„Efectul soldatului întors” devine vizibil în statistica Constanței: Se nasc mai mulți băieți

Fenomenul cunoscut ca „efectul soldatului care revine” se referă la faptul că, în timpul și după încheierea unor războaie, raportul de gen la născuții-vii crește simțitor în favoarea băieților. Mai simplu spus, se nasc mai mulți băieți decât fete, ca și cum o forță supranaturală ar vrea să compenseze numărul bărbaților decedați în timpul conflictelor armate.

Nu discutăm despre o simplă ipoteză; „soldatul care revine” este deja un fenomen demonstrat științific.

Încă din 1954, în contextul încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, americanii au observat o creștere neobișnuită a numărului de băieți născuți în rândul populației albe. Din acel moment, fenomenul a fost măsurat constant în toate țările care au trecut prin conflicte armate, și de fiecare dată, tendințele relevate au fost similare.

Mai trebuie spus că raportul de gen la naștere favorizează ușor băieții, inclusiv în condiții normale, fiind de 104 băieți născuți la fiecare 100 de fete. Cu toate acestea, conflictele majore înclină raportul în favoarea genului masculin, iar acest tipar se repetă în toate țările supuse măsurătorilor.

Până în prezent, comunitatea științifică n-a ajuns la un consens cu privire la motivul care s-ar afla la baza fenomenului, fiind necesare încă studii suplimentare. Cu alte cuvinte, este clar că există, dar nu știm exact ce anume îl determină.

„Efectul soldatului întors” în cifrele Constanței

Consultând Anuarul Statistic al Județului Constanța, ediția 2023, document realizat și publicat de Direcția Județeană de Statistică, cifrele capitolului dedicat mișcării naturale a populației surprind două fenomene: în primul rând, o scădere accentuată a natalității județului Constanța, însoțită de prăbușirea demografică, și în al doilea rând, faptul că se nasc mai mulți băieți decât fete.

De exemplu, în 2015, la un an după anexarea Crimeei de către Federația Rusă, în județul Constanța s-au născut 3979 de băieți și 3524 de fete, ceea ce reprezintă cu 11,4% mai mulți băieți.

Practic, în ultimii 7 ani, din 2015 până în 2022 inclusiv, singurul an în care genul feminin l-a depășit pe cel masculin în cazul născuților vii a fost 2019, an în care s-au născut 3517 băieți și 3525 de fete, cele două cifre fiind aproape egale, cu o diferență de 0,22% în favoarea fetelor.

În rest, din 2015 și până în 2022 inclusiv, în Constanța s-au născut anual mai mulți băieți, diferența pe anul 2022 fiind de 4,48% în favoarea băieților.

Născuți-vii în funcție de gen în județul Constanța, în etapa 2015-2022
Născuți-vii în funcție de gen în județul Constanța, în etapa 2015-2022

Și totuși, pentru a putea afirma cu certitudine că discutăm despre „efectul soldatului care revine,” trebuie să avem în vedere un raport de minimum 52% băieți născuți, din totalul de nașteri.

Astfel, prin procesarea cifrelor pe fiecare an din intervalul 2015 – 2022, „efectul soldatului care revine” este prezent cu certitudine în 2015 (53,03% băieți) și în 2021 (52,17% băieți), chiar și în condițiile în care județul Constanța nu s-a aflat în conflict armat în această perioadă.

Cu alte cuvinte, putem valida ipoteza că „the returning soldier effect” se manifestă și în statele aflate la granița sau în proximitatea unor conflicte, situație explicată de migrația în masă a populației ucrainene către Constanța, dar și de efectele psihologice asociate conflictului.

Urmează să ne lămurim, imediat ce vom avea spre analiză și cifrele pe 2023, care vor fi publicate anul acesta, odată cu finalizarea raportului 2024.

Ravagiile măsurilor din pandemie

Un alt fenomen ușor de observat pe parcursul perioadei analizate este rata imensă a mortalității, care depășește constant rata natalității. Această discrepanță generează sporul natural negativ, despre care tot auzim, și indică scăderea demografică a județului.

Se remarcă în mod deosebit anul 2021, când diferența dintre decese și nașteri a ajuns la valori catastrofale. Declinul accentuat al populației a fost, cel mai probabil, influențat de măsurile adoptate începând cu martie 2020 pentru contracararea efectelor pandemiei de Coronavirus: s-au născut 6.483 de persoane și au decedat 11.179, adică aproape dublu.

Datele reflectă tendința de scădere a populației județului Constanța, cu o deteriorare a echilibrului demografic între nașteri și decese, situație gravă ce impune intervenția urgentă a autorităților publice locale, cu măsuri ferme de contracarare a îmbătrânirii populației, de încurajare a natalității și de retenție a populației tinere.

Materialul este ilustrat cu o fotografie autentică, din 1941, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

spot_img
Dragos Ionescu
Dragos Ionescu
În fiecare lucru pe care-l facem, materializăm frânturi din energia care ne-a întruchipat. Un simplu punct pe o coală albă de hârtie este amprenta noastră asupra Universului, și o dovadă incontestabilă a veșniciei. Nu este metafizică, ci teoria relativității. Atenție deci unde punem punctul. În lumea noastră, un punct poate fi o singularitate sau infinit deopotrivă, în funcție de modul în care este tratat. Punctul trebuie tratat cu discernământ, el nu reprezintă finalul ci un nou început. Fără punct, Universul ar înceta să mai existe, deși se trage dintr-un (.)

Abonează-te prin email

Introduceți adresa de email pentru a vă abona la Constanța.info și veți primi notificări prin email atunci când vor fi publicate articole noi.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Related Articles

57,000FaniÎmi place
7,400AbonațiAbonați-vă

CELE MAI CITITE