Imediat după câștigarea alegerilor, noul primar Decebal Făgădău îl prezenta, mândru nevoie mare, pe noul său viceprimar, în persoana omului de afaceri Dumitru Babu. ”L-am ales după ce m-am consultat cu colegii dar și la recomandarea lui Mircea Dobre. Vine din mediul privat. Este evident că vine cu o altă viziune, domnul Babu va ține legătura cu mediul de afaceri”.
Ca de obicei, primarul Decebal Făgădău a scos pe gură, în acea zi, doar frânturi de adevăr, situația fiind lămurită destul de clar între timp. Știm deja că Mitică Babu a fost împrumutat de Mircea Titus Dobre cu câteva sute de mii de euro. Așadar, da, Dumitru Babu, afaceristul de carton construit pe sume imense pompate în buzunarele lui de către familia Dobre, ajungea viceprimar la recomandarea acestora, care sperau astfel să-și recupereze investiția făcută. Această parte era adevărată.
Ce nu știam atunci dar am aflat între timp. Că soția domnului Babu, în calitatea sa de notar, ajutase familia Gaitanidis Făgădău să tranzacționeze un teren cumpărat de la o jurnalistă, la un preț ridicol de mic, după ce aceasta îl achiziționase de cinci ori mai scump de la celebra familie Martin.
Am aflat apoi și că doamna Babu împreună cu doamna Făgădău dar și cu doamna Dobre, au fost asociate într-o firmă, încercând să managerieze împreună un afterschool. Unde nu sunt bani publici, în economia reală, lucrurile sunt mai greu de realizat, așa că afacerea a eșuat rapid.
Ce mai știm este că la foarte scurt timp după numirea lui Dumitru Babu, primarul Decebal Făgădău a început să se afișeze, brusc, într-un BMW seria 5 nou, înmatriculat pe una dintre firmele fratelui lui Dumitru Babu, automobil cu care circulă și astăzi. Un ”cadou” pentru noua funcție, poate?
Cam astea par a fi motivele pentru care Mitică Babu a ajuns viceprimarul orașului. Motivele reale.
Ce o să vă prezentăm noi astăzi, este activitatea oneroasă din afaceri a viceprimarului Constanței. Dacă domnul Decebal Făgădău ar mai avea o fărâmă de onoare ar trebui ca imediat după ce citește acest material să-și schimbe viceprimarul, pentru că așa cum se va vedea, Dumitru Babu a PREJUDICIAT CU BUNĂ ȘTIINȚĂ bugetul local al municipiului Constanța, situație care-l face incompatibil cu funcția de viceprimar al acestui oraș. Haideți să urmărim împreună parcursul afaceristic al viceprimarului Mitică Babu, pentru a înțelege exact de ce ne dorim demisia urgentă a acestui domn din fruntea administrației locale.
Dalgeco SRL. Vândută către samsarii de firme, cu tot cu datorii.
Firma fanion a familiei Babu, Dalgeco SRL, a existat timp de 10 ani, pe hârtie, având însă activitate contabilă doar doi ani. În anul de grație 2002, asociatul unic Stere Babu se decide să dea societatea pe mâna fiului său, Dumitru, pe care îl numește administrator. Dalgeco SRL funcționează doar doi ani, din acel moment, timp în care adună datorii de 5,4 miliarde de lei, o sumă enormă pentru acele timpuri.

Pentru a scăpa de datoriile adunate, firma este vândută conform site-ului Vrajitorul.eu către două persoane, pe numele lor Chirilă Dănuț și Dorel Vasile. Aceștia sunt asistați în tranzacție de mandatarul Vâlcu Laurențiu Gabriel. Despre el, presa din Neamț scria în 2009 că este căutat de Garda Financiară, după ce adunase prin firme fantomă, datorii de peste 40 miliarde lei.
Despre Chirilă Dănuț și Dorel Vasile, născuți la diferență de 20 de ani, unul în Tecuci și altul în București și domiciliați împreună într-o cocioabă din sectorul 1 de pe strada Neamului, nu găsești nimic în presă. Activitatea lor ne-a lămurit-o tot site-ul Vrajitorul.eu, acolo unde afli că fiecare dintre ei, în parteneriat cu alți diverși indivizi sau împreună, așa cum e cazul Dalgeco, au cumpărat în perioada 2003 – 2008, peste 200 de firme care acumulaseră datorii și de care niște băieți deștepți au dorit să scape, cel mai probabil contra cost. Firmele au fost achiziționate, sediile schimbate pentru ca la scurt timp, ele să fie introduse în procesul de insolvență și toată lumea să scape basma curată.

Așa s-a întâmplat și cu DALGECO SRL. Odată ajunsă în posesia samsarilor de firme, firma a cerut insolvența. Creditori: Directia Generala a Finantelor Publice Constanta, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului; Serviciul Public de Impozite, Taxe si alte Venituri ale Bugetului Local – Constanta, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, Constanta.
Lupta pentru recuperarea datoriilor s-a dat timp de mai mulți ani, situația ajungând și în fața instanței. Din nefericire pentru reprezentanții instituțiilor constănțene, nu s-a mai putut face nimic, fiind dispus falimentul companiei DALGECO. Vă evidențiem totuși câteva fraze din raportul final, pentru a înțelege ce-i imputau instituțiile statului administratorului firmei Dalgeco, adică actualului viceprimar Dumitru Babu.
”Prin raportul privind închiderea procedurii, lichidatorului judiciar a arătat că bilanțurile contabile aferente anilor 2004 şi 2005 nu au fost depuse la instituțiile abilitate iar ultima declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat a fost depusă in anul 2004.
Întrucat nici o declarație privind obligațiile de plată nu a fost depusă de agentul economic, nu s-a putut concluziona asupra cauzelor reale care au determinat intrarea in insolvență a debitoarei. La raportul privind închiderea procedurii au depus obiecțiuni: – D.G.F.P. Constanța arătand că deşi starea de insolvență era prezentă, asociatul unic nu a întreprins demersurile necesare pentru a limita valoarea debitelor către terți conform art.27 din Legea nr. 85/2006 astfel încat, impotriva acestuia trebuia formulată acțiune in temeiul art.138 lit. c din Legea nr. 85/2006 de către lichidatorul judiciar; – AVAS arătand că raportul final nu indeplineşte condițiile art.129 din Legea nr. 85/2006, lichidatorul judiciar limitandu-se doar la a menționa că administratorul statutar nu a răspuns notificărilor emise de administratorul judiciar şi nu i-a pus la dispoziție nici un fel de documente contabile. in această situație devin incidente dispozițiile art.138 lit.d din Legea nr.85/2006, lichidatorul judiciar fiind obligat să formuleze cerere de atragere a răspunderii patrimoniale a fostului administrator şi chiar şi plângere penală impotriva acestuia. Lichidatorul judiciar a tratat superficial subiectul referitor la persoanele şi faptele care au condus societatea debitoare la starea de insolvență, limitandu-se la a menționa că administratorul statutar nu a răspuns notificărilor emise de administratorul judiciar şi nu i-a pus la dispoziție nici un fel de documente contabile;- atitudinea administratorului statuar care a dat dovadă de dezinteres şi rea-voință în conducerea activității falite este de natură a atrage răspunderea patrimonială a acestuia pentru repararea prejudiciilor create creditorilor.”
Judecătorul a respins însă toate aceste critici în baza unui singur motiv: Dispozițiile art.131 din Legea nr.85/2006, prevăd că in orice stadiu al procedurii Judecătorul sindic va putea da o sentință de închidere a procedurii, dacă se constată că nu există bunuri in averea debitorului ori că acestea sunt insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor administrative şi nici un creditor nu se oferă să avanseze sumele corespunzătoare. Din raportul depus la dosar de lichidatorul judiciar rezultă că debitoarea nu deține bunuri ce pot fi valorificate in vederea acoperirii pasivului iar continuarea procedurii ar insemna cheltuieli suplimentare nejustificate.
Așa s-a încheiat povestea firmei DALGECO SRL. Viitorul viceprimar Dumitru Babu a fentat instituțiile constănțene și chiar direct Primăria Constanța, printre creditori numărându-se chiar Serviciul Public de Impozite și Taxe Locale.
Simpla poveste a firmei DALGECO ar fi de-ajuns pentru a evidenția incompatibilitatea unui evazionist cu funcția de viceprimar a localității pe care a înșelat-o. Lucrurile nu se opresc însă aici. Pentru că odată lecția învățată, Dumitru Babu a mai păcălit încă o dată sistemul.
Lichidatorul judiciar care a uitat să ceară răspunderea penală a administratorului Dumitru Babu a fost Dascalescu & Co SPRL reprezentat de consilier juridic Atanase Mariana. Rețineți acest nume.
Dalgeco Confecții Metalice. Din nou datorii, intră în scenă Mircea Dobre
În 2002, în timp ce a preluat firma Dalgeco SRL, Dumitru Babu a mai deschis o societate, numită DALGECO Confecții Metalice. Fondatorii firmei: Dumitru Babu și Dalgeco SRL. Administrator, din nou Babu Dumitru. Firma, cu obiect de activitate ”fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice”, s-a mișcat greu, având în primii ani de existență un profit mărunt, pentru ca odată cu anul 2005 cifrele să scadă dramatic, societatea mergând spre un faliment cert. După vânzarea firmei Dalgeco, în noua firmă a intrat și fratele cel mic, Alexandru. Mutarea n-a ajutat la nimic iar în 2009 cei doi se hotărăsc să scape de noile datorii acumulate și să paseze și această firmă către alți samsari de companii.
Cumpărătorii: Dobre Sorinel Mircea și Ion Marius-Vlăduț, ambii din Constanța. 13 firme au cumpărat cei doi samsari, în 2008 și 2009. Peste 400 de milioane de lei datora în acel an firma Dalgeco Confecții Metalice, suma dublându-se în următorii ani. Respectând rețeta pe care o știau deja, în 2013 firma cere deschiderea procedurii de insolvență.
Lichidator judiciar al firmei: aceeași Atanase Mariana, care rezolvase situația primei firme, de această dată cu propriul cabinet individual de insolvență. La notificarile lichidatorului au raspuns D.G.F.P. Constanta, cu o creanta in valoare de 933.281 RON si AVAS cu o creanta de 42,14 USD.
Anii trecuseră însă și autoritățile nu mai erau atât de dispuse să treacă peste aceste vânzări de datorii care se practicau în număr mare în toată țara, astfel că, viceprimarul Constanței, pe atunci omul de afaceri Dumitru Babu, este chemat în fața instanței, alături de Mircea Sorinel Dobre, Administrația Județeană a Finanțelor Publice din Constanța cerând ca amândoi să fie trași la răspundere pentru datoriile adunate de societate și să plătească personal sumele de bani datorate statului român.
Iată cum motiva reclamanta cererea de atragere a răspunderii personale, legat de pârâtul Babu Dumitru.

Lucrurile s-au terminat însă cu bine și de această dată, pentru Babu Dumitru. La acea vreme, vânzările de societăți, chiar dacă vorbim de societăți datornice către statul român erau legale, așa că instanța a decis ca Mircea Sorinel Dobre să fie cel care suportă pasivul societății. De altfel, la o căutare simplă, afli că Mircea Sorinel Dobre a fost obligat de instanță să suporte datoriile a multor alte societăți, fiind foarte clar că statul român și implicit bugetul local al Constanței nu vor mai recupera niciodată acești bani.
În concluzie: poate fi Dumitru Babu viceprimarul Constanței?
În opinia noastră, faptul că viceprimarul Babu Dumitru a vândut, nu o dată ci de două ori, societăți comerciale care adunaseră în evidența contabilă datorii semnificative, arată fără putință de tăgadă că acesta a scăpat cu bună știință de debitele pe care le adunase, plasându-le în sarcina unor oameni care nu le vor plăti niciodată.
În opinia noastră, avem de a face cu un mod de lucru, cu o evaziune fiscală mai mult decât evidentă. Avem de-a face cu un domn care a prejudiciat cu bună știință bugetul de stat și implicit bugetul local al municipiului Constanța.
Și-atunci, cum poate fi acest domn viceprimarul municipiului Constanța. Cum îl poți numi pe acest om responsabil pentru legătura Primăriei cu mediul de afaceri? Cum poți lăsa pe mâna acestui domn bugetul local al municipiului Constanța? Cum poate reprezenta Dumitru Babu municpalitatea din Constanța, în fața oamenilor de afaceri și a cetățenilor cinstiți care-și plătesc în mod corect, an de an, taxele și impozitele?
În ciuda faptului că instanța nu a putut considera ilegal felul în care Dumitru Babu a scăpat de datoriile firmelor sale, noi credem cu tărie că acesta NU ARE CĂDEREA MORALĂ pentru a fi viceprimarul municipiului Constanța. Tocmai din acest motiv, cerem primarului Constanței să-l schimbe imediat din funcție pe Dumitru Babu iar dacă acesta nu va dori să renunțe la prietenul său apropiat, cerem reprezentanților Partidului Social Democrat, filiala județeană Constanța, să se delimiteze de Dumitru Babu și să-i retragă sprijinul politic. În caz contrar, vom considera că PSD-iștii susțin în fruntea administrației locale a municipiului Constanța un evazionist cu acte în regulă.