În era unei urbanizări accelerate și a schimbărilor continue în peisajul construit, conceptul de dezvoltare centrată pe oameni capătă o importanță tot mai mare. Organizația Mondială a Sănătății preconizează că, până în anul 2050, 70% din populația globală va locui în orașe, iar pe măsură ce urbanizarea continuă, valorificarea la potențialul maxim a teritoriului de care se dispune devine o prioritate și, în același timp, o provocare atât pentru administrații, cât și pentru investitori. Din această perspectivă, proiectele mixed-use de reconversie și regenerare urbană au prins avânt în ultimii ani și trendurile arată că vor continua să domine piața real estate prin impactul și beneficiile pe care le pot genera.
În România, Grupul Iulius se situează ca promotor al acestui tip de proiecte, fiind cei care au realizat și poziționat ca atare primul ansamblu cu efect de regenerare urbană – Palas Iași – inaugurat în 2012. A fost proiectul care a adus în prim-plan viziunea sa inovatoare și angajamentul față de comunitate. De la Iași la Timișoara, de la Cluj la Suceava, proiectele Iulius au devenit repere ale unei dezvoltări sustenabile, orientate spre nevoile locuitorilor și ale orașului. Într-un demers continuu de a modela și îmbunătăți orașele României, Iulius se extinde acum și într-un nou punct de reper: orașul Constanța, unde se pregătește să dezvolte cel mai mare proiect de regenerare urbană, adaptându-se identității și specificului acestui important oraș de la malul mării.
Despre acest subiect a discutat și Raluca Munteanu, Director de Dezvoltare Iulius, în cadrul podcastului Urban Talks – Cum construim un oraș fericit (îl puteți găsi AICI). Urban Talks reprezintă o serie de conversații despre viitorul orașelor din România, un proiect al UrbanizeHub, asociație a cărei activitate este axată pe misiunea regenerării urbane. Contextul ne-a oferit o perspectivă asupra viziunii ce stă la baza modului în care construiește Iulius, companie care setează mari așteptări privind beneficiile proiectului în pregătire pentru Constanța. Au anunțat o investiție de circa 800 milioane de euro în transformarea într-un proiect mixt a unui teren de 38 de hectare, poluat și rămas neutilizat, al OilTerminal.

Întrebată în cadrul podcastului despre ce înseamnă proiectele mixte pentru orașele în care Iulius construiește și despre modul în care compania le realizează, Raluca Munteanu a spus: „Proiectele mixte unesc mai multe funcțiuni: retail, office, parcuri, centre de conferință, hoteluri, dar ce credem noi că ne diferențiază față de alți dezvoltatori este că, atunci când gândim un proiect mixt, pornim de la identitatea fiecărui oraș în parte, pentru că toate sunt diferite. Nu replicăm o rețetă dintr-un oraș în altul. Toată lumea vorbește despre proiecte mixte în ziua de astăzi, dar ce credem noi că am învățat să facem în ultimii 10 ani este să le adaptăm pe identitatea și nevoile orașului, dar și a sitului și particularităților acestuia”.

Grupul Iulius își abordează proiectele în funcție de specificul fiecărui oraș, ceea ce arată o preocupare pentru implicarea în comunitate și pentru construirea pe nevoile identificate și pe așteptările venite dinspre oamenii care vor trăi, lucra, vizita aceste spații. Acest angajament se reflectă și în principiul de bază al grupului, acela de a crea nu doar clădiri, ci și legături durabile cu locuitorii orașelor. „Noi nu suntem un dezvoltator speculativ, nu suntem un dezvoltator care construiește ca să vândă a doua zi, construim ca să deținem și acest lucru se vede în calitatea proiectelor noastre și în faptul că, până la momentul de față, nu avem niciun proiect neterminat. Cu alte cuvinte, livrăm ce promitem, ne plac randările care devin realitate”, declară Directorul de Dezvoltare Iulius.

Toate acestea sunt necesare pentru a realiza un obiectiv principal al dezvoltării, acela ca la final să fie inaugurat un proiect pe care orașul și locuitorii să-l asimileze, să-l susțină și să îl experimenteze. Vorbim totuși despre investiții foarte mari, care trebuie să se susțină și, în egală măsură, să-și producă efectele economice, urbanistice și sociale. „Nu ne ascundem de faptul că proiectele trebuie să aibă o sustenabilitate, nu ne ascundem de faptul că ele au o puternică componentă comercială, dar atunci când te plimbi prin ele, credem că transmitem ideea că sunt clădiri care gravitează în jurul oamenilor. Spațiile sunt gândite având drept pilon principal dorința oamenilor de a fi împreună, fie că vorbim de oameni care merg la cumpărături, stau în parc, fie că vorbim de o mamă care merge cu copilul și are nevoie de toate facilitățile ca acel copil să fie în siguranță”, susține Raluca Munteanu.
În completare, Raluca Munteanu a completat că misiunea pe care o au astfel de proiecte este, în primul rând, cea de a îmbunătăți calitatea vieții, prin crearea de spații verzi și infrastructură, prin generarea de oportunități de muncă la un nivel mai ridicat, prin accesul la servicii și experiențe necesare pentru un trai mai bun, dar și de a crea un sentiment puternic de apartenență și implicare în dezvoltarea orașului.

În jurul oamenilor gravitează proiectele pe care Iulius le dezvoltă și, totodată, de bunăstarea lor depinde succesul investițiilor. De aceea, Directorul de Dezvoltare consideră că orașele devin fericite și atunci când într-un nou proiect de regenerare urbană sunt consultați și locuitorii orașului. „Principala caracteristică a grupului și a proiectelor pe care le facem noi este tocmai că acestea trebuie să fie customizate pe identitatea orașului. În momentul în care dezvoltăm un concept, stăm de vorbă cu diferiți actori locali, fie că vorbim de ONG-uri, fie că vorbim de universități, de companii, încercăm să înțelegem cum este orașul, care sunt nevoile și problemele, iar după aceea, din această listă, încercăm să vedem ce putem să includem ca și funcțiune, facilitate, caracteristică sau ca identitate în sine a proiectului”, a subliniat Directorul de Dezvoltare Iulius.
Iulius va construi cel mai mare proiect de regenerare urbană al său în Constanța. Compania va realiza pe o suprafață de 38 de hectare, pe un teren neutilizat de peste 10 ani, un proiect mixed-use ce va deveni o destinație pentru locuitorii orașului, turiști, dar și investitori. Cu o investiție de peste 800 milioane de euro, proiectul va cuprinde funcțiuni precum entertainment, retail, office, dar și un generos spațiu verde, ca în toate celelalte proiecte pe care Iulius le are în portofoliul său.