Sfârșit tragic al unui adolescent care a fost găsit mort în această dimineață lângă un bloc aflat în construcții, pe strada Rubinului, lângă Campusul Universitar.
Surse independente susțin că tânărul era elev în clasa a XII-a la Liceul George Călinescu. Se pare că acesta suferea de mai multă vreme de depresie, iar familia a încercat să îl ajute, mergând cu el la Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” din București, unde a și fost internat pentru a beneficia de tratament adecvat.
Aceleași surse susțin că adolescentul ar fi părăsit spitalul și si-ar fi pus capăt zilelor, la Constanța.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Depresia afectează cel mai mare număr de oameni în acest moment. Organizația Mondială a Sănătății estimează că peste 40 de milioane de persoane din Uniunea Europeană suferă de depresie, echivalentul a 4,3% din populația UE.
Statistici alarmante:
Depresia, anxietatea și tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de îmbolnăvire și dizabilitate în rândul adolescenților, iar sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani.
Tulburarea depresivă majoră la copii şi adolescenţi este adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenți sunt diagnosticați înainte de a ajunge la vârsta adultă.
Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, dar din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută și netratată.
Depresia afectează aproximativ 2,5% dintre copii și 8,3% dintre adolescenți, în regiunea europeană a OMS. De asemenea, 30% dintre adolescenți sunt estimați a avea simptome subclinice de depresie. Un raport al UNICEF din 2021 arată că aproape unul din cinci băieți europeni cu vârsta între 15 și 19 ani suferă de tulburări mintale, urmat de mai mult de 16% dintre fetele de aceeași vârstă. Nouă milioane de adolescenți din Europa (cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani) trăiesc cu tulburări mintale, anxietatea și depresia reprezentând mai mult de jumătate din toate cazurile.
La nivel global, unul din șapte tineri de 10-19 ani se confruntă cu o tulburare mintală.
Potrivit gds.ro, în România, potrivit unui raport al UNICEF, aproape 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății. Într-un studiu realizat în România în anul 2020, cu 10.114 adolescenți din toate județele țării (vârsta medie 17 ani), 48,9% dintre tineri au avut cel puțin o dată gânduri de suicid. 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe. Alţi 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni. Într-un alt studiu comparativ se sublinia faptul că rata suicidului în România la adolescenții sub 15 ani este mai mare decât media europeană.