În perioada 31 mai – 9 iunie au loc lucrările celei de-a 107-a sesiuni a Comitetului de Siguranță Maritimă din cadrul Organizației Maritime Internaționale, de la Londra.
La evenimentele din capitala Marii Britanii participă și o delegație din România, condusă de Directorul General al Autorității Navale Române, Cosmin-Laurențiu Dumitrache.
Din delegație mai fac parte Directorul CERONAV, Ovidiu Cupșa, Directorul de Dezvoltare al CERONAV,Ciprian Gabriel Plăcintă și șeful Serviciului Siguranța Navigației din cadrul ANR, Cristian Ancuța.
Principalele puncte de interes se referă la activitatea de reglementare în domeniul transporturilor maritime, activitatea de implementare a prevederilor convențiilor internaționale la care România este parte și la care se aduc amendamente sau completări, activitatea de Control al Statului Portului desfășurată de către Autoritatea Navală Română în porturile românești, pentru navele care arborează pavilion străin și activitatea de implementare a noilor cerințe de pregătire a personalului navigant maritim în conformitate cu prevederile convențiilor și reglementărilor în domeniu.
În cadrul Comitetului se vor analiza aspecte privind siguranța maritimă, răspunsul în caz de poluare, activitatea de căutare și salvare pe mare. În același format se vor aduce proiecte de amendamente la convențiile internaționale din domeniul maritim.
Totodată, se va lua notă de informările privind elementul uman, pregătirea personalului și efectuarea serviciului de cart, navigația, comunicațiile și se va susține activitatea de dezvoltare și implementare a noilor cerințe de pregătire a personalului navigant maritim prin cursuri specifice în conformitate cu prevederile convențiilor și reglementărilor în domeniu.
Delegația României își va exprima disponibilitatea de a participa la programe de cooperare inițiate de Organizația Maritimă Internațională (IMO), inclusiv prin organizarea în România a unor cursuri de pregătire cu participare internațională.
Organizația Maritimă Internațională, cu sediul la Londra, este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite având ca scop adoptarea sau implementarea de măsuri vizând întărirea siguranței transporturilor maritime, prevenirea poluării pe mare, cooperarea în acțiuni de căutare și salvare pe mare, cooperare tehnică și juridică în vederea adoptării unor principii uniforme, cu aplicabilitate generală în domeniul navigației maritime internaționale. România este membră a IMO din anul 1965.