Acum o lună, pe data de 5 septembrie, grupul Alexandrion a emis un comunicat de presă în care anunța că omul de afaceri român de origine siriană, Nawaf Salameh, a achiziționat terminalul maritim de gaz lichefiat din portul Midia.
Obiectivul în cauză, deținut de societatea Octogon Gas & Logistics SRL, a fost construit în perioada 2008-2011 de familia răpostalui om de afaceri Corneliu Idu (fost director al Navrom Constanța), investiția de 9,4 milioane de Euro fiind asigurată printr-un credit de la Banca Transilvania.
Spirtoase și gaz lichefiat
Terminalul a fost amplasat la Năvodari, pe parcela 4 a Portului Midia, unde navele maritime și fluviale pot încărca sau descărca GPL (butan, propan și amestecuri de butan-propan), fiind utilizate în acest scop rezervoare de mare capacitate, cisterne CF sau autocisterne.
Acestea fiind datele problemei, este suprinzător că noul proprietar nu are nicio legătură cu domeniul de activitate, grupul Alexandrion fiind specializat în băuturi spirtoase și vinuri, nicidecum în operațiuni portuare, transporturi sau energie.
Mai mult decât atât, în comunicatul lansat pe 5 septembrie a.c., doctorul Nawaf Salameh, patronul Alexandrion, nu s-a putut abține să nu ne explice ce „implicaţii semnificative pentru securitatea energetică și națională a României” au investițiile sale de la Midia, sau cum întâresc relațiile „strategice între România şi Statele Unite ale Americii.”
S-ar putea înțelege că securitatea energetică a țării, la marginea războiului ruso-ucrainean, a ajuns în mâinile firmelor de spirtoase, care și-au pus banii la bătaie pentru a ne salva. Te bufneşte şi râsul, deși, mulți ar putea crede această spoială de marketing.
Nu mă întreba cum am făcut primul milion
Absolvent al Facultății de Medicină din București, beneficiar al programelor „barter” prin care fostul guvern comunist „școlariza” în România tineri din Orientul Mijlociu, Nawaf Salameh nu ratează nicio ocazie pentru a-și trece titulatura de “doctor” înaintea numelui.
A înlocuit însă operațiile cu „operațiunile”, unele fiind chiar de compteneța organelor de cercetare penală, după cum urmează:
„Sirianul Nawaf Salameh a fost arestat ieri pentru contrabandă și asociere în vederea comiterii de infracțiuni, anchetatorii români stabilind că acesta a introdus în România, în perioada 1996- 1998, 17.000 de baxuri de țigări Assos de contrabandă, valoarea lor fiind estimată la 60 de miliarde de lei.”
Asta anunța ziarul Renașterea Bănățeană, pe 29 Aprilie 1999, și cam același lucru publicase și ziarul Tribuna, pe 30 aprilie, sursa informațiilor fiind evident aceeași, mai exact Poliția Constanța.
Din același articol mai aflăm că Nawaf Salameh a fost partener de afaceri cu Jamal Al Atm, cetățean sirian devenit celebru prin implicarea în scandalul de contrabandă „Țigareta II” Otopeni din 1998.
De unde știm că Nawaf Salameh, cel implicat în 1999 în contrabanda cu țigări, este una și aceeași persoană cu proprietarul Alexandrion Group? Simplu. Societățile incluse atunci în lanțul de distribuție, menționate ca atare în articolele de presă, sunt afiliate și-n prezent persoanei fizice Nawaf Salameh precum și grupului comercial Alexandrion.
Spre exemplu, firma “International Alkon Prod” SRL, înființată în 1998 în comuna Bucov de lângă Ploiești, era administrată în aprilie 1999 de Nawaf Salameh, și implicată în lanțul de vânzare al produselor aduse prin contrabandă, structură demantelată de polițiști.
Mai exact, în cadrul anchetei din 1999 autoritățile judiciare au descoperit că Nawaf și Jamal au introdus ilegal în țară 26 de containere burdușite cu baxuri de țigări marca Assos, luate de la firma Papastratos din Grecia (855 de baxuri).
Ajunse în România, țigările erau vândute prin intermediul unui grup de societăți din care făceau parte: Business Woman SRL – administrată de Gabriela Chiață, soția lui Marian Chiață (condamnat în dosarul Țigareta II), Bancara Trading SRL – administrată de Adrian Gherghina, RomOlt Imex SRL – administrată de generalul Gheorghe Florică, Micaela Impex SRL – administrată de Mihaela Focaru, consubina lui Jamal.
În aceeași perioadă, corespondentul local al cotidianului România Liberă, Lucian Cristea, relata că “Nawaf este considerat de polițiști ca fiind șeful lui Jamal Al Atm. Se presupune că el coordonează majoritatea acțiunilor de contrabandă cu țigări derulate pe teritoriul României.”
Anii au trecut, acum totul e bine…
Desigur, după atâția ani, și având în vedere poziția actuala a grupului Alexandrion, implicarea doctorului Nawaf Salameh în operațiuni de contrabandă pare azi o simplă legendă. Mai greșește omul, nu?
Cert este că, la vreo trei ani după peripețiile cu poliția, Nawaf Salameh s-a lipit holdingului Alexandrion, alături de grecii Tzardis Mihalis, Bitzarakis Stelianos și Emmanouel Stratigis, grup de firme devenit în 2002 partener oficial al Comitetului Olimpic Român.
Un an mai târziu, Alexandrion se prezenta în presa națională cu afaceri de 30 de milioane de Euro și cca. 1000 de angajați, având în portofoliu: 70% din piața locală de brandy, fabrica de hârtie „Cahiro SA” din Boldești-Scăeni și fabrica de plăci industriale de quartz compozit „Robstone” din Constanța (actuala Sidera Quartz SA).
Tot în aceeași perioadă, cei trei asociați, Nawaf Salameh, Stelios Bitzarakis şi Michalis Tzardis, au înființat “Fundația Umanitară Alexandrion”, entitate ce urma să fie implicată alături de Ministerul de Interne în campania “Alege viața! Nu te lăsa condus de alcool!”.
Pare foarte logic pentru un ONG finanțatat exact din băuturi alcoolice să se asocieze la un asemenea demers nobil, la fel de logic cum a fost pentru Ministerul de Interne afilierea cu doctorul Nawaf, pe care, cu patru ani mai devreme, îi anchetaseră pentru contrabandă. De bun simț…
Cert este că, tranzacționarea terminalului GPL din Portul Midia, între Octogon Gas & Logistics și Alexandrion, a fost mijlocită de Banca Transilvania, în calitate de creditor, și asistată de casa de avocatură PeliPartners – implicați în 2015 și în contractul prin care Banca Transilvania a achiziționat Volksbank.
Alexandrion, la munte și la mare
Același grup Alexandrion, a achiziționat în septembrie 2017 hotelul de 4 stele New Montana, din centrul stațiunii Sinaia.
La momentul respectiv, Nawaf Salameh s-a ferit să dezvăluie la cât s-a ridicat tranzacția, dar a subliniat că s-au „plătit câteva milioane bune.”
Deși acest complex era de tradiție în Sinaia, fiind construit în 1974, iar brandul „Montana” se bucura deja de o puternică rezonanță, cei de la Alexandrion au apreciat că este cazul să fie rebotezat. Și, cum nu se putea mai neinspirat pentru o stațiune montană, în 2023 hotelul „New Montana” a devenit „Alexandrion Experience”…