Documente bombă! Cum s-a încercat devalizarea RAJDP, cu complicitatea directorilor, printr-o inginerie financiară elaborată

Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri se găsea, în 2016, în faliment, după ce gașca lui Nicușor Constantinescu a devalizat-o cum a putut mai bine. A urmat apoi un mandat în care, între 2016 și 2020, Consiliul Județean condus de Horia Țuțuianu a pompat bani pentru a readuce la profit regia condusă în acea perioadă de Lucian Lungoci.

Astfel, când a preluat în 2020 mandatul de președinte al CJC, Mihai Lupu nu avea de făcut decât să pună la treabă RAJDP, mai ales că noul președinte își făcuse un obicei din a spune că 90 % dintre drumurile județului sunt la stadiul de ”pământ”.

Planurile pentru regie par însă a fi fost altele, mai apropiate de modul de lucru implementat de Nicușor Constantinescu și de gașca sa, decât de ceea ce preluase la sosirea în funcție Mihai Lupu.

Vă prezentăm astăzi o anchetă bombă despre modul în care s-a pus la cale o inginerie financiară, prin care firmele prietenilor lui Mihai Lupu ar fi trebuit să se îmbogățească pe spatele RAJDP.

”Protagoniștii” acestei inginerii sunt directorii care au trecut pe la conducerea regiei, în complicitate cu bunul prieten al lui Mihai Lupu, domnul Florin Beu, prin firma sa DAF TRANS 2000 dar și printr-o firmă interpusă, condusă de finul său, Corady STAR SRL.

Ceea ce vă prezentăm astăzi este uluitor și trebuie să intre pe agenda de lucru a procurorilor, dacă mai avem o justiție curată în Constanța.

Prima țintă: cariera de piatră de la Cheia (comuna Grădina)

RAJDP, actuala Drumuri Județene S.A., a concesionat încă din 2010, un teren de 34,6 hectare, de la Primăria Grădina,  prin care își asuma administrarea carierei de piatră Cheia. Contractul a fost semnat la acea vreme pentru o perioadă de 30 de ani. În schimbul concesiunii, Primăria Cheia primește de la RAJDP, conform contractului, 2,2 % din valoarea zăcămintelor minerale de roci utile comercializate din carieră precum și 2200 de tone de piatră anual, pentru infrastructura locală.

Prin contractul de concesiune, RAJDP NU avea dreptul să închirieze terenul respectiv către terți.

Dar, ce mai contează un detaliu contractual, când e loc de o inginerie financiară de proporții?

Intră în scenă Corady STAR SRL, firma unui lăutar, finul lui Florin Beu de la Daf Trans 2000

La doar un an de la preluarea mandatului de președinte al CJC, în 2021, începe o corespondență între firma S.C. Corady Star SRL, patronată de George Morogan și RAJDP. În realitate, George Morogan este finul lui Florin Beu de la DAF TRANS 2000 SRL. De ocupație, Morogan este lăutar și poate fi văzut cântând pe la nunțile din Dobrogea. Firma pe care o patronează a avut sediul social chiar în sediul DAF TRANS, pentru ca nașul Florin Beu să poată supraveghea atent activitatea.

În imagini, patronul Corady Star, lăutarul George Morogan.

Revenind, Corady STAR SRL înaintează către RAJDP o scrisoare de intenție, prin care se oferă să închirieze de la RAJDP, 1000 de mp din terenul carierei Cheia, pentru a desfășura operațiuni de concasare cu piatra brută pusă la dispoziție, contra cost, de RAJDP.

După mai multe schimburi de documente, în data de 16.11.2021, cele două părți cad la învoială. Corady STAR închiriază cei 1000 de mp pentru suma modică de 1250 de lei pe lună, urmând să cumpere de la RAJDP piatra brută cu 10 lei pe tonă.

Opt zile mai târziu se semnează contractul de închiriere pentru teren, între cele două părți.

În aceeași zi, se semnează și contractul de furnizare între RAJDP și Corady Star SRL. RAJDP se obliga să furnizeze 30.000 de tone de piatră brută către Corady STAR, pentru care urma să primească 300.000 de lei (plus TVA). Beneficiarul se obligă să achite suma în maxim 30 de zile de la facturare, urmând să prezinte un bilet la ordin, la furnizor, pentru ca în caz de neplată, RAJDP să-și poată recupera banii. În caz de neplată, părțile au fost de acord cu penalități de întârziere de 0.2 %  pentru fiecare zi. Contractul era valabil până la sfârșitul anului, cu posibilitate de prelungire.

Până aici, toate  bune și frumoase. Doar că …

Firma Corady STAR SRL nu a plătit nici măcar un leu din banii pe care-i datora RAJDP. Cu toate acestea, contractul s-a prelungit prin mai multe acte adiționale, prin care comenzile de piatră au crescut, la fel cum au crescut datoriile către regia Consiliului Județean. În loc să-și execute debitorul, directorul RAJDP dă dovadă de o bunăvoință ieșită din comun și decide să ajute firma datornică.

Astfel că la data de 29.07.2022, Corady STAR SRL și RAJDP semnează acordul de eșalonare a datoriilor nr 11261/29.07.2022. La acel moment, RAJDP avea de primit 2.005.931 lei și penalități de întârziere de 135.819 lei. Datoria a fost împărțită în opt rate, pentru ca firmei debitoare să-i fie ușor să achite datoriile. Nu s-a schimbat nimic, însă.

În data de 02.08.2022, directorul RAJDP semnează actul adițional nr 2, prin care ”se suplimentează cantitatea de piatră brută ce face obiectul contractului, cu 200.000 de tone. Adică încă 2.000.000 de lei pe care Corady Star ar fi trebuit să-i plătească regiei.

Evident, așa cum spuneam, Corady Star nu avea de gând să plătească nici noua datorie, așa că, în mod normal, conducerea RAJDP ar fi trebuit să treacă la executarea biletului la ordin depus, pentru a-și recupera banii. Dar, cum să-i superi pe prietenii lui Mihai Lupu și să strici combinația?

În data de 08.09.2022, printr-o adresă, RAJDP anunță Corady STAR că acordul de eșalonare s-a anulat, pentru că n-a fost respectat și că datoria trebuie achitată integral.

Directorul RAJDP, Răzvan Zagon, comite un abuz fantastic, pentru care ar trebui să ajungă la pușcărie

La doar o lună după ce se semnase actul adițional, prin care creștea cantitatea de piatră furnizată și totodată suma datorată, și după ce anulase eșalonarea datoriei, directorul RAJDP alege să semneze un nou ”acord de eșalonare” a datoriei, prin care eșalonează din nou debitul, în șase rate, ce urmau să fie plătite în următoarele șase luni, până în martie 2023. Și nu, directorul RAJDP nu se oprește aici.

În decembrie 2022, directorul Răzvan Zagon, fără semnătura vreunui alt funcționar al instituției, de la sine putere, semnează un nou act adițional, prin care, țineți-vă bine, prelungește contractul cu încă un an și … scade penalitățile datorate de Corady Star, de la 0,2 % pe zi la 0,02 % pe zi. Mai mult, în acest al doilea acord de eșalonare, directorul Răzvan Zagon uită să mai menționeze penalități, ceea ce va scădea drastic suma datorată de Corady Star SRL.

Un abuz fantastic, în sprijinul companiei debitoare, pentru care domnul Zagon ar trebui să dea explicații procurorilor, foarte curând.

Abia în 17.08.2023, RAJDP, prin avocatul Constantin Andrei Gudu, cheamă în instanță firma Corady STAR SRL, pentru a-și recupera debitul de 1.883.131 lei și penalități de întârziere de 638.883 de lei. În total, cam 500.000 de euro pe care RAJDP i-a pierdut, prin atitudinea de care a dat dovadă conducerea regiei, în sprijinul unei firme private și în dauna companiei pe care o conducea. Și nu, lucrurile nu se opresc aici.

Închidem cercul. În paralel, DAF TRANS 2000 pregătea TUNUL

Dacă ați citit până aici, v-ați pus probabil întrebarea ce făcea firmulița Corady Star SRL cu atâta amar de piatră achiziționată pentru a fi spartă. Vă răspundem și la această întrebare, pentru a înțelege complexitatea tunului care se pregătise.

În paralel cu tot ceea ce ați citit până aici, la începutul anului 2022, RAJDP scoate la licitație, în data de 05.03.2022, achiziția de atribuire a acordului cadru de furnizare agregate naturale concasate de carieră provenite din punct de vedere  petrografic din calcar dolomitic și/sau șist verde , necesare pentru producerea de mixturi asfaltice.

Ați înțeles șmecheria? RAJDP vindea șisturi verzi către Corady STAR SRL, care, după concasare, le pasa surorii mai mari, DAF TRANS 2000 SRL, care le vindea … înapoi la RAJDP.

Așa cum era de așteptat, DAF TRANS 2000 SRL câștigă licitația, urmând să încheie un contract cu RAJDP, pentru a furniza șisturi verzi, adică piatra spartă de Corady Star, de peste un milion de euro.

Doar că, sesizând situația penală în care se aflau, unii angajați ai RAJDP au refuzat să semneze achiziția. De asemenea, sursele noastre spun că avocatul Constantin Gudu i-a înștiințat pe cei de la RAJDP că dacă acest cerc vicios se duce la bun sfârșit, vor ajunge cu toții la pușcărie.

Problema venea și dintr-un detaliu pe care la RAJDP îl cunoștea toată lumea în acel moment. Directorul care conducea regia la începutul anului 2022, Aurelian Acsinte, responsabil pentru licitația desfășurată, fusese în prealabil angajatul firmei DAF TRANS 2000 SRL.

Așa că, în disperare de cauză, RAJDP a anulat licitația respectivă. DAF TRANS 2000 a contestat la CNSC procedura de anulare și, surpriză, a câștigat, în august 2022.

Cu toate acestea, contractul nu s-a derulat niciodată. Oare de ce? De frica organelor penale, evident.

Cireașa de pe tort sau bomboana de pe colivă

Am înțeles așadar tunul care se pregătea. Firma fantomă, patronată din umbră de Florin Beu, prin finul său, cumpăra piatră de la RAJDP, o concasa, o trimitea la adevărata beneficiară, DAF TRANS 2000, care o vindea înapoi la RAJDP. O golănie de prost gust prin care RAJDP ar fi fost prejudiciată de sume enorme.

La final, însă, încă un detaliu interesat, pentru a înțelege de ce datoria pe care Corady Star SRL a acumulat-o către RAJDP are toate șansele să nu fie plătită niciodată. Citiți cu atenție.

Avocatul care reprezintă RAJDP în instanță, în acest proces, Constantin Andrei Gudu, este în același timp, în alte procese, și avocatul firmei DAF TRANS 2000 SRL. Frumos, nu?

Florin Beu, patronul DAF TRANS 2000 SRL și adevăratul patron al Corady STAR SRL, este un prieten apropiat al președintelui CJC, Mihai Lupu, fiind văzut des în compania acestuia. Sursele noastre spun că afaceristul a contribuit generos și la campania liberalului din 2020.

Cerem public demisia de urgență a directorului RAJDP, Răzvan Zagon, la fel cum ne-am dori ca procurorii constănțeni să arunce o privire pe această situație și să acționeze în consecință.

spot_img
Dorian I. Hapurnea
Dorian I. Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE