Directorul APM, Florin Goidea, a încercat să blocheze accesul navei Alezzi în Portul Midia

Așa cum presa locală a mai prezentat, afacerea Alezzi Yacht este deținută și administrată de familia Zelcă din Constanța, prin intermediul societății Stop SRL, la care acționari sunt Costică Zelcă (90%) și Silvia Zelcă (10%).

Ce n-a ajuns însă la cunoștința publicului este războiul subteran dintre “grupul din Portul Midia” și “stăpânii Portului Constanța.”

Astfel, deja celebri operatori din portul Constanța, asimilați zonei liberale a spectrului politic, sunt tot mai deranjați de succesul din ultimul timp al celor de la Midia despre care se spune că sunt coordonați de Ion Dumitrache, președintele interimar al organizației municipale a PSD Constanța și patron al Șantierului Naval Midia.

În pofida unor aparențe înșelătoare, acest conflict nu-și are rădăcinile în vreo ideologie politică, adevărata bătălie fiind centrată în jurul interselor financiare, și a influenței exercitate de cele două grupuri asupra decidenților din instituțiile publice.

Astfel, odată cu instalarea PNL la guvernare, și după ce liberalii și-au adjudecat la Constanța și primăria și conducerea Consiliului Județean, afacerile din Portul Midia au devenit ținta unor atacuri fără precedent.

Daniel Moraru de la Midia, lăsat fără pilotaj

Prima țintă a fost reprezentată de serviciile de pilotaj maritim, pe care fostul ministru liberal al transporturilor, Lucian Bode, le-a renaționalizat prin Ordinul 991 din 19 mai 2020, începând cu data 1 ianuarie 2021.

Așa a fost văduvit de una dintre sursele sale de venit, Constantin Daniel Moraru, patronul firmei de pilotaj Black Sea Waters – care opera în Portul Midia – perceput ca parte a grupului condus de Ion Dumitrache.  

Mișcarea de trecere a serviciilor de pilotaj sub autoritatea CN Administrația Porturilor Maritime s-a făcut sub mandatul de doar un an al fostului director general al portului Constanța, liberalul Costel Stanca, la cererea și cu susținerea asociației operatorilor portuari “Constanța Port Business Association.”

Și, așa cum publicația noastră a mai prezentat la momentul respectiv asociația CPBA era condusă de celebrul Trio Do-Re-Mi: Viorel Panait – Corneliu Bogdan Idu de la COMVEX SA, Gabriel Valentin Comănescu de la Grup Servicii Petroliere, și Laurențiu Mironescu de la Coremar – Euro Shipping.

Midia Grand Marina, o altă țintă a liberalilor

Tirul atacurilor a continuat prin tentativa, eșuată pentru moment, de blocare a proiectului imobiliar “Midia Grand Marina.” Este vorba de un complex hotelier ce urmează să fie ridicat în incinta Portului Midia, pe o suprafață de 13,6 hectare, și care va include un port turistic dedicat activităților nautice.

„Midia Grand Marina” – sursa foto: Ziua de Constanța

Evident, acest proiect se constituie ca o alternativă la Portul Tomis din Constanța, devenit foarte scump pentru amatorii de yachting, și ar putea reprezenta o nouă afacere de succes în portofoliul lui Ion Dumitrache.

Și de data aceasta s-a încercat o lovitură tot prin intermediul ministerului transporturilor. Astfel, pentru blocarea realizării portului de agrement, oficiali din cadrul ministerului au analizat posibilitatea invocării unor chestiuni ce țin de “siguranța navigației” la ieșirea din ecluza de la Midia-Năvodari.

Trebuia cu orice preț găsit un motiv, iar în felul acesta CN APM s-ar fi putut opune dezvoltării noului port și-n consecință ieșirii la mare a noului ansamblu rezidential.  Pe de altă parte, acest scenariu reprezenta o nebunie în sine, deoarece, prin blocarea Grand Marina, conducerea APM s-ar fi opus practic propriei dezvoltări, având în vedere că “Midia Grand Marina” urmează să devină parte integrantă a Portului Midia aflat în patromoniul CN APM.

Goidea a încercat să blocheze accesul navei Alezzi în Portul Midia

După pilotaj și Grand Marina, a urmat la rând afacerea Alezzi Yacht, a familiei Zelcă, pe care noul director al portului Constanța, Florin Goidea, a încercat s-o pună pe butuci încă din luna mai, invocând siguranța pasagerilor.

Astfel, printr-o adresă din data de 18.05.2021, societatea STOP SRL, armatorul navei “Alezzi”, era somată de CN APM, să-și sisteze activitățile de  îmbarcare/debarcare pasageri, deoarece cheul danei din Portul Midia folosit de Alezzi Yacht nu ar avea autorizație de funcționare:

“[…] constatăm faptul că nava este acostată la un cheu ce nu este autorizat în condițiile legii conform OG 22/99 Art. 21(1) și în acest sens subliniem faptul că acostarea navei la un cheu neautorizat reprezintă un risc major pentru siguranța pasagerilor în ceea ce privește manevrele de plecare/sosire și operațiunile de îmbarcarea/debarcare a pasagerilor [..]”

Așa suna somația emisă de CN APM, și semnată de Directorul Direcției Exploatare, Doru-Adrian Mihai, Directorul Direcției Comerciale Adina-Iuliana Baz, Șeful Serviciului Juridic și Contencios, Tănase Iulian Pepe, și contrasemnată de Directorul General al CN APM, Florin Goidea.

Adresa/Somația CN APM trimisă către Stop SRL

Având în vedere afirmațiile din adresa citată, emisă de C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A., dar și a faptului că Art. 21(1) din Ordonanța nr. 22 din 28 februarie 1999, cu modificările și completările ulterioare, nu prevede și nu distinge între „cheiuri autorizate” și „cheiuri neutorizate”, termen pe care nu l-am regăsit în legislația națională, redacția noastră a adresat următoarele întrebări pe data de 10 iulie, în baza Legii nr. 544/2001, conducerii APM:

1. Care este actul normativ sau regulamentul, în care se prevede modul de autorizare al cheiurilor de către C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A.?

2. Câte dintre cheiurile din subordinea/autoritatea/zona de competență a C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. sunt autorizate și care sunt acestea?

3. Având în vedere că nava “Alezzi” operează, așa cum susțineți, la „un cheu ce nu este autorizat” la noua dană Portului Midia, dană aflată sub autoritatea administrativă a C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. avem rugămintea să ne comunicați dacă operarea acestui cheu de către alte tipuri de nave este posibilă, și a fost autorizată în prealabil de către C.N. APM SA? Dacă există o astfel de autorizație cu privire la cheul danei indicate din Portul Midia avem rugămintea să ne puneți la dispoziție o copie a acestui document.

5. Având în vedere afirmația, din adresa dvs., potrivit căreia există un „risc major pentru siguranța pasagerilor în ceea ce privește manevrele de plecare/sosire” avem rugămintea să ne comunicați prin ce metodă, act, procedură sau report, ați constatat starea de pericol descrisă? Dacă un asemenea document există avem rugămintea să ne puneți la dispoziție o copie a acestuia.

6. Dacă nava “Alezzi” operează la un cheu neautorizat, așa cum susțineți, cum de C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. a permis intrarea în port, staționarea, acostarea și legarea la cheul indicat a acestei nave, până la data de 18 mai 2021, având în vedere că nava se află în Portul Midia încă din luna aprilie 2021?

Răspunsul APM trădează abuzul

Pe data de 17 iulie, conducerea CN APM ne-a răspuns că “nu a identificat existența unor avize și autorizații de construcție în cazul investiției realizate de Comagra SRL în zona respectivă.” Atât.

Acesta să fi fost chipurile motivul pentru care AMP a încercat să blocheze operarea navei “Alezzi” în Portul Midia? Cum sună acest răspuns în contextul prezentat, și față de întrebările adresate de noi?

Totodată, cei de la APM au ținut să mai adauge că la momentul trimiterii acelei somații “Stop SRL, în calitatea sa de proprietar al navei Alezzi, nu avea încheiat un contract cu CN APM, deși i s-a solicitat acest lucru.”

Cu alte cuvinte n-a fost vorba nici de cheu neautorizat, nici de siguranța pasagerilor. Toată „combinația” pusă în operă de Goidea, a avut cel mai probabil alte mize.

Așa cum rezultă din răspunsul de mai sus, APM-ul a urmărit să le mai tragă o scatoalcă investitorilor de la Midia, având în vedere că Stop SRL operează Alezzi Yacht, iar societatea Comagra este inițiatorul proiectului Midia Grand Marina.

Acestea fiind datele problemei, lăsăm autoritățile competente să decidă dacă discutăm sau nu despre niște abuzuri premeditate.

Despre afacerea Alezzi   

Lansarea navei Alezzi a fost anunțată anul acesta, încă de la începutul lunii ianuarie, dar din cauza contextului epidemiologic din țara noastră, catamaranul a devenit operațional abia patru luni mai târziu.

Alezzi Yacht

Joi, 29 aprilie 2021, Alezzi Yacht a efectuat prima plimbare pe mare, moment ce marchează simbolic apariția mini-croazierelor ca nou segment de activitate turistică pe litoralul românesc.

Construită în anul 2020, la un șantier naval din Turcia, nava Alezzi are trei punți, 40 de metri lungime și 20 lățime, restaurant cu bucătărie proprie, cinci baruri, trei apartamente, și poate ambarca și transporta 780 de pasageri, conform caracteristicilor oferite de șantierul constructor.

Întreaga investiție s-a ridicat la aproximativ 10 milioane USD, aici fiind incluse doar costurile de construire, la care s-au mai adăugat dotări și îmbunătățiri de încă jumătate de milion, legate în general de sporirea siguranței la bord (colaci și veste de salvare, plute, mijloace de intervenție în caz de incendiu). 

Având în vedere succesul afacerii Alezzi, care a scos în evidență o piață încă neexploatată, este foarte posibil să vedem și alte investiții similare la Constanța, în anii care urmează. 

spot_img
Ovidiu Irimia
Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. A debutat în 2001, ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE