Elena Lasconi, primarul municipiului Câmpulung Muscel, care candidează pentru şefia USR, a comentat recentele declaraţii controversate ale lui ÎPS Teodosie.
Arhiepiscopul Tomisului i-a răspuns unei femei care i-a cerut sfatul după ce fost abuzată psihic de soțul că „trebuie să își ducă crucea” pentru că soluţia nu este să divorţeze.
„După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, l-a întrebat femeia pe ÎPS Teodosie în timpul unei emisiuni radio.
Acesta i-a răspuns femeii că trebuie să își „ducă crucea” deoarece a primit „taina cununiei”.
„Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, a sfătuit-o Teodosie pe femeie.
Elena Lasconi, către ÎPS Teodosie: Niciun abuz nu trebuie tolerat!
„Nu este datoria femeii să suporte abuzul într-un cuplu, ci a bărbatului să nu-l comită. Iar asta e valabilă și în relații de cuplu. Și în relații de prietenie. Și în business. Și în politică. Și peste tot.
Abuzul nu trebuie niciodată tolerat. Sfatul meu pentru orice persoană abuzată este să se depărteze de prezența toxică din viața ei.
O astfel de prezență toxică în societatea românească este și ÎPS Teodosie, ce reprezintă coloana rusă din România. Astfel de declarații repetate tot mai des ne arată un personaj care s-a rupt nu doar de societate, dar și de Dumnezeu. Ce trist!”
Și Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, l-a acuzat pe Teodosie de lipsă de respect pentru victimele violenței de orice fel
“Sfaturile” ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soțul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice.
Realitatea înfricoșătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliției Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în 2024 față de anul trecut.
Pentru mine, pentru Ministerul Justiției, combaterea violenței este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu inițiativa Ordinului de protecție extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracțiunilor.
Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste inițiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violența domestică? Cum putem fi credibili când aceleași persoane publice insinuează că femeile “trebuie să își ducă crucea” alături de un abuzator și să îndure o căsnice cu abuzuri?
Este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere”, transmite Alina Gorghiu.
Punctul de vedere oficial al Arhiepiscopiei Tomisului:
„Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie are, la loc de cinste printre atribuțiile misiunii sale de arhiereu al Bisericii, calitatea de învățător al comunității pe care o păstorește. În acest sens, potrivit legii canonice dar și drepturilor garantate de constituția țării, se exprimă față de propriii credincioși în deplin acord cu doctrina, morala și cultul confesiunii din care face parte, beneficiind deplin de libertatea de manifestare religioasă (care include dreptul de a preda credincioșilor săi) precum și de autonomia față de stat și față de celelalte sisteme religioase ori filosofice.
Astfel, în cazul prezentat, o credincioasă a fost încurajată să invoce ajutorul lui Dumnezeu și să își păstreze, prin fidelitate, puterea de a purta Crucea vieții de familie, pentru ca Dumnezeu să suplinească acea lipsă de empatie a soțului iar legământul martiric al căsniciei să rămână curat. Acest lucru a fost propovăduit în Creștinism dintotdeauna și de către toți. De aceea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop nu s-a exprimat într-o calitate străină – lăsând specialiștilor (medici, psihologi, etc.) rolul lor în societate – ci a oferit un sfat duhovnicesc în deplină armonie cu propria învățătură religioasă”, transmite purtătorul de cuvânt, Mircea Cristian Pricop.