştinţă de existenţa contractului dintr-o comunicare a companiei off-shore Ilvana Holding Ltd, care solicita un mandat pentru patru cetăţeni germani, de a semna şi ştampila în numele Autorităţii Navale Române contracte de înmatriculare a unor nave sub pavilion românesc.

Ulterior, Mihei a obţinut contractul şi a aflat, din cuprinsul acestuia, că statul român urma să încaseze doar câte 1.000 de euro pentru fiecare navă care cumpăra dreptul de arborare a pavilionului românesc, de la nemţi, pentru preţuri care variază, în piaţă, între 6.000 şi 40.000 de euro, în funcţie de tonaj, clasificare, navlu etc.

Acelaşi Mihei a depus, în numele ANR, o plângere penală împotriva persoanelor implicate în încheierea contractului, însă procurorul de caz Andrei Bodeanu, de la Structura Teritorială Constanţa a DNA, a dispus neînceperea urmăririi penale împotriva acestora.

Ulterior, Mihei a fost demis, intempestiv, de la conducerea ANR, deoarece era un personaj care deranja, în scandalul pavilionului, dar şi în celălalt mare scandal din Portul Constanţa, respectiv acostarea navei Flaminia.

Succesorul lui Mihei la conducerea ANR a atacat rezoluţia de NUP la procurorul ierarhic superior, Sorin Constantinescu, însă nu a cerut, încă, în instanţa civilă, constatarea nulităţii contractului cu Ilvona.

Cedarea Pavilionului Maritim Românesc în beneficiul unei companii cipriote reprezintă, la limită, o cedare a suveranităţii statului român. Şi iată cum ajungem la principala problemă de pe agenda europeană din ultimii cinci ani: cedarea suveranităţii.

Valentin Preda a fost şi el demis din funcţia de secretar de stat la Transporturi, după ce a fost reţinut de procurorii DNA Bucureşti, în februarie 2013, sub acuzaţia de deţinere de documente secrete, fără drept.

Preda primise de la un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul DNA o sacoşă în care se afla o cameră de luat vederi, în memoria căreia s-ar fi aflat documente secrete.

Reamintim că Preda a fost numit în fotoliul numărul 2 de la Transporturi în luna mai 2012, la recomandarea primarului Constanţei, Radu Mazăre.

De altfel, în CV-ul fostului secretar de stat figurează, la activitatea profesională, şi o perioadă pe care a petrecut-o ca angajat al Primăriei Constanţa, în calitate de consilier personal al primarului.

spot_img
Adrian Cârlescu
Adrian Cârlescu
Absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000), Adrian Cârlescu activează în presa locală, constănţeană, încă din anul 1998, după cum urmează: reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator și președinte la Dezvăluiri.Ro, fondator și proprietar al publicației "Ordinea.Ro" din septembrie 2015 . Este autor al lucrărilor: „Columbia – spectacolul morţii, Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, carte-document, 2014 și „O istorie a oraşului Cernavodă” alături de Dr. Sorin Marcel Colesniuc, 2015.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE