Conform unui ordin semnat de ministrul transporturilor Sorin Grindeanu, actuala șefă a Direcției Transport Naval din Ministerul Transportului, fosta USR-ista Doina Teodora Cojocaru, a fost retrasă din Consiliul de Conducere al Autorității Navale Române.
Cojocaru ocupa poziția de membru în CC la ANR din 1 septembrie 2021.
Noua strctută a consiliului a fost operată pe site-ul Autorității Navale, în locul Doinei Cojocaru fiind numit Ion Damian, fost comisar-șef de poliție în cadrul BCCO Timișoara și DGA Timiș.
Cojocaru eliminată din toate CA-urile
După cum ne amintim, cu mai puțin de trei luni în urmă, Doina Cojocaru a fost schimbată și din Consiliul de Administrație al aeroportului Mihail Kogălniceanu, acolo unde fusese cocoțată, în iunie 2021, de fostul ei coleg de partid, Cătălin Drulă zis “Rangă” (ex-ministru al transporturilor).
Cu toate acestea, Doina Teodora Cojocaru încă visează să fie numită “la schimb” în CA-ul companiei Administrația Porturilor Maritime SA Constanța, de ca și cum funcțiile publice se tranzacționează ca la piață.
Pe de altă parte, ministrul Grindeanu este obligat acum să țină cont de balanța politică PNL-PSD. Astfel, incluisv în privința numirilor în Consiliul de Administrație al portului Constanța trebuie păstrat echilibru politic al coaliției de guvernare. Fiind vorba de o listă mult prea scurtă, cu trei poziții pentru PNL și alte trei pentru PSD, Doina Cojocaru nu încape probabil nici pe banca de rezerve.
Contestată de sindicate
În plus, dovenind o acută lipsă de experiență în sectorul de activitate pe care-l păstorește, în perioada în care s-a aflat la conducerea “grupului de lucru” însărcinat de fostul ministru Drulă cu desființarea Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), Doina Cojocaru a reușit să scoată în stradă sindicatele portuare, care au pichetat sediul Prefecturii Constanța.
Chiar dacă dezmembrarea ARSVOM a eșuat până în prezent, laolaltă cu alte proiectele distructive ale fostului cabinet Drulă, precum distrugerea Sindicatului Liber din Metrou, USR-ista Doina Cojocaru a rămas pe mai departe să conducă destinele unui domeniu pe care, după toate probabilitățile, nu-l stăpânește.
Cum a ajuns Doina Cojocaru șefa transporturilor navale?
După ce s-a văzut instalat în fotoliul de ministru al transporturilor, Cătălin Drulă a scos la concurs, în aprilie anul trecut, postul de director al Direcției Transport Naval din minister, ocupat până atunci de Gabriela Murgeanu.
Concursul s-a ținut pe 27 mai, singurul candidat eligibil fiind USR-ista Doina Teodora Cojocaru, după ce alte trei persoane înscrise inițial au preferat să-și retragă dosarele.
Astfel, aşa-zisul concurs a fost mai degrabă o mascaradă, asupra căreia DNA n-a binevoit încă să se aplece. Nu e totuși prea târziu nici acum. Ori facem justiție, ori ce facem?
„Ministrul Cătălin Drulă n-a venit la întâlnire. A fost Doina Cojocaru, despre care noi știm cu a ajuns acolo și cine o susține” afirma, în iulie 2021, vicepreședintele sindicatului ARSVOM, Robert Robescu.
Cert este că, întreaga carieră a Doinei Cojocaru se rezumă la un singur loc de muncă, cel de jurist la CN Administrația Porturilor Maritime, acolo unde a lucrat din 2001 până în aprilie 2021 când s-a trezit direct șefă a Direcției Transport Naval din Ministerul Transporturilor.
În ce țară trăim? Probabil în țara lui Drulă zis “Rangă” sau în cea a lui Barna preparatorul de “socată” cu clăbuci din fonduri europene.
Șefa transporturilor navale a terminat Dreptul la privat
Legătura Doinei Cojocaru cu domeniul maritim este firavă precum “trestia cugetătoare” din filosofia lui Pascal.
Astfel, șefa Direcției Transport Naval a absolvit în 2001 facultatea de Drept, la Universitatea privată „Româno-Americană” din București, an în care s-a și angajat juristă la CN APM.
Prin 2004 s-a înscris la un Master în legislație maritimă, pe care susține că l-a absolvit în 2006 la Universitatea Maritimă din Constanța (UMC). Spunem că doar “susține” deoarece n-a binevoit timp de un an de zile, deși i-am solicitat, să-și prezinte public diploma de Mater și fișa matricolă.
Nu de alta, dar să știe și marinarii noștri ce pregătire au oficialii ministerului care conduc destinele marinei civile.
Iar aici trebuie să ne oprim, pentru că din CV-ul Doinei Cojocaru nu prea mai avem ce selecta în materie de navigație sau marină, asta dacă excludem desigur cursurile de perfecționare făcute la Sinaia, probabil pe pârtie.
Rătăcită prin minister…
În momentul în care USR a fost obligată să părăsească guvernarea, Doina Cojocaru a bătut rapid palma cu PSD-ul, iar pe 26 ianuarie și-a anunțat demisia din toate funcțiile deținute în USR.
Vă dați seama ce surpriză a fost pentru Cătălin Drulă sau Dan Barna? Așa traseim politic n-a mai văzut USR-ul de la fondare până azi.
Prin acest balet politic, Doina Cojocaru speră să fie păstrată în continuare pe poziția de Director al Direcției Transport Naval din Ministerul Transporturilor, chiar dacă acum realizează probabil că navigația nu se rezumă doar la Limanul Siutghiol.
Cine este Ion Damian?
Ion Damian, cel care a înlocuit-o pe Cojocaru la conducerea ANR, este fost Comisar-șef de poliție, și a lucrat în cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Timișoara și mai apoi la Direcția Generală Anticorupție Timiș. Evident, nu trebuie omis că acesta este județul din care provine actualul ministru al Transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu.
În 2012, Ion Damian s-a mutat la București, unde a fost numit director al Inspecției Fiscale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) – poziție deosebit de importantă în structura Ministerului de Finanțe.
După câțiva ani, Ion Damian a ajuns şeful Direcţiei de Integritate din ANAF, pentru ca mai apoi să fie promovat director al Direcţiei de Executări Silite şi Cazuri Speciale. Astfel, Ion Damian a coordonat toate demersurile de recuperare a prejudiciilor inițiate în diverse spețe de ANAF.
Mult mai recent, Ion Damian a fost numit director general al Direcției Generale de Control din cadrul Corpului de control al prim-ministrului Nicolae Ciucă, iar din 28 ianuarie 2022, prin detașare, exercită și funcția publică de Secretar General Adjunct al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cabinetul Grindeanu, pentru o perioadă de 6 luni.